Ξέχνα το ghosting: Το zombieing μπήκε στις σχέσεις και είναι ακόμα χειρότερο
Το να γνωρίζεις κάποιον και ξαφνικά να εξαφανίζεται, το ξέρουμε. Τι γίνεται, όμως, όταν εμφανίζεται ξανά από το πουθενά; Καλώς ήρθατε στην εποχή του zombieing.
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Αλλάζουν όλα στον ΑΜΚΑ από τις αρχές του 2025
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Το ghosting το γνωρίζουμε καλά: εκείνο το ξαφνικό και ανεξήγητο «εξαφανίζομαι» από τη ζωή κάποιου, σαν να μην υπήρξα ποτέ. Αλλά το zombieing; Αυτό είναι το επόμενο επίπεδο. Σκέψου το σαν τον… «ζωντανό-νεκρό» των σχέσεων: εκείνος ή εκείνη που εξαφανίστηκε χωρίς καμία εξήγηση, ξαφνικά επιστρέφει από το πουθενά, ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ένα «Καλά Χριστούγεννα!», «Καλή Χρονιά!», ή «Θα πας κάπου αυτές τις μέρες;» φτάνει στο inbox σου και ξυπνά όλα τα συναισθήματα και τα ερωτηματικά που είχες καταφέρει να θάψεις.
Το θαύμα των Χριστουγέννων
Οι γιορτές είναι περίοδος νοσταλγίας και ενδοσκόπησης. Είτε πρόκειται για πρώην σύντροφο, φίλο ή απλή γνωριμία που εξαφανίστηκε, το άτομο αυτό πιθανόν επηρεάζεται από την «ατμόσφαιρα των ημερών». Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μάς υπενθυμίζουν όλα όσα έχουμε – ή δεν έχουμε. Είναι μια εποχή που συνδυάζει χαρά και ζεστασιά, αλλά και μοναξιά για πολλούς. Ειδικά μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία, οι γιορτές μπορούν να γίνουν ακόμα πιο φορτισμένες συναισθηματικά: η πίεση της κοινωνίας για «τέλειες στιγμές», η απομόνωση αν είσαι μόνος/η, ή ακόμα και η σύγκριση με άλλους μπορεί να κάνει τις αναμνήσεις του παρελθόντος πιο έντονες. Τις προάλλες, είχαμε μιλήσει για μια αντίστοιχη τάση στο σεξ, το snowmanning.
Πέραν αυτού, όμως, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κάνουν έναν προσωπικό απολογισμό στη λήξη της χρονιάς. Ποιος ήμουν φέτος; Τι κατάφερα και τι όχι; Ποιους άφησα πίσω; Έκανα καλά; Κι εκεί, ίσως, στο μυαλό τους «ζωντανεύεις» εσύ. Ένα μήνυμα, λοιπόν, όπως «Γεια, πώς τα περνάς; Όλα καλά;» ή «Σου έλειψα;» μπορεί να είναι αποτέλεσμα όχι τόσο της επιθυμίας για επανασύνδεση, αλλά της εσωτερικής τους ανασφάλειας ή μοναξιάς.
Κι αν προσθέσουμε την ευκολία των social media, όπου μπορείς με ένα emoji ή ένα reaction σε story να ξανανοίξεις την επικοινωνία, το zombieing γίνεται ακόμα πιο πιθανό. Τα Χριστούγεννα δημιουργούν τη «τέλεια δικαιολογία» για μια προσέγγιση: το να στείλει κάποιος «Καλές γιορτές» είναι αρκετά ασφαλές και καθόλου δεσμευτικό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υπονοήσει πολλά.
Είναι ψεύτικα όλα αυτά τα μηνύματα;
Όχι απαραίτητα. Μπορεί πράγματι ο άλλος να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς του και να συνειδητοποιεί ότι έχασε κάτι σημαντικό – εσένα. Ή μπορεί απλά να προσπαθεί να γεμίσει το κενό του, να νιώσει λιγότερο μόνος/η για λίγο, χωρίς όμως να έχει την πρόθεση να αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μηνύματα αυτά είναι μια αυθόρμητη πράξη νοσταλγίας, ενώ σε άλλες, μπορεί να είναι μια στρατηγική προσπάθεια να «δοκιμάσει τα νερά» για να δει αν θα ανταποκριθείς.
Αξίζει να δώσεις δεύτερη ευκαιρία;
Αυτό εξαρτάται από πολλά. Αν ο άλλος δεν σου έδωσε ποτέ εξηγήσεις για την εξαφάνισή του, ούτε δείχνει διάθεση για μια ουσιαστική συζήτηση τώρα, τότε το πιθανότερο είναι ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Το zombieing συχνά σημαίνει «θέλω να νιώσω καλά ΤΩΡΑ» κι όχι «θέλω να διορθώσω τα λάθη μου». Μην ξεχνάς ότι οι γιορτές είναι γεμάτες συναίσθημα και μπορεί να σε παρασύρουν στο να κάνεις κάτι που δεν θα σκεφτόσουν λογικά σε μια πιο ουδέτερη χρονική στιγμή.
Αν όμως πιστεύεις ότι ο άλλος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, βεβαιώσου πρώτα ότι είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα. Ζήτησε ξεκάθαρες εξηγήσεις για την εξαφάνιση, δες αν υπάρχει πραγματική διάθεση για αλλαγή και έλεγξε αν εσύ νιώθεις έτοιμος/η να προχωρήσεις μαζί του/της.
Πώς να επιβιώσεις από το zombieing και τη μοναξιά των γιορτών;
– Μην αφήσεις τη νοσταλγία να σε παρασύρει: Είναι εύκολο να εξιδανικεύεις το παρελθόν, ειδικά όταν οι μέρες είναι γεμάτες συναισθηματική φόρτιση. Θυμήσου γιατί ο άλλος έφυγε ή γιατί η σχέση σας τελείωσε.
– Επικεντρώσου στον εαυτό σου: Οι γιορτές είναι μια υπέροχη ευκαιρία να επενδύσεις σε εσένα. Κάνε κάτι που αγαπάς, πέρασε χρόνο με ανθρώπους που πραγματικά σε νοιάζονται και σε αγαπούν αποδεδειγμένα και δημιούργησε δικές σου όμορφες στιγμές.
– Μίλησε για όσα νιώθεις: Αν νιώθεις μοναξιά, μην την καταπιέζεις. Μοιράσου τα συναισθήματά σου με φίλους ή οικογένεια. Δεν είσαι μόνος/η.
– Μην ενδίδεις σε βιαστικές αποφάσεις: Αν σε προσεγγίσει κάποιος από το παρελθόν, δώσε χρόνο πριν απαντήσεις. Δεν χρειάζεται να παρασυρθείς από το «πνεύμα των γιορτών».
Οι γιορτές μπορεί να είναι δύσκολες όταν είμαστε μόνοι, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε θύματα των «ζωντανών-νεκρών» του παρελθόντος. Αντί να αναστήσεις κάτι που σε πλήγωσε, μπορείς να επικεντρωθείς στο να δημιουργήσεις νέες, αυθεντικές σχέσεις – και κυρίως, να προσφέρεις αγάπη και φροντίδα στον εαυτό σου.
* Πηγή: Grace
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις