Όταν γυρίσουμε σελίδα και παρακολουθήσουμε τα επικείμενα ματς για τη συνέχεια της Ευρωλίγκας, είναι προφανές ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το «χθες». Γιατί πολύ απλά, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έκαναν προσθήκες στο ρόστερ τους παικτών που μάλλον δεν θα έχουν τον «πρώτο λόγο», σίγουρα όμως θα μας αναγκάσουν να δούμε «τι ψάρια πιάνουν» στο παρκέ. Αυτό, άλλωστε, δεν συμβαίνει όταν μπροστά μας παρελαύνουν άγνωστα πρόσωπα;

Κατά σύμπτωση, τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Ερυθρόλευκοι, ψάρεψαν και επιθυμούν οι παίκτες να βγουν λαβράκια, από την Αφρική! Για να αποδειχθεί πως αυτό που πασχίζει εδώ και πολλά χρόνια το παγκόσμιο μπάσκετ, να αναπτύξει το άθλημα πέρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πιάνει τόπο. Βγαίνει στην πράξη.

Όχι με πάταγο ή με παίκτες- πρωταγωνιστές, ασφαλώς όμως με αξιόλογα στο παιχνίδι τους παιδιά που βέβαια αφότου έφυγαν από την Αφρική πέρασαν από τα αμερικάνικα κολέγια ώστε να λάβουν τα εφόδια που απαιτούνται στο σύγχρονο μπάσκετ.

Ο Γκέμπριελ μάλλον δεν είναι αντι- Λεσόρ. Αν ήταν, ο ΠΑΟ θα επένδυε παραπάνω πάνω στον παίκτη από το Νότιο Σουδάν και όχι έως το καλοκαίρι του 2025. Το κάνουν στο ΟΑΚΑ στη λογική «πρώτα βλέπουμε και μετά αποφασίζουμε για το μέλλον». Λογικό. Ο Γκέμπριελ είχε συμβόλαιο με τη Μακάμπι που βολοδέρνει στα χαμηλά πατώματα της Ευρωλίγκας και δεν έχει ορατούς στόχους, έσπασε το συμβόλαιό του, τον ενέταξαν στο Τριφύλλι στο ρόστερ τους και περιμένουν από έναν παίκτη 2.06 να δώσει λύσεις.

Οσοι είχαν δει την πορεία της ομάδας του Νότιου Σουδάν το περασμένο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιες φορές αναφώνησαν με απορία: «παίζουν και εκεί μπάσκετ»; Κι όμως το κάνουν και μάλιστα με επιτυχία.

Ο Γκέμπριελ ήταν πρωταγωνιστής ενός συνόλου που θεωρήθηκε έκπληξη, νίκησε το Πουέρτο Ρίκο και συζητήθηκε πολύ γι’ αυτό, ήταν δύσκολο να το κοντράρεις και κατέθεσε νιάτα και ενθουσιασμό. Πού τερμάτισε στην κατάταξη; Στην ένατη θέση. Και για όποιον δεν θυμάται τι έκανε η δική μας εθνική ομάδα, η Ελλάδα του Σπανούλη και των διαφημισμένων παικτών, μια θέση πάνω από το Νότιο Σουδάν: όγδοη. Αν αυτό «λέει» κάτι.

Ο Γκέμπριελ δεν …σπρώχνει όσο ο Λεσόρ, είναι χειρότερος στις βολές από τον Γάλλο σέντερ και αυτό συνιστά θέμα για τον ΠΑΟ, ωστόσο σε πείσμα των στατιστικών του μπορεί να βρει σκορ εκμεταλλευόμενος τις σωστές πάσες της περιφέρειας των Πρασίνων και βέβαια να πυροδοτήσει τον ενθουσιασμό στις εξέδρες. Για όποιον μάλιστα δεν το πρόσεξε, πανηγυρίζει με πάθος και με σχεδόν ίδιο στυλ με τον άτυχο Λεσόρ.

Οσον αφορά στον Νέιθαν Μενσά, κι αυτός πήγε σε κολλέγιο και έπαιξε στις ΗΠΑ από την ώρα που έφυγε από τη Γκάνα. Όχι κάτι το σπέσιαλ σύμφωνα με τους αριθμούς που …κουβαλά, έρχεται όμως για τρίτος ψηλός, να ξεκουράζει τους Φαλ και Μιλουτίνοφ, να μη γκρινιάζει όπως ο Πετρούσεφ και με το 2.10 μ. στο ύψος να γεμίζει τη ρακέτα.

Το δε άνοιγμα των χεριών του Μενσά, εντυπωσιάζει και είναι στα 2.26. Ένας παίκτης με άλμα, με πίστη ότι μπορεί να πιάσει από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δίδεται και να κάνει αύριο ένα καλύτερο συμβόλαιο και βέβαια ένας άγνωστος σέντερ που τώρα μπαίνει στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης.

Για να δούμε, λοιπόν: τα …χαρτιά από την Αφρική που τράβηξαν ΠΑΟ και Ολυμπιακός, πρόκειται να τους βγουν;