Ιταλία: Διακοπές με τα λεφτά του ιταλικού λαού, κάνουν οι δεσμοφύλακες των κέντρων κράτησης στην Αλβανία
«Πληρωνόμαστε για να συμπεριφερόμαστε ως τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα δωρεάν. Τα πληρώνει η ιταλική κυβέρνηση» λένε οι δεσμοφύλακες των ιταλικών κέντρων κράτησης στην Αλβανία.
Με το σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι να έχει διαλυθεί, ένα κέντρο κράτησης στην Αλβανία, φιλοξενεί αδέσποτα σκυλιά που υιοθετήθηκαν από βαριεστημένους Ιταλούς φρουρούς, όπως αναδημοσιεύει ο Guardian.
Όταν η Ιταλία άνοιξε κέντρα μεταναστών στην Αλβανία τον Οκτώβριο, το σχέδιο ήταν σαφές: 3.000 άνθρωποι τον μήνα που «αναχαιτίζονται» στα ιταλικά ύδατα θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου τους πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας, υπό την επίβλεψη Ιταλών αστυνομικών.
Δύο μήνες αργότερα, μυστικοί Αλβανοί δημοσιογράφοι που παρίσταναν τους τουρίστες έπιασαν κάποιους από αυτούς τους αστυνομικούς να διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με πισίνα και σπα στο Shëngjin, το αλβανικό λιμάνι που στεγάζει το κέντρο μεταναστών.
«Ήρθαμε εδώ για δουλειά, είμαστε η ασφάλεια του κέντρου μεταναστών (…) Δεν υπάρχουν μετανάστες στις εγκαταστάσεις, έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία», είπαν οι αξιωματικοί στους δημοσιογράφους του Piranjat TV. «Είμαστε μόνο εμείς εδώ. Πληρωνόμαστε για να συμπεριφερόμαστε ως τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα δωρεάν, τα πληρώνει η ιταλική κυβέρνηση».
Η Ιταλία πέταξε 1 δισ ευρώ χωρίς αντίκρισμα για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο
Οι εγκαταστάσεις στο Σενγκτζίν όπου τους έστειλαν για να εργαστούν είναι άδειες: αυτό που είχε παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα νέο μοντέλο κράτησης μεταναστών εκτός της ΕΕ, κατέρρευσε με πάταγο.
Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομο να κρατούνται στην Αλβανία, άνθρωποι που αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τη Ρώμη.
Μόνο 24 αιτούντες άσυλο στάλθηκαν ποτέ στην Αλβανία και κανένας δεν παραμένει εκεί. Πέντε πέρασαν λιγότερο από 12 ώρες σε κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν για λίγο περισσότερο από 48 ώρες.
Σε μια εποχή που η Ιταλία αγωνίζεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, περικόπτοντας κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «οικονομική καταστροφή» τη συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια.
Οι δεσμοφύλακες δημιούργησαν καταφύγιο ζώων στο κέντρο κράτησης Τζαντέρ
Οι Ιταλοί αστυνομικοί που καταγράφηκαν κρυφά από την αλβανική τηλεόραση είναι μεταξύ των λίγων δεκάδων που έχουν απομείνει στην Αλβανία. Τον Νοέμβριο περίπου 50, μαζί με δεκάδες κοινωνικούς λειτουργούς, επέστρεψαν στην πατρίδα τους όταν έγινε γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις ήταν άδειες.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η εθνική εφημερίδα Domani αποκάλυψε ότι ένα άλλο αλβανικό κέντρο κράτησης, στο Τζαντέρ, που προοριζόταν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, είχε καταληφθεί από αδέσποτα σκυλιά που είχαν υιοθετηθεί από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είχαν τοποθετηθεί εκεί.
«Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν φροντίσει τις ανάγκες των σκύλων με αγάπη και υπομονή, εξασφαλίζοντάς τους τροφή, νερό, καθημερινή ιατρική περίθαλψη και, πάνω απ’ όλα, ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον», ανέφερε το δημοσίευμα μετά από επίσκεψη στο κέντρο.
Θεωρείται παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης Μελόνι
Η αμηχανία της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως «πλήρης αποτυχία», προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των αρχών και των δικαστών.
Οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν από ακροδεξιά κόμματα ότι εμπόδισαν το σχέδιο, αφού επικύρωσαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 4ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής αν δεν θεωρηθεί ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.
Μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και του Αλβανού ομολόγου της, Έντι Ράμα, πολυάριθμες ΜΚΟ, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί ανθρώπινη ή ακόμη και νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου.
Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν προτείνει λύσεις παρόμοιες με τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία από το 1993, με τις προτάσεις τους να απορρίπτονται.
Η επιχείρηση μεταφοράς 8 προσφύγων στην Αλβανία κόστισε 31.000 ευρώ το άτομο
Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται σε αναμονή, καθώς αναζητά μια λύση που δεν θα παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Τα κέντρα για τους μετανάστες στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμη και αν πρέπει να περνάω κάθε νύχτα εκεί από τώρα μέχρι το τέλος της (θητείας της) ιταλικής κυβέρνησης», επέμεινε η Μελόνι.
Η αξιοπιστία της πρωθυπουργού διακυβεύεται, καθώς η κυβέρνησή της έχει αναγάγει τη μετανάστευση σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας και έχει επικρίνει τους προκατόχους της για τη δαπάνη δημόσιου χρήματος για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. (Η θαλάσσια μεταφορά με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο οκτώ ανδρών που έφτασαν στην Αλβανία κόστισε 250.000 ευρώ – πάνω από 31.000 ευρώ το άτομο).
«Μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία μας»
«Γιατί πρέπει να πετάξουμε τα χρήματα των Ιταλών με αυτόν τον τρόπο;
Γιατί να αφήσουμε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε διακοπές στην Αλβανία, όταν χρειαζόμαστε προσωπικό στις πόλεις μας;» ρώτησε ο Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Italia Viva και πρώην πρωθυπουργός, προτείνοντας να μεταφερθούν οι Αλβανοί κρατούμενοι στην Ιταλία στις εγκαταστάσεις στην Αλβανία.
«Η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Αλβανία είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία μας», πρόσθεσε “κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και χρησιμεύει ως καταφύγιο σκύλων”.
- Γυναίκα διανομέας μαχαίρωσε έγκυο πελάτισσα επειδή της έδωσε φιλοδώρημα 2 δολάρια για μία πίτσα
- Ανοιχτά σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Το ωράριο λειτουργίας έως την Πρωτοχρονιά
- Κυπαρισσία: Βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» τον χώρο πολιτισμού που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Καλογερόπουλος
- Η κατήγορος του Jay-Z για βιασμό μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμίας της σύμφωνα με δικαστική απόφαση
- Σχολεία: Πότε ανοίγουν μετά την Πρωτοχρονιά
- Ο Μαλεντόν, ο Κάνααν και ένα «τρελό» σενάριο (vid)