Αυξάνονται οι απαιτήσεις υλοποίησης  για το Ταμείο Ανάκαμψης για την επόμενη χρονιά, καθότι η 5η δόση από το ΤΑΑ ήταν τελικά «κουτσουρεμένη» στα 3,1 δισ. ευρώ, αντί για 3,6 δισ. που ήταν προγραμματισμένο αρχικά. Ως εκ τούτου δημιουργείται μια επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2025. Άλλωστε, όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν στο ότι η γρήγορη υλοποίηση των έργων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την απορρόφηση των κονδυλίων θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα για τη στήριξης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο χρόνος «τρέχει» και η επόμενη χρονιά θα είναι η προτελευταία του Ταμείου, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά. Συνεπώς, θεωρείται βέβαιο ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε σχέση με την επίτευξη των στόχων θα γίνουν ακόμη περισσότερα, όσο πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία.

Το 2025, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ακόμη 9,3 δισ. ευρώ, από τα 36 δισ. που δικαιούται η χώρα από Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από την 6η και την 7η δόση του προγράμματος. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 500 εκατ. ευρώ που μένουν σε εκκρεμότητα από την 5η δόση, τότε το συνολικό ποσό αγγίζει τα 9,8 δισ. ευρώ (δάνεια και επιχορηγήσεις).

Τα ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα όπως:

Οι συμβάσεις ανάθεσης για τα νέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας.

– Η θεσμοθέτηση ταχύτερων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

– Οι συμβάσεις την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων

– Οι συμβάσεις για την αποκατάσταση σιδηροδρομικού δικτύου και οδών που καταστράφηκαν από την καταιγίδα Daniel

– H έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανεμογεννητριώ.

– Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε ποσοστό 95% μαζί με την δημιουργία δύο κεντρικών γραφείων.

– Η σύσταση και λειτουργία του συστήματος για την παροχή ηλεκτρονική ταυτότητα ασθενή

– Η δημιουργία νέων πολεοδομικών σχεδίων για τις περιοχές που εγκαταλείπουν την χρήση του λιγνίτη

– Η μείωση της οφειλής του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρίες κατά 150 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικών επενδύσεων

– Νομοθεσία για τον νέο ΟΣΕ και δημοσίευση διεθνούς διαγωνισμού

– Η ολοκλήρωση μελέτης για τον εντοπισμό βέλτιστων περιοχών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και έναρξη ισχύος πλαισίου πολιτικής για τη διπλή χρήση της γης για τη γεωργία και την ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα

– Η ολοκλήρωση προγράμματος στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση

Τι περιλάμβανε το 5ο αίτημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας αιτήθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες την εκταμίευση 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, μετά από την επίτευξη 29 οροσήμων, και 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, μέσω 3 οροσήμων, μετά από αναπροσαρμογή προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δυο νέα προγράμματα στέγασης «Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ πόρων ΤΑΑ.

Μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα που εκπληρώθηκαν για την υποβολή του 5ου αιτήματος πληρωμής αφορούν σε συμβασιοποίηση έργων όπως: η εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων σε 750 δημοτικές ενότητες σε ολόκληρη την επικράτεια και περισσότερες από 65 στρατηγικές αστικές αναπλάσεις σε δήμους της χώρας- μεταξύ των οποίων οι αναπλάσεις του Βοτανικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας- το σχέδιο δασικής προστασίας για την πρόληψη πυρκαγιών («antiNERO»), αναδασώσεις καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και τη Ροδόπη, περισσότερα από 20 κέντρα καινοτομίας στα Πανεπιστήμια και 70 Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα, η πρόοδος υλοποίησης έργων όπως η ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης 8.000 επιπλέον κατοικιών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το «Εξοικονομώ στον Τριτογενή Τομέα» και το «Αλλάζω συσκευή», η έναρξη νέων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, καθώς και η προώθηση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων όπως: η επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ, η ολοκλήρωση σε ποσοστό 85% της κτηματογράφησης από το Εθνικό Κτηματολόγιο, το νομοθετικό πλαίσιο για την μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις κ.ά.

Πηγή: OT