Πώς η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα χρηματοδοτήσει το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Σχέδιο νόμου που αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και το Στεγαστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε την Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου το οποίο εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030», σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι:
α) Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη Στεγαστικής Πολιτικής.
β) Η θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών για την αναδιοργάνωση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) διά της συγχώνευσής τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες ως προς την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος και την εν γένει μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
γ) Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), που συστήνεται με το παρόν νομοσχέδιο, με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρόβλημα στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα στέγασης, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το στεγαστικό υπήρξε και μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Νίκου Δένδια ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος την ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει «ένα σύγχρονο μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και της αμυντικής οχύρωσης της Πατρίδας».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους στόχους του σχεδίου νόμου είναι σύγχρονες ρυθμίσεις για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί το έργο τους.
Δύο νομικά πρόσωπα
Συστήνονται δε δύο νομικά πρόσωπα το ΤΑΕΘΑ και η ΕΤΑΕΔ, που όπως υποστηρίζεται θα επιλύσουν το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων αναφορικά με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με το νομοσχέδιο να θέλει να ξεκαθαρίσει ρητά «ποιος κάνει τι».
Τι θέλει να πετύχει
Δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διακλαδικής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της σύστασης ενιαίου ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας» (ΤΑΕΘΑ).
Ο νέος Φορέας έχει αποστολή τη μέριμνα, τη στέγαση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της Χώρας και την εν γένει χρηματοδότηση σκοπών Εθνικής Άμυνας.
Προβλέπεται συστηματική καταγραφή των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το Τ.Α.ΕΘ.Α. θα αναπτύξει Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων (ΟΠΣΑ) στο οποίο θα ενταχθούν και θα τηρούνται επικαιροποιημένα αρχεία και στοιχεία των συγχωνευόμενων ΤΕΘΑ-ΤΕΣ-ΤΑΑ.
Την ίδια στιγμή επιχειρείται να ενισχυθεί «η ευελιξία και η ταχύτητα των διαδικασιών αξιοποίησης» με τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» και διακριτικό τίτλο «ΕΤ.Α.Ε.Δ.», το οποίο όπως αναφέρεται « λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».
«Το οργανωτικό μοντέλο της ΕΤΑΕΔ αναμένεται να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις ανάγκες των στρατηγικών και επιχειρησιακών προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνοντας υπόψη σύγχρονα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα παρέχεται εξουσιοδότηση για έκδοση σύγχρονου οργανογράμματος με πρόβλεψη στελέχωσης με εξειδικευμένο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ και δυνατότητα απόσπασης εξειδικευμένου προσωπικού από τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.
Ως τρίτος στόχος αναφέρεται η αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη στεγαστικής πολιτικής, η οποία αποτυπώνεται σε δεκαετές διακλαδικό στεγαστικό πρόγραμμα και χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τα έσοδα αξιοποίησης των ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νομοσχεδίου.
Τι αποτυπώνεται
Πιο συγκεκριμένα αποτυπώνονται:
● Η κατάλληλη ανάπτυξη των ακινήτων από το Τ.Α.ΕΘ.Α. σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία.
● Η επιδότηση ενοικίου των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
● Η δημιουργία διακλαδικού Κανονισμού Διαχείρισης στρατιωτικών οικημάτων.
Τέλος εκπονείται στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων.
Το όφελος του νομοσχεδίου επιχειρησιακά
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το νομοσχέδιο θα έχει και όφελος επιχειρησιακά, αφού το πρόβλημα της στέγασης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα στη σύγχρονη Ελλάδα και δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους.
Το στεγαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως αναφέρεται «αφουγκράζεται τις ανάγκες των στρατιωτικών και έρχεται να ενισχύσει με έμμεσο τρόπο το εισόδημά τους, αναπτύσσοντας δράσεις κοινωνικής στέγασης, μέσω της κατασκευής, μετασκευής, ανακαίνισης και συντήρησης των στρατιωτικών οικημάτων και των υποστηρικτικών δομών (π.χ.βρεφονηπιακοί σταθμοί)».
Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνεται ότι «έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος και την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας του έμψυχου δυναμικού, και κατά συνέπεια της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας της χώρας».
Το νομοσχέδιο με την παροχή στέγης φιλοδοξεί ακόμα να λειτουργήσει ως «ανάχωμα στις παραιτήσεις των στρατιωτικών, αφού διευκολύνεται η καθημερινότητά τους και η Πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα το μέγεθος της προσφοράς τους», καθώς και να δημιουργήσει «ισχυρό κίνητρο για τους νέους να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Μέρος των πόρων που θα εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα κατευθυνθεί στην επιχειρησιακή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων
Το νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ως «απαραίτητη μεταρρυθμιστική τομή», ξεκινά από τη συγχώνευση των τριών ταμείων ΤΕΘΑ- ΤΕΣ-ΤΑΑ σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ) με επαρκείς για την εκπλήρωση της αποστολής του πόρους και υιοθέτηση ενιαίων διαδικασιών και σαφούς νομικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του.
Δημιουργείται Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων), το οποίο στόχος είναι να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο συστηματικής καταγραφής-απογραφής των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διευκόλυνση του έργου της Υπηρεσίας και της εκπλήρωσης της αποστολής της τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ακόμα αναβαθμίζεται η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) σε «σύγχρονο νομικό πρόσωπο με ενισχυμένες εξουσίες και ευελιξία, την Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤ.Α.Ε.Δ.)»
Επιχειρείται εξορθολογισμός των διοικητικών και οργανωτικών διαδικασιών διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ακινήτων με «αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο».
Η στελέχωση των δύο νέων Φορέων (ΤΑ.ΕΘ.Α. και ΕΤ.Α.Ε.Δ.) θα γίνει με προσωπικό εξειδικευμένο στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα εργαλεία.
Τέλος εισάγεται η δυνατότητα εκπόνησης τεχνικής, νομικής και χρηματοοικονομικής μελέτης για την τεκμηρίωση του στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις