Χριστούγεννα: Τι περιλάμβανε το εορταστικό τραπέζι στην μεσαιωνική εποχή
Τις δικές τους διατροφικές συνήθειες είχαν οι άνθρωποι της μεσαιωνικής εποχής στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- «Ήταν το θαύμα των Χριστουγέννων» – Τι λέει ο πατέρας που έδωσε τμήμα από το ήπαρ του στην κόρη του
- Τι ανακάλυψαν έκπληκτοι Ρώσοι ειδικοί που εξέτασαν δυτικά λάφυρα από το ουκρανικό μέτωπο
- Πάρος: Έκλεψαν το… Θείο Βρέφος από φάτνη σε κεντρική πλατεία
- Οι σκοτεινές διαδρομές της κοκαΐνης: Η παγκόσμια έκρηξη στην διακίνηση της και οι νέοι κυρίαρχοι του εμπορίου
Ένα από τα βασικά σκέλη των χριστουγεννιάτικων γιορτών είναι πάντα το φαγητό, κάτι που είχε μεγάλο ενδιαφέρον και στο μεσαιωνικό τραπέζι, αποτυπώνοντας τα διατροφικά γούστα των ανθρώπων που έζησαν τη συγκεκριμένη εποχή.
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι της μεσαιωνικής εποχής
Ο καθηγητής Giles Gasper από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Durham έχει ερευνήσει τα μεσαιωνικά αρχεία για να μάθει περισσότερα για το τι υπήρχε σε μερικές από τις πρώτες καταγεγραμμένες χριστουγεννιάτικες γιορτές.
Ο Giles εξέτασε τα όσα είχε γράψει ο Richard Swinfield, επίσκοπος του Hereford, ο οποίος έκανε μια λεπτομερή καταγραφή των εξόδων του εορταστικού νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των αγορών.
Το 1289 ο επίσκοπος Swinfield φιλοξένησε περίπου 60-70 άτομα για τα Χριστούγεννα, ένας αριθμός που θεωρείται μεγάλος ακόμα και σήμερα.
Όπως κάνουν και πολλοί άνθρωποι σήμερα, την παραμονή των Χριστουγέννων κατανάλωναν, μεταξύ άλλων, ψάρια. Οι καλεσμένοι του επισκόπου Swinfield γευμάτιζαν με ρέγγες, χέλια Conga και μπακαλιάρους, τα οποία σερβίρονταν μαζί με ψωμί και κρασί.
Ποικιλία κρεάτων για την ημέρα των Χριστουγέννων
Για την ημέρα των Χριστουγέννων η γιορτή περιελάμβανε οκτώ διαφορετικά κρέατα, αναδεικνύοντας το κύρος του νοικοκυριού.
Η λίστα αγορών για ένα τέτοιο γεύμα περιελάμβανε ένα ολόκληρο αγριογούρουνο, τρία βοοειδή, δύο μοσχάρια, τέσσερα ελάφια, τέσσερις χοίρους, οκτώ πέρδικες, δύο χήνες και πάνω από 60 πουλιά (κυρίως κότες). Όλα αυτά συνοδευόντουσαν από μεγάλες ποσότητες ψωμιού και τυριού, ενώ διαθέσιμα ήταν πάνω από 40 γαλόνια κρασιού που είχαν φτάσει για την περίσταση, πιθανότατα εισαγόμενα από τη Γαλλία, υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Durham.
Πολλά από τα κρέατα θα ψήνονταν και θα σερβίρονταν μαζί με καυτερές, πικάντικες σάλτσες, που δεν διαφέρουν από τα σύγχρονα συνοδευτικά όπως η σάλτσα μήλου και η σάλτσα βατόμουρου.
Τα βιβλία συνταγών της εποχής υποδεικνύουν ότι τα πουλερικά μπορεί κάλλιστα να ήταν γεμιστά με φρούτα. Επίσης, θα σερβιριζόταν το Clary, ένα καρυκευμένο κρασί αρωματισμένο με κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο.
Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Durham
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις