«Πότε θα σταματήσει αυτή η τρέλα;», ζήτησε να μάθει η Αλίς Βιντέλ, η επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με το που έγινε γνωστή η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, το βράδυ της Παρασκευής.

Από κοντά και ο Έλον Μασκ, δεδηλωμένος υποστηρικτής της AfD: αυτός ζήτησε να παραιτηθεί αμέσως ο Ολαφ Σολτς. «Για μια ακόμα φορά, η ισλαμιστική βαρβαρότητα σπέρνει τον τρόμο στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή η πράξη πολέμου εναντίον ενός συμβόλου του πολιτισμού μας πραγματικά συγκλονίζει», έσπευσε να σχολιάσει από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, με το που έγινε γνωστή η ταυτότητα και το ποιόν του δράστη, που κρίθηκε το Σάββατο προφυλακιστέος, έγινε σαφές πως η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από τα ακροδεξιά αντανακλαστικά. Γιατί ο Ταλέμπ αλ-Αμπντουλμοχσέν, ο άνθρωπος που έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος που απολάμβανε ζεστό κρασί γκλούβαϊν, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα εννιάχρονο παιδί, και τραυματίζοντας άλλους 205, τους 40 σοβαρά, είναι ένας σαουδάραβας ψυχίατρος που έχει αποκηρύξει και μισεί το Ισλάμ, ενώ συμπαθεί την AfD και τον Ιλον Μασκ.

«Είμαι ο πιο επιθετικός επικριτής του Ισλάμ στην ιστορία», είχε δηλώσει το 2019 στη «FAZ». Η Γερμανία, λοιπόν, ψάχνει να βρει τον λόγο μιας σφαγής, ο δράστης της οποίας δεν ταιριάζει σε κανένα «κουτάκι». Η μέθοδος της επίθεσης – ένα αυτοκίνητο, μία χριστουγεννιάτικη αγορά, ακριβώς όπως η ισλαμιστική επίθεση στο Βερολίνο το 2016 – είναι, δυστυχώς, τυπική. Το προφίλ του δράστη, ωστόσο, είναι το ακριβώς αντίθετο. Ακόμα και οι ειδικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Σε κανενός τα ραντάρ

«Επειτα από 25 χρόνια στη δουλειά, νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί πια να σε εκπλήξει», έγραψε χαρακτηριστικά στο X ένας ειδικός στην τρομοκρατία, ο Πίτερ Νιούμαν, από το King’s College  του Λονδίνου. «Αλλά ένας 50χρονος σαουδάραβας πρώην μουσουλμάνος που ζει στην ανατολική Γερμανία, αγαπάει το AfD και θέλει να τιμωρήσει τη Γερμανία για την ανοχή της απέναντι στους ισλαμιστές – αυτό πραγματικά δεν ήταν στο ραντάρ μου».

Ο αλ-Αμπντουλμοχσέν, βέβαια, θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται στα ραντάρ των γερμανικών Αρχών: είχε δείξει πολλά ανησυχητικά σημάδια τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και η κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δέχεται έντονες κυβερνήσεις, και από την Ακροδεξιά, που βρήκε αμέσως καινούργια γωνία επίθεσης, και από την Ακρα Αριστερά, αλλά και από τον Τύπο.

Ο αλ-Αμπντουλμοχσέν ζούσε στη Γερμανία από το 2006 και είχε καθεστώς πρόσφυγα από το 2016. Είχε απασχολήσει τις Αρχές ήδη από το 2013, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο για «απειλή διάπραξης εγκλημάτων», αλλά αυτό δεν επηρέασε το αίτημά του για πολιτικό άσυλο, που έγινε μάλιστα αποδεκτό εντός τεσσάρων μηνών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές Αρχές για αυτόν, κατηγορώντας τον για «εξτρεμιστική δράση», συνολικά τρεις φορές, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2023 καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2024. «Οι γερμανικές Αρχές προφανώς δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψη. Υπέθεσαν ότι οι Σαουδάραβες ήθελαν απλώς να συλλάβουν έναν αντίπαλο του καθεστώτος τους για να τον φιμώσουν», σχολίασε η «Bild».

«Μας τρομοκρατούσε για χρόνια!»

Ομως ακόμα και η εξόριστη σαουδαραβική κοινότητα φοβόταν τον άνδρα αυτό, παρά τη βοήθεια που προσέφερε σε πρόσφυγες: «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε για χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων, Μίνα Αχάντι. Η ίδια χαρακτήρισε τον  Ταλέμπ αλ-Αμπντουλμοχσέν έναν «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της Ακροδεξιάς», και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».

Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που εκφραζόταν στα σόσιαλ μίντια γινόταν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ακραίος. Με δυο λόγια, κατηγορούσε τις γερμανικές Αρχές πως δεν προστατεύουν αρκετά τους Σαουδάραβες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους, ενώ υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες ακραίους μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει κάποιος δρόμος προς τη δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια γερμανική πρεσβεία ή να σφάξεις τυχαία γερμανούς πολίτες; Αναζητώ αυτή την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει», είχε γράψει τον Αύγουστο στο X. Πρόσφατα, είχε επίσης αναρτήσει ένα μήνυμα με το οποίο ζητούσε «η Γερμανία να κλείσει τα σύνορά της στους παράνομους μετανάστες» και κατηγορούσε την Ανγκελα Μέρκελ ότι «εξισλάμισε την Ευρώπη» – προφανώς λόγω της απόφασης που έλαβε η πρώην καγκελάριος το 2015 να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Η δολοφονία του Σωκράτη

«Εάν επανέλθει η θανατική ποινή, [η Μέρκελ] αξίζει να πεθάνει», είχε γράψει σε άλλο του μήνυμα. O 50χρονος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από την εργασία του, μία κλινική απεξάρτησης κοντά στο Μαγδεμβούργο, από τα τέλη Οκτωβρίου. Την ημέρα της επίθεσης, ανέβασε ένα συνωμοσιολογικό κρεσέντο στα όρια της παράνοιας: «Θεωρώ το γερμανικό έθνος υπεύθυνο για τη δολοφονία του Σωκράτη», αποφάνθηκε.

«Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κατανοήσουμε αυτή την υπόθεση», παραδέχτηκε ο κορυφαίος ισλαμολόγος Ολιβιέ Ρουά στην ισπανική El Pais. «Οπως και να έχει», πρόσθεσε, «πρόκειται για μια επίθεση μοναχικού λύκου, μη τυπική, πιθανότατα με ψυχιατρική διάσταση».

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ζητήσει επιπλέον έρευνα προκειμένου «να εξεταστούν λεπτομερώς οι ενδείξεις οι οποίες πιθανόν υπήρξαν από το παρελθόν και ο τρόπος με τον οποίο τις παρακολούθησαν οι αρμόδιες Αρχές». Η υπόθεση θα απασχολήσει στις 30 Δεκεμβρίου την Επιτροπή Εσωτερικών και την Επιτροπή Ελέγχου της Μπούντεσταγκ.

Ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πάντως, ο Βίκτορ Ορμπαν, έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματά του: «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αλλαγμένου κόσμου στη δυτική Ευρώπη, της μετανάστευσης που ρέει εκεί, ιδίως της παράνομης μετανάστευσης, και των τρομοκρατικών ενεργειών», αποφάνθηκε το Σάββατο, υποσχόμενος να «αντεπιτεθεί» στις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές «επειδή οι Βρυξέλλες θέλουν να συμβεί το Μαγδεμβούργο και στην Ουγγαρία».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»