Φινλανδία: Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου – Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία έχει φθαρεί, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο για σαμποτάζ
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία έσπασε την Τετάρτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα συμβάντα που αφορούν καταστροφές σε καλώδια και αγωγούς ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για σαμποτάζ στη Φινλανδία
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του φινλανδικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, Arto Pahkin, δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση Yle ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Petteri Orpo, δήλωσε ότι η διακοπή δεν επηρέασε τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. «Οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση ακόμη και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και διερευνούν την κατάσταση», έγραψε στο X.
Η Fingrid δήλωσε ότι το ρεύμα στο καλώδιο EstLink 2 που στέλνει ηλεκτρική ενέργεια στην Εσθονία διακόπηκε στις 12:26 μ.μ. τοπική ώρα (10:26 GMT).
Suomen ja Viron välinen Estlink 2-sähkönsiirtoyhteys on pudonnut iltapäivällä verkosta. Viranomaiset ovat joulunakin hereillä ja selvittävät asiaa. Siirtoyhteyden katkeaminen ei vaikuta suomalaisten sähkönsaantiin.
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) December 25, 2024
Αντίστοιχο περιστατικό μεταξύ Σουηδίας και Δανίας
Δύο τηλεπικοινωνιακά καλώδια στη Βαλτική που συνδέουν τη Σουηδία και τη Δανία κόπηκαν επίσης τον περασμένο μήνα.
Οι υποψίες έπεσαν γρήγορα στο κινεζικό πλοίο Yi Peng 3, το οποίο, σύμφωνα με ιστότοπους εντοπισμού, είχε πλεύσει πάνω από τα καλώδια περίπου τη στιγμή που κόπηκαν.
Η Σουηδία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα αρνήθηκε το αίτημα των εισαγγελέων να διεξαγάγουν έρευνα για το πλοίο και ότι αυτό είχε εγκαταλείψει την περιοχή.
Υποψίες για σαμποτάζ και σε άλλα περιστατικά
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποψιάζονται ότι αρκετά από τα περιστατικά αφορούσαν σαμποτάζ που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό ως «παράλογο» και «γελοίο».
Υπενθυμίζεται ότι καλώδιο τηλεπικοινωνιών ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Γερμανία, μήκους 1.170 χιλιομέτρων, δέχθηκε ζημιές τον Νοέμβριο.
Μάλιστα τότε, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, υποστήριξε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε μέρος δύο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα, φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ και μίας «υβριδικής πράξης», χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί γύρω από τη Βαλτική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το 2022 ένα συμβάν που θεωρείται κίνηση σαμποτάζ, σημειώθηκε στη Βαλτική Θάλασσα, όπου οι αγωγοί φυσικού αερίου της Nord Stream εξερράγησαν, μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Αρκετές είναι οι απόψεις γύρω από το ποιος ή τι προκάλεσε το συγκεκριμένο περιστατικό, όπου χωρίς να επιβεβαιωθούν υπάρχουν φήμες για εμπλοκή της Ουκρανίας, ή της Ρωσίας ή των ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο του 2023 ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας δέχθηκε σημαντικές φθορές. Στη συνέχεια, Φινλανδοί αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι η ζημιά είχε προκληθεί από ένα κινέζικο πλοίο που έσερνε πάνω από τον αγωγό την άγκυρά του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις