Δεν κρυβόταν στο σκοτάδι. Όταν έβρισκε το θύμα του, παραμόνευε και με την κατάλληλη ευκαιρία μαχαίρωνε και χάραζε το σώμα του – ακόμα και μπροστά στα μάτια άλλων ανθρώπων, με την αστυνομία να μην μπορεί για δύο χρόνια να τον συλλάβει και τις εφημερίδες της εποχής να έχουν γεμίσει τα πρωτοσέλιδά τους με τα φρικιαστικά εγκλήματα που είχε διαπράξει.

Όμως αυτό το πρόσωπο δεν είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, αλλά «Το Τέρας του Λονδίνου» – όπως τον αποκάλεσε ο αγγλικός Τύπος του 18ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολύ λιγότερο γνωστό ψυχοπαθή που τρομοκρατούσε την βρετανική πρωτεύουσα 100 χρόνια νωρίτερα από τον γνωστό serial killer.

Το «Τέρας» είχε περισσότερα από 50 θύματα μέσα σε διάστημα δύο χρόνων και χτυπούσε στα πάρκα του κεντρικού Λονδίνου οδηγούμενος από τη σεξουαλική διαστροφή να τρυπάει το δέρμα των γυναικών.

Το κίνητρο του τέρατος του Λονδίνου ήταν ο «πικερισμός» (piquerism), που προέρχεται από τη γαλλική λέξη για το τσίμπημα.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Η ιστορία του έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μόλις το 2000, δηλαδή περίπου 212 χρόνια μετά από την περίοδο που ξεκίνησε τη δράση του, από τον ακαδημαϊκό και ερασιτέχνη ιστορικό Δρ. Ζον Μπόντεσον, ο οποίος βρήκε μια αφίσα του καταζητούμενου στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για να δημιουργήσει το προφίλ του δράστη μελέτησε έγγραφα, εφημερίδες, γελοιογραφίες και δικαστικά αρχεία.

Σύμφωνα με αυτά, κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 1788 έως το 1790, το «Τέρας» του Λονδίνου έκοβε γυναίκες σε διάφορα μέρη του σώματός τους χρησιμοποιώντας μαχαίρι, καρφί ή νυστέρι.

Πλησίαζε πάντα το θύμα του από πίσω, ώστε να μην βλέπουν το πρόσωπό του και λέγεται ότι τους αποσπούσε την προσοχή φωνάζοντας τη φράση: «Εσύ είσαι;».

Μάλιστα, καθώς η δράση του μανιακού κλιμακωνόταν, ορισμένες γυναίκες έραβαν κάτω από τα φορέματά τους πήλινα σκεύη για να προστατευτούν ή οι πλουσιότερες έφτιαχναν μεταλλικά μεσοφόρια.

Η σύλληψη

Τα εγκλήματά του σκόρπισαν πανικό με τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί παρά μόνο όταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης χτύπησε στο Λονδίνο το 1888.

Το «Τέρας» επιτέθηκε σε γυναίκες στην περιοχή Mayfair και St James του Λονδίνου, καθώς και κοντά στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, γύρω από το Green Park.

Τελικά, στις 13 Ιουνίου 1790, συνελήφθη ένας ύποπτος.

Μέχρι να συλληφθεί τελικά το «Τέρας», ο αριθμός των τραυματισμένων είχε φτάσει τους 50 και δεν σημειώθηκαν θάνατοι. Μάλιστα, για την σύλληψή του είχε δοθεί και αμοιβή 100 λιρών (7.700 λίρες σε σημερινά χρήματα).

Ο άνδρας που συνελήφθη και κατηγορήθηκε ήταν ένας Ουαλός χορευτής μπαλέτου, με το όνομα Ρίνγουικ Γουίλιαμς και ήταν 23 ετών.

Ο Williams δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για όσα είχε κατηγορηθεί ότι έκανε, αλλά γλίτωσε τη θανατική ποινή και αντ’ αυτού φυλακίστηκε για έξι χρόνια στο Newgate Gaol.

Το τι του συνέβη μετά την αποφυλάκισή του παραμένει μυστήριο.

Ήταν όμως ο πραγματικός δράστης;

Ωστόσο, ο Δρ. Ζον Μπόντεσον, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Γουίλιαμς ήταν πράγματι υπεύθυνος για όλες τις επιθέσεις που είχαν καταγραφεί και του αποδόθηκαν. Συγκεκριμένα, πίστευε ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα εγκλήματα σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πανικός στους δρόμους.

Βασιζόμενος στην έρευνα που διεξήγαγε ο ειδικός δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό από κάποιο σημείο και μετά να διαπράχθηκαν μια σειρά επιθέσεων από κακοποιούς που μιμήθηκαν τον τρόπο δράσης του «Τέρατος».