Κυκλοφόρησε το πρώτο περιοδικό για την τέχνη που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Το The AI Art Magazine επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη και την τέχνη και κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου, εκτείνεται σε 176 σελίδες γεμάτες με έργα τέχνης και εκδίδεται στη Γερμανία.
Την ώρα που όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες διεκδικούν το να μπουν κάποια όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην χρήση της στην τέχνη, ένα περιοδικό με κεντρική θεματική αυτή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα στο διαδίκτυο.
Τώρα, οι καλλιτέχνες έχουν μια νέα και κάπως ειρωνική διέξοδο για να παρουσιάσουν τις ψηφιακές, υποβοηθούμενες από αλγόριθμους δημιουργίες τους: το χαρτί.
Περί τίνος πρόκειται
Μια νέα έντυπη έκδοση, το The AI Art Magazine, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη και την τέχνη, όπως υποδηλώνει και το όνομά της. Το πρώτο τεύχος, το οποίο κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου, εκτείνεται σε 176 σελίδες γεμάτες με έργα τέχνης που υποβλήθηκαν ως απάντηση σε μια διεθνή ανοιχτή πρόσκληση και επιλέχθηκαν από κριτές – καλλιτέχνες, γραφίστες, τεχνολόγους και έναν κριτή που δημιουργήθηκε από την Τεχνητή Νοημοσύνη και ονομάζεται Xiaomi, ο οποίος μοιάζει εν μέρει με ρομπότ, εν μέρει με χαρακτήρα anime.
Το ανεξάρτητα χρηματοδοτούμενο εξαμηνιαίο περιοδικό, το οποίο εκδίδεται στη Γερμανία, κοστίζει 22 ευρώ και δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις, τουλάχιστον όχι ακόμη.
Στους κριτές περιλαμβάνεται ο Boris Eldagsen, ο οποίος το 2023 απέρριψε ένα σημαντικό βραβείο φωτογραφίας, αφού αποκάλυψε ότι είχε δημιουργήσει τη νικητήρια εικόνα με τεχνητή νοημοσύνη για να προκαλέσει συζήτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την τέχνη.
Τι περιλαμβάνει το περιοδικό
Σε σύντομα κείμενα, οι κριτές μοιράζονται τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα έργα, ενώ τα συνοδευτικά δοκίμια και οι συνεντεύξεις επιτρέπουν στους δημιουργούς να αναλύσουν την καλλιτεχνική τους διαδικασία, τι τους ενθουσιάζει στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο έργο τους και τις απόψεις τους για τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τους περιορισμούς της.
Ποια η θέση του περιοδικού σε σχέση με τη χρήση ΤΝ στην τέχνη
Το ίδιο το περιοδικό επικεντρώνεται στο τι είναι δυνατό σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες παλεύουν με το τι σημαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη γι’ αυτούς και για τη δημιουργικότητα στο σύνολό της. Το εναρκτήριο τεύχος περιλαμβάνει συνολικά 50 εικόνες, ενώ το επόμενο τεύχος έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει ριζικά το τοπίο της τέχνης, καθώς ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία δημιουργίας όπως το Midjourney, το Stable Diffusion και το Dall-E της OpenAI επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να παράγει εικόνες απλά εισάγοντας οδηγίες κειμένου. Αυτός ο ταχέως εξελισσόμενος τομέας έχει προκαλέσει παθιασμένες και συχνά διχαστικές συζητήσεις μεταξύ των δημιουργών.
Ορισμένοι αγκαλιάζουν τη μηχανική μάθηση ως εργαλείο που μπορεί να τους οδηγήσει σε παράξενες και θαυμάσιες κατευθύνσεις, ενώ άλλοι είναι θυμωμένοι που η δουλειά τους κλέβεται από το διαδίκτυο για να εκπαιδεύσει σύνολα δεδομένων AI χωρίς πίστωση ή αποζημίωση. Πολλοί φοβούνται επίσης ότι θα τους κλέψει τα προς το ζην.
Τι δήλωσε εκδότης του περιοδικού
«Καταλαβαίνω πλήρως τις ανησυχίες των παραδοσιακών καλλιτεχνών», δήλωσε ο Mike Brauner, εκδότης και συνιδρυτής του περιοδικού, σε συνέντευξή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματικότητα και δεν θα εξαφανιστεί. Βρισκόμαστε στην αρχή κάτι πρωτοποριακού και δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω κάθε καλλιτέχνη να εξοικειωθεί με τις νέες δυνατότητες».
Γιατί επιλέχθηκε βιβλιοδεσία ανοιχτής κλωστής για την παραγωγή του περιοδικού
Ο Brauner, ιδρυτής του δημιουργικού γραφείου Polardots Studio με έδρα το Αμβούργο, συνίδρυσε το περιοδικό μαζί με τον εικονογράφο Christoph Grünberger, συγγραφέα του βιβλίου Age of Data: Embracing Algorithms in Art & Design, το οποίο εστιάζει στην αισθητική και τη δημιουργικότητα μιας νέας γενιάς σχεδιαστών που στρέφονται σε εργαλεία που υποστηρίζονται από αλγόριθμους.
Το ζεύγος επέλεξε να παράγει το περιοδικό με βιβλιοδεσία ανοιχτής κλωστής για να αντιπαραβάλει την ψηφιακά δημιουργημένη τέχνη με την παραδοσιακή βιβλιοδεσία, «με αποτέλεσμα έναν εντυπωσιακό φόρο τιμής στη συγχώνευση της σύγχρονης τεχνολογίας και της κλασικής καλλιτεχνίας».
Η έντυπη μορφή είναι μόνο η αρχή
Ενώ το The AI Art Magazine είναι προς το παρόν μόνο σε έντυπη μορφή, ο Brauner αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια συνοδευτική διαδικτυακή βάση δεδομένων όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούν να παρουσιάζουν το έργο τους.
«Λάβαμε έναν συντριπτικό αριθμό υποβολών από 40 χώρες για την πρώτη μας ανοιχτή πρόσκληση», είπε, «και θέλουμε πραγματικά να δώσουμε σε αυτούς ένα βήμα για να παρουσιαστούν».
*Πηγή: Forbes | Φωτογραφία εξωφύλλου: Instagram @ the.ai.art.magazine
- Μην με ναρκώνεις: Η κόρη της Ζιζέλ Πελικό σε ντοκιμαντέρ-σοκ για τη χημική υποταγή
- Βαλένθια – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2: Το γύρισε… τούμπα και ανέβηκε στην κορυφή!
- Ο Τραμπ θα καταδικαστεί για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, δέκα μέρες πριν από την ορκωμοσία του
- Επίσημο: Στον Παναθηναϊκό ως το 2027 ο Χουάντσο (vid)
- Φάμελλος: Στόχος να πετύχουμε μια προοδευτική πρόταση που να προχωράει μπροστά και τη χώρα
- Ο Τραμπ συνεχάρη τον Μάικ Τζόνσον για την επανεκλογή του