Viral η φάρσα με το «επτάευρω»
Fakenews και προϊόν φωτομοντάζ η «είδηση» που έγινε viral (και) στην Ιταλία για κυκλοφορία νομίσματος 7 ευρώ
- Το είπαν και στο Μαυροβούνιο: «Χειρότερη όλων η Ελλάδα»
- Κωνσταντινούπολη: Λαοθάλασσα υπέρ της Παλαιστίνης με άρωμα Ισλάμ
- Πέθανε ξεχασμένος ο ιδιοφυής Αμερικανός διπλωμάτης που αγωνίστηκε για τον πυρηνικό αφοπλισμό
- Το τέλος του πολέμου: Για αυτό τον λόγο ο Μπραντ Πιτ «κυνήγησε» τον διακανονισμό με την Αντζελίνα Τζολί
Νόμισμα των 7 ευρώ; Αληθοφανές. Ως εκεί. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μια φήμη που έγινε viral στην Ιταλία και αφορά την εισαγωγή ενός νομίσματος των 7 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.
Αν και η ιστορία ξεκίνησε ως παραπληροφόρηση, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Η φήμη για το νόμισμα των 7 Ευρώ
Η ιστορία ξεκίνησε από διαδικτυακές αναρτήσεις που ισχυρίζονταν ότι η Ιταλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εισάγει ένα νέο νόμισμα των 7 ευρώ.
Αυτή η πληροφορία γρήγορα διαδόθηκε, προκαλώντας απορίες και ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου νομίσματος.
Τι υπάρχει πίσω από τη φήμη;
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή τις ιταλικές αρχές για την εισαγωγή νομίσματος των 7 ευρώ.
Η ιστορία βασίστηκε σε φήμες και fake news που ενισχύθηκαν από τη viral διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με το άρθρο, η φήμη φαίνεται να προέρχεται από χιουμοριστικές ή ψευδείς αναρτήσεις. Τέτοιες που συχνά διαδίδονται για να δημιουργήσουν συζητήσεις ή ακόμα και σύγχυση.
Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αντιμετώπισαν το θέμα με χιούμορ, ενώ άλλοι το εξέλαβαν σοβαρά, αναζητώντας πληροφορίες για το πώς θα λειτουργούσε ένα τέτοιο νόμισμα.
Η ιστορία έγινε γρήγορα αντικείμενο σχολιασμού και παρωδίας. Η συγκεκριμένη περίπτωση υπογραμμίζει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης που εξαπλώνεται ταχύτατα μέσω του διαδικτύου.
Ειδήσεις χωρίς έλεγχο αξιοπιστίας μπορούν να γίνουν viral, ειδικά όταν προκαλούν περιέργεια ή έχουν χιουμοριστικό χαρακτήρα.
Το νόμισμα των 7 ευρώ αποτελεί απλώς μια φήμη που κυκλοφόρησε διαδικτυακά και δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα. Ωστόσο, η ιστορία αυτή δείχνει τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Την έχουν στη διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης. Επιβεβαιώνουν όμως την ανάγκη για επαλήθευση των πληροφοριών πριν αυτές ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Στην Ιταλία οι μεγάλες εφημερίδες αναφέρουν:
«Κέρμα 7 ευρώ: η είδηση για νέα έκδοση από την 1η Ιανουαρίου 2025 είναι αβάσιμη. Τα υπάρχοντα αναμνηστικά κέρματα, όπως το πορτογαλικό κέρμα των 7,50 ευρώ, προορίζονται για συλλεκτικές και όχι για καθημερινή κυκλοφορία. Ελέγχετε πάντα τις πηγές για να αποφύγετε παραπληροφόρηση.
Η φήμη για το κέρμα των 7 ευρώ φαίνεται να έχει προέλευση από την Πορτογαλία. Στο παρελθόν, η πορτογαλική Casa da Moeda είχε εκδώσει αναμνηστικά κέρματα με ιδιαίτερες ονομαστικές αξίες.
Τα νομίσματα αυτά, παρότι έχουν νομική αξία, προορίζονται κυρίως για συλλεκτικές και όχι για καθημερινή κυκλοφορία.
Τα αναμνηστικά κέρματα των 7,50 ευρώ
Είναι αλήθεια πάντως ότι η Πορτογαλία έκοψε αναμνηστικά κέρματα ονομαστικής αξίας 7,50 ευρώ. Ένα παράδειγμα είναι το νόμισμα αφιερωμένο στην 5η εκατονταετηρίδα του ταξιδιού του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, μέρος μιας σειράς που γιορτάζει τις μεγάλες εξερευνήσεις.
Αυτά τα νομίσματα, κατασκευασμένα σε περιορισμένη έκδοση, προορίζονται κυρίως για συλλέκτες και πωλούνται σε τιμή μεγαλύτερη από την ονομαστική τους αξία. Για παράδειγμα, το νόμισμα Magellan πωλήθηκε για 59 ευρώ και αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο σε πλατφόρμες όπως το eBay ξεκινώντας από 95 ευρώ.
Αναμνηστικά νομίσματα: μια διαφορετική περίπτωση
Είναι αλήθεια ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης εκδίδουν αναμνηστικά κέρματα με ασυνήθιστες ονομαστικές αξίες. Ωστόσο, αυτά τα νομίσματα παράγονται σε περιορισμένες εκδόσεις και προορίζονται κυρίως για συλλέκτες. Για παράδειγμα, το πορτογαλικό νόμισμα των 7,50 ευρώ αφιερωμένο στον Μαγγελάνο κόπηκε σε μόλις 25.000 αντίτυπα. Πωλείται σε τιμή υψηλότερη από την ονομαστική του αξία. Αυτά τα κέρματα, παρά το νόμιμο χρήμα, χρησιμοποιούνται σπάνια σε καθημερινές συναλλαγές.
Το πρακτορείο ειδήσεων Dire επιβεβαιώνει:
«Σύντομα κέρμα 7 ευρώ; Όχι, είναι fake news! Δεν έρχεται νόμισμα των 7 ευρώ: η φάρσα που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες τροφοδοτήθηκε από ένα φωτομοντάζ που αντιπροσώπευε ένα κέρμα των 7 ευρώ φτιαγμένο όπως το κέρμα των 2 ευρώ.
Νόμισμα – φάντασμα
Κάποιος έγραψε για επτά ευρώ, κάποιος ακόμη και για 7,5 ευρώ. Γεγονός είναι ότι αυτό το νόμισμα-φάντασμα, που θα έπρεπε να είχε αρχίσει να κυκλοφορεί την 1η Ιανουαρίου 2025, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Πρόκειται για fake news, μια φάρσα που εμπνεύστηκε από κάποια υπάρχοντα στοιχεία (όπως μερικά αναμνηστικά κέρματα των 7,5 ευρώ που εκδόθηκαν επίσης στην Πορτογαλία στο παρελθόν) και στη συνέχεια έγινε fake news. Ειδήσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και αναπηδούν σε ιστοσελίδες τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας πολλούς να απορήσουν.
Δεν θα φτάσει κανένα κέρμα επτά ευρώ το 2025: στις επίσημες ιστοσελίδες (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και σε αυτές των υπουργείων των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών) δεν υπάρχουν νέα σχετικά με την έκδοση αυτού του κέρματος ή ακόμα και κάτι παρόμοιο.
Η είδηση που κυκλοφόρησε, είναι έμπνευση, αφενός, από κάποια αναμνηστικά (άρα συλλεκτικά) κέρματα των 7,5 ευρώ που έχουν εκδοθεί στην Πορτογαλία όλα αυτά τα χρόνια λόγω διαφόρων συνθηκών.
Ττο 2020, για παράδειγμα, κόπηκε ένα αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Goncalo Byrne και άλλο, με την εικόνα του χαρακτηριστικού τραμ στη Λισαβόνα, κυκλοφόρησε στις αρχές του 2024.
Από την άλλη, αυτό που ενίσχυσε την κυκλοφορία αυτής της «φάρσας» ήταν το γεγονός ότι συνοδευόταν από μια εικόνα του κέρματος των 7 ευρώ. Ηταν από κάθε άποψη παρόμοια με το κέρμα των 2 ευρώ.
Η εικόνα του κέρματος προέρχεται από ένα φωτομοντάζ που δημιουργήθηκε (όχι τέλεια, στην πραγματικότητα) ξεκινώντας από την εικόνα του κέρματος των 2 ευρώ που βρέθηκε στη Wikipedia».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις