Επίμονος συλλέκτης πεταλούδων συγκέντρωσε 4,2 εκατομμύρια δείγματα
Ο Στιβ Κόλινς ξεκίνησε τη συλλογή πεταλούδων στην ηλικία των 5 ετών. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη στην Αφρική.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.01.2025]
- Να μοιράζομαι το κρεβάτι με τον σκύλο μου; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε
- Missing alert για 33χρονο στον Βόλο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής για έξι ημέρες
Αυτό που ξεκίνησε ως παιδικό χόμπι πριν από έξι δεκαετίες στην Κένυα έχει εξελιχθεί στην μεγαλύτερη συλλογή πεταλούδων στην αφρικανική ήπειρο.
Ο Στιβ Κόλινς, σήμερα 74 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη δυτική Κένευα. Ήδη από την ηλικία των 5 ετών ήταν ενθουσιασμένος με τη ζωή των πεταλούδων και άρχισε να τις συλλέγει. Σήμερα έχει στην κατοχή του 4,2 εκατομμύρια δείγματα που εκπροσωπούν εκατοντάδες είδη λεπιδόπτερων.
«Οι γονείς μας μας ενθάρρυναν να ψάχνουμε πεταλούδες ύστερα από ένα ταξίδι στο Κογκό όπου κάποιοι φίλοι μας χάρισαν ένα δίχτυ παγίδευσης» λέει ο επίμονος συλλέκτης στο Associated Press. «Μέχρι να γίνω 15 ετών ταξίδευα σε άλλες χώρες όπως η Νιγηρία για να μελετήσω περισσότερο τις πεταλούδες».
Μεγάλο μέρος της συλλογής είναι κυριολεκτικά αναντικατάστατο καθώς τα οικοσυστήματα της Αφρικής παρακμάζουν
Στα 30χρόνια της καριέρας του ως αγρονόμος, ο Κόλινς αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στην έρευνα και το 1997 ίδρυσε το Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Πεταλούδων. Τώρα που έχει μεγαλώσει και κοντεύει να ξεμείνει από χώρο, ελπίζει να παραδώσει τη συλλογή του στην επόμενη γενιά.
Στα 600 στρέμματα του κτήματός του στην Κένυα, εκατοντάδες ντόπια είδη δέντρων και θάμνων σχηματίζουν ένα πυκνό δάσος όπου πεταλούδες πετούν ελεύθερα. Η συλλογή που φιλοξενείται στο κτήμα είναι ιδιωτική, ήταν όμως ανοιχτή για το κοινό στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το 1998 έως το 2003.
Ο Κόλινς έχει 1,2 εκατομμύρια αφρικανικές πεταλοδες καρφιτσωμένες σε βιτρίνες, ενώ τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια φυλάσσονται σε φακέλους.
«Πρέπει να μένουν αποθηκευμένες στο σκοτάδι» είπε ο ίδιος. «Η ασφαλής αποθήκευση προστατεύει τις αποξηραμένες πεταλούδες από άλλα έντομα, παράσιτα και θηρευτές. Ψεκάζουμε επίσης εντομοκτόνα δύο φορές τον χρόνο για να μένουν ασφαλείς».
Μεγάλο μέρος της συλλογής είναι κυριολεκτικά αναντικατάστατο καθώς τα οικοσυστήματα της Αφρικής παρακμάζουν, σχολίασε ο Τζούλιαν Μπέιλις, οικολόγος του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης, ο οποίος συνεργάζεται με τον Κόλινς εδώ και δύο δεκαετίες.
Η σύγκριση των εντόμων με νέα δείγματα θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικές περιβαλλοντικές μεταβολές τα τελευταία 60 χρόνια.
Ο Μπέιλις ήταν αυτός που πρότεινε στον ερασιτέχνη εντομολόγο μα ψηφιοποιήσει τη συλλογή του για το μέλλον.
Ο Κόλινς αναζητά τώρα ίδρυμα ή ιδιώτη που διαθέτει αρκετούς πόρους για να αγοράσει τις πεταλούδες και να αναλάβει τη συντήρησή τους σε κατάλληλες συνθήκες.
Εκτιμά ότι η συλλογή αξίζει γύρω στα 8 εκατομμύρια δολάρια, δεν θέλει όμως να μιλά με οικονομικούς όρους.
«Ήταν το χόμπι μου εδώ και δεκαετίες και δεν μπορώ να βάλω τιμή σε όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα» είπε ο Κόλινς. «Προσπαθώ τώρα να διασφαλίσω ότι τα δείγματα θα βρίσκονται σε ασφαλή χέρια όταν φύγω από αυτό τον κόσμο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις