Φτιάχνοντας το πιο γνωστό mille-feuille της χώρας
Workshops mille-feuille, από τον μετρ του είδους Κωνσταντινίδη.
Στο άκουσμα του γλυκού mille-feuille, οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε ως εικόνα το ανοιχτό παρασκευαστήριο των ζαχαροπλαστείων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, όπου μπροστά στα μάτια μας φτιάχνεται το αγαπημένο γλυκό, προκειμένου να το απολαύσουμε φρέσκο και τραγανό. Όπως άλλωστε έλεγε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής Γρηγόρης Κωνσταντινίδης «φρέσκο είναι αυτό που φτιάχνεις τώρα και το τρως τώρα».
Αυτή η ιστορία γαστρονομικής απόλαυσης ξεκινά όταν ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης μαθήτευσε δίπλα σε κορυφαίους Έλληνες και Γάλλους ζαχαροπλάστες, μαθαίνοντας την τέχνη του γλυκού των «χιλίων φύλλων» (mille-feuilles). Από τότε, η παράδοση συνεχίζεται στα Ζαχαροπλαστεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, που διατηρούν ζωντανή την ανάμνηση της Μικράς Ασίας, με την ευρωπαϊκή γνώση να εμπλουτίζει στη συνέχεια την ποικιλία των γλυκών τους, σημειώνοντας την επιτυχία που γνωρίζουμε σήμερα.
Εμείς, βρεθήκαμε εκεί όχι μόνο για να μάθουμε από κοντά την ιστορία και τον τρόπο παρασκευής αλλά και για να φτιάξουμε (για την ακρίβεια να συναρμολογήσουμε) μόνοι μας το κομμάτι που απολαύσαμε στη συνέχεια!
Η εμπειρία στο κατάστημα του Αλίμου ήταν μοναδική. Ο pastry chef μας εξήγησε από την αρχή μέχρι το τέλος τη διαδικασία, τα υλικά και τη σημασία αυτών. Γνωρίζατε εσείς ότι υπάρχουν 3 είδη μαρέγκας; Και όμως υπάρχουν οι εξής: ιταλική, γαλλική και ελβετική, με το μιλφέιγ του Κωνσταντινίδη να χρησιμοποιεί την ιταλική. Γνωρίζατε επίσης ότι η σφολιάτα χρειάζεται 3 μέρες για να «κάτσει»; Η διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει το αποτέλεσμα να είναι τόσο άρτιο απαιτεί χρόνο, κόπο, καλή πρώτη ύλη και πολύ μεράκι πασπαλισμένο με αγάπη. Όλα αυτά τα είδαμε, ιδίοις όμμασι, στο ζαχαροπλαστείο.
Όσο για τα υπόλοιπα μυστικά που μάθαμε εκεί, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό που θα δώσει την ευκαιρία σε ακόμα 3 νέους τυχερούς να παρακολουθήσουν το αποκλειστικό Workshop για την παρασκευή του μοναδικού τους Μιλφέιγ. Εσείς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να είστε συντονισμένοι με τα social media των ζαχαροπλαστείων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ για να μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία.
Το μιλφέιγ τους αποτελεί αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά πλέον και της Ελλάδας (εκτός της Γαλλίας). Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι φυσικά η φρεσκάδα και η τέλεια υφή τους (αφού ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας), η πλούσια και αφράτη κρέμα που αποτελεί σήμα κατατεθέν του γλυκού και το τραγανό φύλλο σφολιάτας που απογειώνει τη γευστική εμπειρία.
Η διαδικασία για την παρασκευή του γλυκού μπορεί να περιγραφεί σε 3 βήματα. Πρώτα η προετοιμασία και το ψήσιμο της σφολιάτας, στη συνέχεια η παρασκευή της φρέσκιας και πλούσιας σε γεύση κρέμας και τέλος η συναρμολόγηση κατά την παραγγελία. Όσο για το τελευταίο, το έχουμε δει όλοι και δεν χορταίνουμε κάθε φορά να το βλέπουμε…
Ένα από τα πράγματα που αγαπάμε σε αυτό το γλυκό είναι ότι η συνταγή παραμένει αναλλοίωτη εδώ και δεκαετίες, μαρτυρώντας την αφοσίωση της οικογένειας Κωνσταντινίδη στην ποιότητα και την παράδοση. Καθότι, είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεσαι κάτι, γιατί ξέρεις ότι δεν θα σε απογοητεύσει, όπως για παράδειγμα η γεύση των 1000 φύλλων του μιλφέιγ των ζαχαροπλαστείων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αγαπηθεί δεκαετίες τώρα από πολλές γενιές Ελλήνων, με πολλούς να το θεωρούν το καλύτερο στη χώρα.
Περισσότερα για την ιστορία, τα γλυκά και τους διαγωνισμούς, μπορείτε να μάθετε ΕΔΩ. Μήπως είστε εσείς οι επόμενοι τυχεροί που θα βρεθούν μέσα στο παρασκευαστήριο;
- Γαλλία: Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Μακρόν
- Συνταγή: Γαλοπούλα με κιμά, κάστανα και σταφίδες
- Και εορταστικές και super: Οι υπερτροφές των γιορτών
- Δεν την ξεπέρασε ποτέ: Η ταινία που «τραυμάτισε» τον Χιου Γκραντ όταν ήταν παιδί
- Ξέχνα το ghosting: Το zombieing μπήκε στις σχέσεις και είναι ακόμα χειρότερο
- Τζάστιν Μπαλντόνι: Αφαίρεση βραβείου γυναικείας αλληλεγγύης μετά τις κατηγορίες της Μπλέικ Λάιβλι