ΗΠΑ: Ο φαλακρός αετός κατάφερε να κατονομαστεί ως «εθνικό πτηνό» χάρη σε έναν 78χρονο με εμμονή
Παρότι εκατομμύρια Αμερικανοί νόμιζαν πως ο φαλακρός αετός είναι το εθνικό πτηνό των ΗΠΑ, αυτό συνέβη μόλις χθες. Ένας 78χρονος συλλέκτης με εμμονή τα κατάφερε σχεδόν μόνος του.
Ο φαλακρός αετός, που αποτελούσε επί μακρόν ανεπίσημο σύμβολο, γίνεται επίσημο πτηνό των ΗΠΑ, χάρη στις άοκνες προσπάθειες ενός ανθρώπου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα και την γερουσιάστρια που παρουσίασε το νομοσχέδιο.
Αφού για καιρό αποτελούσε ανεπίσημο σύμβολο, ο φαλακρός αετός με το λευκό κεφάλι και το κίτρινο ράμφος έγινε το επίσημο πτηνό των ΗΠΑ την παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη 50 νομοσχέδια σε νόμο. Μεταξύ αυτών ήταν και το νομοσχέδιο 4610 της Γερουσίας, νομοθεσία που τροποποιεί τον Τίτλο 36 του Κώδικα των ΗΠΑ για να ορίσει το αρπακτικό ως εθνικό πτηνό.
Το νομοσχέδιο είχε αρχικά εισαχθεί στη Γερουσία τον Ιούλιο. Η νομοθεσία πέρασε ομόφωνα και πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο χωρίς αντιδράσεις.
Το κενό στις διατάξεις εντόπισε ένας 78χρονος που ο φαλακρός αετός είναι η εμμονή του
Ένας 78χρονος λάτρης του αετού από την Μινεσότα, ονόματι Πρέστον Κουκ, συνειδητοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν στην πραγματικότητα εθνικό πουλί και άρχισε να ασκεί πιέσεις για αυτό. Η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Έιμι Κλόμπουτσαρ άκουσε τον πολίτη και πρότεινε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ομόφωνα.
Αυτό το πουλί βρίσκεται παντού σε χιλιάδες κυβερνητικά υποκαταστήματα και γραφεία. Βρίσκεται στο δολάριο, στα γραφεία του προέδρου και των αντιπροέδρων, είναι κυριολεκτικά παντού, όπως υπογραμμίζει το NBC.
Ο αμερικανικός κώδικας ορίζει ήδη τη βελανιδιά ως εθνικό δέντρο των ΗΠΑ και το τριαντάφυλλο ως εθνικό λουλούδι, και το Κογκρέσο ψήφισε ακόμη και το 2016 να θεωρήσει τον βίσωνα εθνικό θηλαστικό, την ώρα που ο φαλακρός αετός ήταν τόσο αυτονόητο σύμβολο που δεν ήταν το εθνικό πουλί των ΗΠΑ.
Χάρη σε έναν άνθρωπο που ανακάλυψε την παράλειψη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντάς το στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να επισημοποιήσει την εθνική σημασία του φαλακρού αετού σε μια από τις τελευταίες πράξεις του Κογκρέσου για φέτος. Όπως και έγινε.
Κάτοικος της «πρωτεύουσας των αετών» των ΗΠΑ
Ο φαλακρός αετός είναι ένα ιδιαίτερο πάθος στη Γουάμπασα της Μινεσότα, όπου το Εθνικό Κέντρο Αετού βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Μισισιπή. Η αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα των αετών της Αμερικής», η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 1.500 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην κληρονομιά του φαλακρού αετού.
Ο Πρέστον Κουκ έχει, για να το θέσουμε ήπια, εμμονή με τους φαλακρούς αετούς. «Είδα μια ταινία με τίτλο «Χίλιοι κλόουν» το 1966 και υπήρχε μια ατάκα στην ταινία: «Δεν μπορείς να έχεις πάρα πολλούς αετούς»», είπε ο Κουκ. «Βγήκα από τον κινηματογράφο και είπα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συλλέξω κάτι τέτοιο».
Έτσι, άρχισε να συλλέγει και να συλλέγει και να συλλέγει. Με την πάροδο των δεκαετιών, ο θησαυρός του Κουκ «μεγάλωσε» με πάνω από 40.000 αντικείμενα, μια συλλογή που πιστεύει ότι είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. «Αν κάτι είχε έναν αετό πάνω του, θα το αγόραζα», δήλωσε ο Κουκ, «Μπορεί να παρασύρθηκα λίγο στη συλλογή μου εδώ, αλλά μου άρεσε η όλη διαδικασία».
Η συλλογή εκτείνεται σε δύο αποθήκες και κυμαίνεται από πολιτικές καρφίτσες μέχρι πίνακες ζωγραφικής και από εξώφυλλα περιοδικών μέχρι τραπουλόχαρτα. Υπάρχουν σετ lego και γλυπτά, μπουκάλια τζιτζιμπύρας και γόβες στιλέτο με αετό.
Το νομοσχέδιο που έφτιαξε ο Κουκ για τον φαλακρό αετό ως εθνικό πουλί των ΗΠΑ
«Αυτός είναι ένας από εκείνους τους λίγους νόμους που δεν πρόκειται να κάνουν καμία διαφορά», αστειεύεται ο 78χρονος. Το νομοσχέδιο που ο ίδιος ο Κουκ έγραψε αρχικά και έστειλε στο Κογκρέσο δεν συνδέεται με χρήματα, δεν βοηθά καν σε προσπάθειες διατήρησης που σχετίζονται με τους φαλακρούς αετούς.
Απλώς προσθέτει μια γραμμή στον αμερικανικό κώδικα μεταξύ του εθνικού δέντρου και των κατευθυντήριων γραμμών για τις τελετές ορκωμοσίας που λέει: «Ο φαλακρός αετός (Haliaeetus leucocephalus) είναι το εθνικό πτηνό».
Ύστερα ο Κουκ βρήκε την πρώτη του σύμμαχο στο πρόσωπο μιας γερουσιάστριας της πολιτείας του
Έστειλε το νομοσχέδιο στα γραφεία των νομοθετών της Μινεσότα, στα δύο σώματα του Κογκρέσου και μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών με επικεφαλής τη γερουσιάστρια Έιμι Κλομπουτσάρ η οποία το έφερε στο βήμα για να περάσει ομόφωνα στο άνω σώμα του Κογκρέσου.
«Είναι αυτοί που ήρθαν σε εμάς και είπαν ότι δεν είναι το εθνικό πουλί», δήλωσε η Κλομπουτσάρ για το Εθνικό Κέντρο Αετού και τον Κουκ. «Αυτό ήταν λοιπόν το έναυσμα».
Ήταν απλά μια διόρθωση στην ιστορία για τον Πρέστον Κουκ
Χρειάζεται μια πράξη του Κογκρέσου και η υπογραφή του προέδρου για να οριστεί οποιοδήποτε στοιχείο με τον τίτλο «εθνικό»: το τριαντάφυλλο πήρε την τιμή το 1986 και η βελανιδιά το 2004.
«Κανείς δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι- είναι απλώς μια διόρθωση. Είναι μόνο μια διόρθωση στην ιστορία για να γίνουν τα πράγματα σωστά και να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει να είναι», δήλωσε ο Κουκ. «Ήταν ένα από εκείνα τα μικρά κομμάτια της ιστορίας που ένιωθα ότι έπρεπε να φροντιστούν και αυτό κάνουμε».
«Ο φαλακρός αετός είναι σύμβολο της ελευθερίας και της δύναμης της χώρας μας. Στη Μινεσότα, ξέρουμε ένα ή δύο πράγματα για τους αετούς: Φιλοξενούμε έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς φαλακρών αετών στη χώρα, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αετών στη Wabasha», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Έιμι Κλότσουμπαρ.
«Με την ψήφιση της νομοθεσίας μας, ο φαλακρός αετός θα αναγνωριστεί πλέον επίσημα ως το εθνικό πτηνό του έθνους μας», πρόσθεσε.
Ο φαλακρός αετός είναι κυριολεκτικά παντού
Ο φαλακρός αετός υιοθετήθηκε ως οικόσημο για τη Μεγάλη Σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούνιο του 1782. Είναι επίσης το κύριο διακριτικό όλων των στρατιωτικών κλάδων των ΗΠΑ. Ο φαλακρός αετός έχει εμφανιστεί σε νομίσματα, δημόσια κτίρια, σημαίες, έγγραφα και αθλητικές ομάδες.
«Αυτή είναι μια συναρπαστική μέρα. Ο φαλακρός αετός συμβολίζει τα αμερικανικά ιδεώδη από την τοποθέτησή του στη Μεγάλη Σφραγίδα το 1782» είπε ο Πρέστον Κουκ.
«Με αυτή τη νομοθεσία, τιμούμε τον ιστορικό του ρόλο και εδραιώνουμε τη θέση του ως το εθνικό μας πτηνό και έμβλημα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε ο Κουκ, συγγραφέας του βιβλίου »American Eagle: Μια οπτική ιστορία του εθνικού μας εμβλήματος».
- Ρωσία: Καμία κατάπαυση του πυρός όσο η Δύση πλημμυρίζει με όπλα την Ουκρανία
- Αρμάνι Μιλάνο: Sold out το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (pic)
- Κακοκαιρία «Elena»: Σφοδρό πέρασμα από Αττική και Εύβοια – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
- Σε ελεύθερη πτώση: Οι αριθμοί που δείχνουν την κατάρρευση της Σίτι και του Χάαλαντ (pics)
- ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας μετά τις υποψίες σαμποτάζ σε υποθαλάσσιο καλώδιο
- Ο σχεδιαστής πίσω από τα «βρώμικα» κοστούμια του Ντάνιελ Γκρεγκ στο «Queer»