Η μεταβατική κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ζήτησε από τις αρχές της Ινδίας να προχωρήσουν στην έκδοση της Σέιχ Χασίνα προκειμένου να δικαστεί, καθώς η πρώην πρωθυπουργός προσέφυγε στη χώρα αυτή όταν αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα από την Ντάκα εν μέσω των εξαιρετικά αιματηρών μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της τον Αύγουστο (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Rafiqur Rahman, επάνω, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι με τη Σέιχ Χασίνα).

Η κυρία Χασίνα, 77 ετών, που κυβερνούσε το Μπανγκλαντές με σιδηρά πυγμή και το καθεστώς της υποστηριζόταν από το Νέο Δελχί, διέφυγε στην Ινδία με ελικόπτερο την 5η Αυγούστου, όταν διαδηλωτές κατέλαβαν εξ εφόδου το παλάτι της πρωθυπουργού στην Ντάκα έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων και σφοδρών επεισοδίων.

Η ινδική διπλωματία επιβεβαίωσε πως παραλήφθηκε το αίτημα για την έκδοση της Χασίνα

«Ενημερώσαμε την ινδική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση ότι θέλουμε να επιστρέψει για τη δικαστική διαδικασία», εξήγησε στον Τύπο ο Τουχίντ Χουσάιν, αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση του Μπανγκλαντές.

Η Ντάκα ήδη προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος της κυρίας Χασίνα, που κλήθηκε να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο ενώπιον δικαστηρίου καθώς κατηγορείται για «σφαγές», «φόνους» κατά συρροή και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δεκάδες σύμμαχοι και συνεργάτες της κυρίας Χασίνα έχουν οδηγηθεί στη φυλακή μετά την πτώση του καθεστώτος της, καθώς κατηγορούνται ότι ενέχονταν στην αστυνομική καταστολή με κάπου 700 νεκρούς κατά τη διάρκεια του λαϊκού ξεσηκωμού που την ανάγκασε να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα.

Η δεκαπενταετής μονοκρατορία της χαρακτηρίστηκε από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζικές συλλήψεις και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων της.

Εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πως το αίτημα της Ντάκα παραλήφθηκε από το Νέο Δελχί.

«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε (…) ρηματική διακοίνωση (…) για το ζήτημα του αιτήματος έκδοσης» της πρώην πρωθυπουργού, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κανένα σχόλιο»

«Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Τον Νοέμβριο, η μεταβατική κυβέρνηση του Μπανγκλαντές γνωστοποίησε πως θα ζητούσε να εκδοθούν «κόκκινες ειδοποιήσεις» της Ιντερπόλ για αξιωματούχους του καθεστώτος Χασίνα που τράπηκαν σε φυγή.

Η Ινδία είναι μέλος της Ιντερπόλ μεν, αλλά η όποια «κόκκινη ειδοποίηση» δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για το Νέο Δελχί, που «εφαρμόζει τη δική του νομοθεσία και αποφασίζει αν θα συλλάβει κάποιο πρόσωπο ή όχι», σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό αστυνομικής συνεργασίας.

Παραμένει ασαφές αν η κυβέρνηση του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θα ικανοποιήσει ή όχι το αίτημα έκδοσης.

Η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη μετά την ανατροπή της Σέιχ Χασίνα, παρότι το Νέο Δελχί διαβεβαίωσε πρόσφατα πως θέλει να διατηρήσει «εποικοδομητική» σχέση με την Ντάκα.

Πηγή: ΑΠΕ