Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μια περίεργη φήμη ότι όταν ο Τζίμι Κάρτερ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ φίλησε τη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ. Αλλά συνέβη αυτό πραγματικά; Η απάντηση εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε.

Τη φίλησε στα χείλη;

Το υποτιθέμενο φιλί πιστεύεται ότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου τον Μάιο του 1977 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε τη βασιλική οικογένεια και αρκετούς ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Όταν ο Κάρτερ πήγε να αποχαιρετήσει τη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο τέλος της βραδιάς, αναφέρθηκε ότι έσπασε το πρωτόκολλο και έδωσε στη μονάρχη ένα φιλί στο μάγουλο.

Ως γνωστόν αυτό που συνηθίζεται είναι να χαιρετάει κανείς ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας με υπόκλιση ή χειραψία.

Αλλά τότε, τα βρετανικά ταμπλόιντ είχαν ακούσει την Ελισάβετ να λέει ότι στην πραγματικότητα τη φίλησε στα χείλη.

Στην αυτοβιογραφία του, «A Full Life: Reflections at Ninety», ο Αμερικανός πολιτικός δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός του φιλιού από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήταν ανατρεπτικός

«Ένα φιλί ελαφρά στο μάγουλο»

Η Daily Mirror ανέφερε επίσης ότι η μητέρα της Ελισάβετ θυμήθηκε ότι έκανε «ένα απότομο βήμα προς τα πίσω» κατά τη διάρκεια της αμήχανης στιγμής.

Ο Τζίμι Κάρτερ, από την άλλη πλευρά, είχε επιμείνει επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια ότι τα γεγονότα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που αναφέρθηκε.

Στην αυτοβιογραφία του, «A Full Life: Reflections at Ninety», ο Αμερικανός πολιτικός δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός του φιλιού από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήταν ανατρεπτικός και ότι το μόνο που έκανε ήταν να της δώσει ένα φιλί «ελαφρά στο μάγουλο» μετά το δείπνο.

«Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, υπήρχαν δημοσιεύματα στις βρετανικές εφημερίδες που διαστρέβλωναν κατάφωρα αυτό το γεγονός, δηλώνοντας ότι την είχα φέρει σε βαθιά αμηχανία με την υπερβολική οικειότητα», έγραψε ο Κάρτερ.

«Ανησύχησα από αυτές τις αναφορές, αλλά δεν μπορούσα να αλλάξω αυτό που είχε συμβεί – ούτε και το μετάνιωσα».

Η Daily Mirror ανέφερε επίσης ότι η μητέρα της Ελισάβετ θυμήθηκε ότι έκανε «ένα απότομο βήμα προς τα πίσω» κατά τη διάρκεια της αμήχανης στιγμής

Το «σπιτικό» στυλ του Τζίμι και της Ρόζαλιν Κάρτερ

Η αλήθεια είναι ότι παρά το σφάλμα, η επίσκεψή του θεωρήθηκε επιτυχής κι από τις δυο πλευρές. Άλλωστε το «σπιτικό» στυλ του Τζίμι Κάρτερ ήταν εμφανές από την αρχή.

«Δεν υπάρχει τίποτα βασιλικό ή αυτοκρατορικό σε αυτούς», έγραψε η Washington Post για τον πρόεδρο και την πρώτη του κυρία, Ρόζαλιν Κάρτερ, μετά τους εορτασμούς της ορκωμοσίας τους τον Ιανουάριο του 1977.

Το άρθρο πρόσθεσε: «Αρνούνται να ταξιδέψουν με λιμουζίνα και αντί γι’ αυτό πήγαν στις δικές τους εκδηλώσεις για την ορκωμοσία τους με μια Λίνκολν στο χρώμα της μουστάρδας. Φοράει το ντεμοντέ εξαετές βραδινό της φόρεμα από τον χορό της ορκωμοσίας του κυβερνήτη του για συναισθηματικούς λόγους.

»Εκείνος φοράει γραβάτα με κλιπ. Περπατούν από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο. Προσεύχονται ανοιχτά και μιλούν για τον Χριστό. Εκείνος κουβαλάει τις δικές του αποσκευές.

»Κρατιούνται από το χέρι δημόσια, αγγίζουν ο ένας τον άλλον συχνά, ακόμη και φιλιούνται συχνά. Πραγματικά φιλιούνται».

«Αρνούνται να ταξιδέψουν με λιμουζίνα και αντί γι’ αυτό πήγαν στις δικές τους εκδηλώσεις για την ορκωμοσία τους με μια Λίνκολν στο χρώμα της μουστάρδας»

Τζίμι και Ρόζαλιν Κάρτερ / Photo: Wikimedia Commons

Ο Τζίμι Κάρτερ μοίραζε φιλιά

Ο Τζίμι Κάρτερ ήταν αρχάριος στη διεθνή διπλωματία και η Βρετανία θα ήταν η πρώτη του δοκιμασία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της προεδρίας του, σε μια συνάντηση των G7 στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Χίθροου με χειραψία από τον πρωθυπουργό Τζιμ Κάλαχαν και στη συνέχεια προχώρησε στο πρώτο φιλί της περιοδείας του.

Ήταν στη βαρόνη Στέντμαν, μέλος της Βουλής των Λόρδων των Εργατικών που εκπροσωπούσε τη βασίλισσα στο πάρτι υποδοχής.

Πλησιάζοντας σε μια εξέδρα που είχε στηθεί με μικρόφωνα και για τους δύο ηγέτες, έσφιξε το χέρι ενός αστυνομικού που χαιρετούσε, ο οποίος φάνηκε «σαστισμένος από την παντελή έλλειψη αυτοσυγκράτησης», ανέφερε το Associated Press.

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με φιλέτο σολομού St Germain και mousse de volaille a la creme, ο Τζί Κάρτερ δήλωσε ότι συζήτησε με τη βασίλισσα «την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη»

Τζίμι και Ρόζαλιν Κάρτερ / Photo: Wikimedia Commons

Στον τάφο του Ντύλαν Τόμας

Ενώ στεκόταν στη ψιχάλα χωρίς ομπρέλα, δήλωσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, λόγω των ιστορικών δεσμών που ανέκαθεν συνέδεαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ιδιαίτερη και πολύ πολύτιμη σχέση…

»Έχουμε μια ιδιαίτερη αμοιβαία δέσμευση για την παγκόσμια ειρήνη, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης με θαρραλέο τρόπο των ιδιαίτερων προβλημάτων που ταλανίζουν τα ανθρώπινα όντα στην ανάγκη για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και καλύτερη εκπαίδευση και θέσεις εργασίας, ώστε να μην μας τρομάζει ο πληθωρισμός».

Ο Κάρτερ ήλπιζε να επισκεφθεί τον τάφο του Ντύλαν Τόμας, του αγαπημένου του Βρετανού ποιητή, στην τελευταία του κατοικία στην Ουαλία, αλλά, μετά από πρόταση του Κάλαχαν, συμφώνησε να περάσει την Παρασκευή στη βορειοανατολική Αγγλία.

Είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Αμερικανούς τουρίστες ως το πατρικό σπίτι του Τζορτζ Ουάσινγκτον.

O Τζίμι Κάρτερ και η μητέρα του, Λίλιαν / Photo: Wikimedia Commons

Ο τύπος του την «έπεφτε» κατ’ εξακολούθηση

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ εκείνο το βράδυ, ο Κάρτερ έδειξε να αιφνιδιάζεται από τη χλιδή του περιβάλλοντός του. «Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη που έχω δει ποτέ μου», δήλωσε στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος «έδειξε φανερό δέος από τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα της βασίλισσας της Αγγλίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ … Όταν ένα ζευγάρι ψηλές διπλές πόρτες άνοιξαν και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μπήκε, λαμπερή μέσα σε ένα επίσημο φόρεμα με πετράδια, το διάσημο χαμόγελο του προέδρου ήταν αυτό που θα είχε κάθε απλός αγρότης φυστικιών μπροστά σε μια βασίλισσα», έγραψε η Chicago Tribune.

«Την πλησίασε διστακτικά και κάθισε με δέος στο πλευρό της».

Φιλέτο σολομού και παγκόσμια ειρήνη

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με φιλέτο σολομού St Germain και mousse de volaille a la creme, ο Τζί Κάρτερ δήλωσε ότι συζήτησε με τη βασίλισσα «την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη» και το στενό «ιστορικό υπόβαθρο» των χωρών τους.

Οι φωτογραφίες έδειχναν τον Κάρτερ και τη μητέρα της Ελισάβετ χαμογελαστούς, καθώς ο πρόεδρος τη συνόδευε με το χέρι της με τα λευκά γάντια στις θέσεις τους σε μια επίσημη ομαδική φωτογραφία με τους ηγέτες της G7 πριν από το δείπνο.

Η μετέπειτα αγωνία αφορούσε την υπερβολική οικειότητα του προέκυψε στο τέλος της βραδιάς ως αποτέλεσμα ενός αποχαιρετιστήριου φιλιού.

«Τόνι Μπεν, Ιντί Αμίν Νταντά, Τζίμι Κάρτερ»

Αποκαλύφθηκε μόνο σχεδόν έξι χρόνια αργότερα σε μια στήλη ημερολογίου εφημερίδας, χάρη σε έναν ανώνυμο καλεσμένο σε δείπνο στο Clarence House, την κατοικία της βασιλομήτωρ στο Λονδίνο, ο οποίος αποκάλυψε ότι η μονάρχης συνήθιζε να κάνει μια «αντι-πρόποση» κατά την οποία «σηκώνει το ποτήρι της και προφέρει τα ονόματα των ανθρώπων που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα».

Σε αυτή την περίπτωση, ακούστηκε να μουρμουρίζει: «Τόνι Μπεν, Ιντί Αμίν Νταντά, Τζίμι Κάρτερ».

Ο πρώτος από αυτούς ήταν ένας εξέχων βουλευτής των Εργατικών και ισόβιος αντιβασιλικός- ο δεύτερος ήταν ο βίαιος πρώην στρατιωτικός δικτάτορας της Ουγκάντα που βρισκόταν τότε εξόριστος στη Σαουδική Αραβία. Αλλά ο Κάρτερ; Γιατί;

Ένας επισκέπτης βρήκε το θάρρος να ρωτήσει τη μητέρα της Ελισάβετ. «Επειδή είναι ο μόνος άνδρας που είχε το θράσος να με φιλήσει στα χείλη από τότε που πέθανε ο άνδρας μου», απάντησε εκείνη.

«Καθώς λέγαμε καληνύχτα, τη φίλησα ελαφρά στο μάγουλο και με ευχαρίστησε που ήρθα να την επισκεφθώ»

Τζίμι και Ρόζαλιν Κάρτερ / Photo: Wikimedia Commons

«Έκανα ένα απότομο βήμα προς τα πίσω»

Σε μια συζήτηση που αφηγήθηκε ο δημοσιογράφος Γουίλιαμ Σόουκρος στην επίσημη βιογραφία της που δημοσιεύθηκε το 2009, η μητέρα της Ελισάβετ είπε ότι είδε τον Κάρτερ να πηγαίνει πάνω της με φόρα: «Έκανα ένα απότομο βήμα προς τα πίσω. Όχι αρκετά μακριά».

Ο Κάρτερ αισθάνθηκε σαφώς ότι το περιστατικό είχε μεγαλοποιηθεί, όταν το 2015 αναφέρθηκε σε μια αυτοβιογραφία του σε «ένα όμορφο συμπόσιο με τη βρετανική βασιλική οικογένεια», το οποίο ήταν ένα «πολύ ευχάριστο γεγονός που μου προκάλεσε κάποιο πόνο ένα ή δύο χρόνια αργότερα».

Ο Κάρτερ θυμήθηκε την «ευχάριστη συνομιλία του για σοβαρά θέματα αλλά και για προσωπικά πράγματα» στο τραπέζι του δείπνου με τη βασίλισσα, η οποία «παραπονέθηκε ότι είχε επτά διαφορετικές στολές που έπρεπε να φοράει σε ετήσιες εκδηλώσεις και πόσο δύσκολο ήταν να χωρέσει σε αυτές όταν το βάρος της είχε την τάση να αυξάνεται.

»Αποφασίσαμε ότι ίσως θα ήταν καλό να περάσουμε στα εκατοστά σε όλα, εκτός από τη μέση, η οποία θα συνέχιζε να μετριέται σε ίντσες».

Μια απλή χειρονομία αποχωρισμού

Στη συνέχεια αφηγήθηκε ότι τον πλησίασε η βασίλισσα μετά το γεύμα και έπιασαν συζήτηση για το πώς οι οικογένειές τους επηρεάζονταν από όλη την προσοχή που συνοδεύει τη δημόσια ζωή.

Και μετά μίλησε για το φιλί, το οποίο από τη δική του οπτική γωνία ήταν μια απλή χειρονομία αποχωρισμού που δεν πλησίαζε τα βασιλικά χείλη, κατηγορώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρόλο που αναφέρθηκε στην επίσημη βιογραφία της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Καθώς λέγαμε καληνύχτα, τη φίλησα ελαφρά στο μάγουλο και με ευχαρίστησε που ήρθα να την επισκεφθώ. Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, υπήρχαν δημοσιεύματα στις βρετανικές εφημερίδες που διαστρέβλωναν κατάφωρα αυτό το γεγονός, δηλώνοντας ότι την είχα φέρει σε βαθιά αμηχανία με την υπερβολική οικειότητα.

»Με στεναχώρησαν αυτές οι αναφορές, αλλά δεν μπορούσα να αλλάξω αυτό που είχε συμβεί – ούτε και το μετάνιωσα».

Ο Τζίμι Κάρτερ απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 100 ετών. Είχε τέσσερα παιδιά, 11 εγγόνια και 14 δισέγγονα.

*Με στοιχεία από thetimes.com και townandcountry.com | Αρχική Φωτό: Τζίμι Κάρτερ στο Μπάκιγχαμ το 1977 / Photo: Wikimedia Commons