Την «κοινωνική» ατζέντα κρατά ανοιχτή το Μαξίμου λίγο προτού κλείσει το 2024, με διαρκές το στοίχημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και πολυπληθή ακροατήρια, καθώς και μεταξύ κράτους και πολιτών. Η κυβερνητική έδρα άλλωστε, ξορκίζοντας την παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας που προηγήθηκε, προσπαθεί εδώ και πολλές εβδομάδες να κάνει στροφή σε θέματα (εθνικού ή και τοπικού χαρακτήρα) που προβληματίζουν τους πολίτες και ακόμα περισσότερο σε όσα μπορούν άμεσα να τους επηρεάσουν. Σε συνέχεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του να μην εφησυχάζουν και να ρίξουν την προσοχή «στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη», παρουσιάζεται σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο. Και αυτό υπό τη μορφή «εθνικής στρατηγικής», ώστε αφενός να δοθεί και επικοινωνιακά επιπλέον βαρύτητα στις πρωτοβουλίες αφετέρου να εκπεμφθεί σήμα διυπουργικής συνεργασίας απέναντι σε ανησυχίες γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και παιδιών σε ό,τι αφορά πρωτίστως τη χρήση των social media από ανηλίκους.

Οι 3 άξονες της στρατηγικής

Η ενημέρωση για υπάρχοντα «εργαλεία» και άλλα που ετοιμάζονται, οι επικείμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο είναι οι τρεις άξονες της στρατηγικής, για την οποία τα συναρμόδια στελέχη μιλούν για μια «δυναμική διαδικασία». Η κυβέρνηση παρουσιάζει το σχέδιό της από τώρα, ενόσω προεξοφλούνται συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άρα πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο προστασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θέλει το συντομότερο να καθοριστεί πανευρωπαϊκά η ηλικία «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 χρόνια και έπειτα να κωδικοποιηθούν τα δικαιώματα και οι δικλίδες προστασίας για τους ψηφιακούς ανηλίκους της Ευρώπης. Εξού και έχει συζητηθεί στο Μαξίμου η διαμόρφωση ενός «χάρτη ψηφιακών δικαιωμάτων» που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε όλη την ΕΕ για τα παιδιά έως 15 ετών, όμως αυτό, δηλαδή το κανονιστικό πλαίσιο και οι αναγκαίες νομοθετικές κινήσεις, είναι συζήτηση που θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο.

Τα «εργαλεία» στα χέρια των γονιών

Προς το παρόν η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την κουβέντα εντός Ελλάδας με τους άλλους δύο άξονες της «εθνικής στρατηγικής» – την ενημέρωση και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Βασικός στόχος είναι να μπουν όρια για τους ανηλίκους τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον χρόνο χρήσης των social media – «δεν πάμε σε σκληρές ή οριζόντιες απαγορεύσεις που μπορεί να αποτύχουν απευθείας» λένε ενημερωμένες πηγές. Η έμφαση δίνεται στον γονικό έλεγχο (με το νέο έτος θα τρέξει καμπάνια ενημέρωσης) και σε ρυθμιστικό επίπεδο υπάρχουν δύο άμεσες κινήσεις. Η μία πρωτοβουλία αφορά το «Kids Wallet» που θα λειτουργεί και ως ηλικιακός και ως χρονικός κόφτης, συνδεόμενος με διαδικτυακές εφαρμογές: θα διατίθεται για συσκευές IOS και Android, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2025 και θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας των χρηστών στα social media. Η άλλη κίνηση αφορά την ιστοσελίδα parco.gov.gr (parental control/γονικός έλεγχος): είναι σχεδόν έτοιμη, θα έχει οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς και πληροφορίες για εγκατεστημένα «εργαλεία» που έχουν οι φορητές συσκευές τεχνολογίας αλλά οι περισσότεροι τα αγνοούν.

Η κυβέρνηση ζητάει επί της ουσίας από γονείς και κηδεμόνες να καταστούν «σύμμαχοι στην κοινή προσπάθεια», όπως το θέτει αρμόδιος υπουργός, ενεργοποιώντας οι ίδιοι στο κινητό ή στο τάμπλετ του παιδιού τους κάθε ρύθμιση προστασίας του είτε από παρατεταμένη χρήση του Διαδικτύου είτε από προσβλητικό ή επικίνδυνο περιεχόμενο. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται επιπλέον η εισαγωγή σχολικού μαθήματος για τον χειρισμό συνολικά του Διαδικτύου και ειδικότερα των μέσων δικτύωσης.

Η θετική ατζέντα του 2025

Είναι σαφές ότι το Μαξίμου προσπαθεί να μπει στο 2025 με όσο το δυνατόν περισσότερο «θετικό» λόγο, με πολιτικές που έχουν κοινωνικό πρόσημο και με σινιάλα προς διευρυμένα κοινά: μεσαία τάξη, οικογένειες, ευάλωτοι. Χαρακτηριστικό όχι μόνο η σημερινή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την προστασία των ψηφιακά ανηλίκων αλλά επιπλέον το στίγμα του Μητσοτάκη από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση στο Facebook.

«Αναλύσαμε τις ανασκοπήσεις του έτους και καταλήξαμε σε κάποιες λέξεις που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα: υγεία, εργασία, παιδεία, οικονομία, νέοι, δικαιοσύνη, στήριξη» έγραψε, θέλοντας να οριοθετήσει τις βασικές προτεραιότητες του 2025, με τη δέσμευση «να δουλεύουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ώστε αυτές οι λέξεις να γίνονται πράξεις που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη».

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ