2025: Οι τρεις στους δέκα Έλληνες απλώς ελπίζουν… να την παλέψουν και το νέο έτος
Λίγο πριν αρχίσει το νέο έτος, πολλοί θέτουν τις δικές τους πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις ή Νew Year's Resolutions. Πώς βλέπουν οι Έλληνες το 2025 και τι δείχνει η διεθνής εμπειρία.
- Bloomberg: Η λίστα με τις 25 πιο πλούσιες οικογένειες του 2024
- To αγγλικό ΕΣΥ εξετάζει για χρήση χάπι για την επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ
- Προς μεγάλο συνασπισμό οδεύει η Γερμανία - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης
- Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπλίνκεν - Φιντάν για την ασφάλεια Τουρκίας και Συρίας
Ελλείψει άλλων στατιστικών για το ποιες προσωπικές αποφάσεις θα πάρουν οι Έλληνες για το 2025, η σημερινή δημοσκόπηση της Prorata για τις λέξεις της χρονιάς, δίνει μια πρόγευση:
Οι τρεις στους δέκα Έλληνες απλώς ελπίζουν… να την παλέψουν και το 2025, με τη λέξη που περιγράφει καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη χρονιά που έρχεται να είναι η «επιβίωση». Πρόκειται άλλωστε για τη λέξη που καθόρισε και το 2024 , μαζί με τη «φθορά». Φαίνεται πως ο πήχης για τα Νew Year’s Resolutions ή αλλιώς τις πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις, ξεκινάει από την εξασφάλιση του άρτου ημών του επιούσιου.
Προτεραιότητα η επιβίωση
Η επιβίωση είναι μακράν το πρώτιστο μέλημα για τις ηλικίες άνω των 55 ετών, με δεύτερο στόχο τον «επαναπροσδιορισμό». Πιο φιλόδοξους στόχους θέτουν οι νέοι, μεταξύ 17 και 34 ετών, που δίνουν προτεραιότητα στην «εξέλιξη» με 40%, έναντι 20% και 18% για τους μεγαλύτερους.
Λιγότεροι από δύο στους δέκα φαίνονται αποφασισμένοι να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να αλλάξουν τις κακές συνήθειες το 2025, με μόλις 15% – 16% να αναφέρονται στις λέξεις «αυτοβελτίωση», «αυτοφροντίδα», «ανάκαμψη».
Οι παραπάνω λέξεις μας δίνουν ένα γενικό περίγραμμα για το τι έχουν στο νου τους οι περισσότεροι συμπολίτες μας για το άμεσο μέλλον, αφήνοντάς μας να μαντέψουμε τις λεπτομέρειες. Η παράδοση των New Year’s Resolutions, των υποσχέσεων που δίνουμε στον εαυτό μας στην αρχή κάθε έτους, μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα όσο στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Ασχέτως όμως πώς τις βαφτίζουμε, οι περισσότεροι παίρνουμε, έστω και νοερά, αποφάσεις για τη χρονιά που έρχεται.
Στατιστικές πάντως δείχνουν ότι οι πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις δεν διαρκούν πάνω από δύο με τρεις μήνες το πολύ, με ένα ελάχιστο ποσοστό να τις τηρεί όλη τη χρονιά. Με βάση έρευνες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία, οι πιο συνηθισμένες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις, είναι «να περνάω περισσότερο χρόνο με τους δικούς μου και τους φίλους», «να τρώω πιο υγιεινά», «να χάσω βάρος», «να γυμνάζομαι», «να κόψω το κάπνισμα», «να βάλω στην άκρη χρήματα».
Οι πιο πετυχημένες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις
Αποχαιρετώντας το 2024 μεγάλες εφημερίδες, όπως ο Guardian και οι Νew York Times καλούν τους αναγνώστες τους να μοιραστούν τις πιο πετυχημένες αποφάσεις της χρονιάς. Το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι για να μπορέσεις να τηρήσεις μια απόφαση, πρέπει να είναι κάτι που θέλεις και απολαμβάνεις και όχι αποτέλεσμα πειθαναγκασμού.
Αρκετοί αναγνώστες αναφέρουν ως πλέον απελευθερωτικές αποφάσεις την παραδοχή ότι κάποια πράγματα απλώς δεν μπορούν να τα τηρήσουν.
«Ακύρωσα τη συνδρομή μου στο γυμναστήριο που χρησιμοποιούσα ελάχιστα. Δεν μου άρεσε. Δεν ήθελα να πηγαίνω. Ωστόσο δεν την ακύρωνα γιατί κρυφά ντρεπόμουν που δεν μου άρεσε. Κρατάω αυτή την απόφαση εδώ και 35 χρόνια», απαντά 70άχρονος αναγνώστης.
Ανώνυμος αναγνώστης αναφέρει ότι απλώς πήρε την απόφαση να πηγαίνει στην παμπ δυο φορές την εβδομάδα. Μια 53χρονη γυναίκα από την Καλιφόρνια αναφέρει ότι πριν εννέα χρόνια πήρε την πρωτοχρονιάτικη απόφαση να κάνει κάτι «διασκεδαστικό, απελευθερωτικό, εφικτό και επιτυχημένο». Παραδόξως αυτό δεν ήταν να ξεκινήσει κάποιο άθλημα ή χόμπι, αλλά να τρώει περισσότερα ντόνατς.
Μια 65χρονη από το Λονδίνο αποφάσισε να μη ζυγιστεί για ένα χρόνο, για να «πάψει να εστιάζει τόσο πολύ στο σωματικό βάρος», υπόσχεση που τήρησε με επιτυχία, όσο και αν ακούγεται περισσότερο σαν στρουθοκαμηλισμός.
Καθημερινές συνήθειες
Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις των αναγνωστών του Guardian, οι πιο πετυχημένες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις είναι αυτές που βάζουν ρεαλιστικούς στόχους, ακόμα και για μικρά πράγματα. Ένα ζευγάρι αναφέρει ως επίτευγμα ότι έκοψε τη ζάχαρη στον καφέ, άλλος ότι κατάφερε να κάνει καθημερινά 6.000 βήματα, μια τρίτη ότι τήρησε την υπόσχεση στην οδοντίατρό της να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα.
Κάποιοι καταφέρνουν και παίρνουν πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις που τις κρατάνε μια ζωή, όπως το να κόψουν το κρέας ή να διαβάζουν βιβλία κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν ή να αποταμιεύουν κάθε μήνα λίγα χρήματα.
Από το «εγώ» στο «εμείς»
Η πλειονότητα των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων είναι αποκλειστικά αφοσιωμένες στο «εγώ» και ελάχιστες αφορούν δραστηριότητες ή πράξεις που περιλαμβάνουν και άλλους ανθρώπους.
«Για ένα πιο ευτυχές νέο έτος, επικεντρωθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα», συστήνει άρθρο των Νew York Times, προτείνοντας για το 2025 αντί για τον εαυτό μας, να σκεφτούμε περισσότερο τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.
Δεν πρόκειται για ανιδιοτελή αλτρουισμό, αλλά για στρατηγική επιβίωσης και ευημερίας. Το άρθρο επικαλείται επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι βασικός παράγοντας ευζωίας, μας προστατεύουν από την κατάθλιψη, βελτιώνουν ακόμα και τη σωματική υγεία, δίνουν νόημα στη ζωή μας.
Οι συμβουλές που δίνει περιλαμβάνουν από αυτονόητες πράξεις νοιαξίματος για τους διπλανούς μας, μέχρι στρατηγικές πώς να χτίσετε δεσμούς φιλίας, με ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν, περνώντας από την απλή συναναστροφή στις σχέσεις οικειότητες.
Τέλος, όταν θέτουμε προσωπικούς στόχους για τη νέα χρονιά, προτείνεται να τους μοιραζόμαστε με άλλο ένα κοντινό μας πρόσωπο, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να τους πετύχουμε.
- Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή – Πώς θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες
- Ο μπακλαβάς του «φτωχού» και ένα διαφορετικό δέντρο – «Είχαμε μόνο τα βασικά αλλά απολαμβάναμε τις Γιορτές»
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/12): Πού θα δούμε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Premier και Serie A
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις