Νότια Κορέα: Οι αρχές επιδιώκουν τη σύλληψη του Γιουν για εξέγερση
Κοινή μονάδα ερευνών στη Νότια Κορέα ζητά ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τη σύντομη επιβολή στρατιωτικού νόμου.
- Ονδούρα προς Τραμπ: Εαν κάνεις απελάσεις θα σου κλείσουμε τις βάσεις
- Πιθανώς τρομοκρατική επίθεση η έκρηξη του Tesla έξω από τον Πύργο Τραμπ με ένα νεκρό
- Σοκολάτα Ντουμπάι: Γιατί θα είναι η viral σοκολάτα και το 2025
- Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής: Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν τη Δημοκρατία δεν κόβονται
Οι αρχές στη Νότια Κορέα ζήτησαν ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-γιόλ που τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω της βραχύχρονης κήρυξης στρατιωτικού νόμου.
Το Κοινό Αρχηγείο Ερευνών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε τη σύλληψη του Γιουν με την κατηγορία της εξέγερσης και της κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το Al Jazeeta.
Η κοινή ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Διερεύνησης της Διαφθοράς Υψηλόβαθμων Αξιωματούχων (ΥΔΑΔ), της αστυνομίας και του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ζήτησε το ένταλμα σύλληψης αφού ο υπό αποπομπή ηγέτης αγνόησε τρεις κλήσεις για να εμφανιστεί για ανάκριση.
Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα εκδώσει ένταλμα μετά το αίτημα για τη σύλληψη του Γιουν, κάτι που θα ήταν το πρώτο στην ιστορία της Νότιας Κορέας.
Ενώ ο Γιουν έχει ασυλία από τη δίωξη για τα περισσότερα εγκλήματα ως εν ενεργεία πρόεδρος, δεν προστατεύεται από τις νομικές συνέπειες σε περιπτώσεις εξέγερσης ή προδοσίας.
Ο Γιουν Γκαπ-Γκουν, δικηγόρος του Γιουν, δήλωσε στο κρατικά χρηματοδοτούμενο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι η CIO ενήργησε πέραν των αρμοδιοτήτων της και ότι ο ίδιος θα λάβει «επίσημα μέτρα» ως απάντηση.
Πολιτική κρίση στην Νότια Κορέα
Η σύντομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν στις 3 Δεκεμβρίου συγκλόνισε τη Νότια Κορέα, βυθίζοντας το κράτος της Ανατολικής Ασίας στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Γιουν έχει ανασταλεί από τα καθήκοντά του από τις 14 Δεκεμβρίου, όταν η Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της παραπομπής του με ψήφους 204-85.
Ο συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτατος εισαγγελέας της χώρας πριν εισέλθει στην πολιτική, αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για εξέγερση, ένα έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή θανατική ποινή.
Μετά το διάταγμα του Γιουν, βαριά οπλισμένα στρατεύματα εισέβαλαν στην Εθνοσυνέλευση και συγκρούστηκαν με τους νομοθέτες σε δραματικές σκηνές που θύμισαν μνήμες από τις προηγούμενες στρατιωτικές δικτατορίες της Νότιας Κορέας.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Γιουν είπε σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της άμυνας να δώσει στους στρατιώτες την εξουσία να πυροβολήσουν με τα όπλα τους αν χρειαστεί για να εισέλθουν στο νομοθετικό σώμα.
Η κατάσταση στρατιωτικού νόμου διήρκεσε περίπου έξι ώρες προτού ο Γιουν συμφωνήσει να άρει τη διαταγή μετά από ομόφωνη ψήφο των νομοθετών.
Ο Γιουν υπερασπίστηκε τη σύντομη κήρυξη στρατιωτικού νόμου ως νόμιμη και αναγκαία πράξη, επικαλούμενος την απειλή «αντικρατικών δυνάμεων» και την κωλυσιεργία του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP).
Η διακυβέρνηση της χώρας
Η κρίση ηγεσίας της χώρας εντάθηκε την Παρασκευή, αφού το νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση ψήφισε επίσης την παραπομπή του εκτελούντος χρέη προέδρου Χαν Ντακ-σου, παραχωρώντας την προεδρική εξουσία στον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ.
Το DP και αρκετά μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Χαν αφού αρνήθηκε να διορίσει αμέσως τρεις δικαστές για να καλύψουν κενές θέσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο συζητά αν θα επικυρώσει την παραπομπή του Γιουν.
Το δικαστήριο έχει περιθώριο έξι μηνών για να λάβει την απόφασή του, μετά την οποία ο Γιουν είτε θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του είτε θα επανέλθει στην προεδρία.
Κατά την πρώτη προπαρασκευαστική ακρόαση την Παρασκευή, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του Γιουν για αναβολή της διαδικασίας, ώστε να μπορέσει ο ηγέτης της Νότιας Κορέας να προετοιμάσει καλύτερα την υπόθεσή του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις