Γράφει η Ινώ Αφεντούλη*

Είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη τι θα γίνει στη Συρία την επόμενη μέρα. Γιατί το μέλλον της κατεστραμμένης χώρας που άφησε πίσω του ο Άσαντ δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της νέας ηγεσίας της.

Η Συρία πρώτα απ’ όλα ήταν πάντοτε μια χώρα με πολλές μειονότητες. Πως αυτές θα δεχτούν το νέο καθεστώς είναι ένα πρώτο ερώτημα. Το πιθανότερο με μια πολύ αυταρχική διακυβέρνηση.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι πως οι ηττημένοι του καθεστώτος Άσαντ θα αποδεχθούν τη νέα κατάσταση και αν έχουν περιθώρια αντίστασης. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα και από τη συμπεριφορά τους θα κριθεί αν η Συρία θα οδηγηθεί σε ένα νέο εμφύλιο.

Ένα τρίτο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους Κούρδους στο βόρειο τμήμα της χώρας που εδώ και πολλά χρόνια έχουν καθεστώς αυτονομίας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τύχη των Κούρδων καθώς η Τουρκία που στηρίζει τη νέα ηγεσία  διακηρύσσει ότι θέλει να θέσει τέλος στην αυτονομία τους.

Πώς θα συμβεί αυτό; Με παρέμβαση του τουρκικού στρατού σε μια άλλη χώρα; Και στην περίπτωση που αυτό συμβεί θα επιτραπεί στην Τουρκία να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στη Συρία;

Ο κίνδυνος κατάληψης εδάφους της Συρίας από την Τουρκία

Ακόμη πιο επικίνδυνο θα είναι το ενδεχόμενο να καταλάβει συριακό έδαφος και να το ελέγξει. Διότι στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μια ιδιότυπη συγκυριαρχία της Τουρκίας με το νέο καθεστώς της Συρίας.

Θα έχουμε τηρουμένων των αναλογιών κάτι αντίστοιχο με το τουρκοκυπριακό μόρφωμα. Με άλλα λόγια κατοχή εδάφους άλλης χώρας από την Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε μια πεντηκονταετία.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η Άγκυρα μπορεί να ελέγξει μόνη της το μέλλον της Συρίας. Οι αραβικές χώρες δεν έχουν προς το παρόν τοποθετηθεί αλλά αργά ή γρήγορα θα το κάνουν. Και οι χώρες του Κόλπου δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι τη διάθεση του Ερντογάν να εμφανίζεται ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.

Το Ισραήλ, ο Τραμπ και η Συρία

Το Ισραήλ επίσης επιθυμεί να έχει λόγο στα τεκταινόμενα καθώς συνορεύει με τη Συρία. Και θα διαπραγματευτεί από θέση ισχύος καθώς στρατιωτικά έχει επικρατήσει στη Γάζα. Θα χρησιμοποιήσει επίσης την επιρροή του στο Λευκό Οίκο για να εξασφαλίσει λύση – πακέτο με όρους που θα το ευνοούν.

Καθοριστικός παράγοντας θα είναι συνεπώς ο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ακόμη και αν δεν επιθυμεί εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή. Η θέση του δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτήν του κοντινότερου συμμάχου του, του Νετανιάχου.

Τέλος, ακόμη και αν η Ρωσία και το Ιράν έχουν ηττηθεί στη Συρία, θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις με αρνητικό τρόπο αν διαφανεί ότι η νέα ισορροπία στην περιοχή τους αποκλείει εντελώς.

Αυτό μπορεί να σημαίνει υποδαύλιση των υφιστάμενων διαιρέσεων και αποσταθεροποίηση που θα κάνει πολύ δύσκολη την επικράτηση της νέας συριακής ηγεσίας και των δυνάμεων που τη στηρίζουν.

*Η Ινώ Αφεντούλη είναι εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων