Εργασία: O ευτυχισμένος Παγκόσμιος Νότος και οι αντιθέσεις με τη Δύση
Ποιο ρόλο παίζει πραγματικά η εργασία στην προσωπική ταυτότητα των ανθρώπων σήμερα; Τι σημαίνει για μια χώρα αν η σημασία της εργασίας είναι δυσανάλογα χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες;
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- «Σπαρτιάτες»: Στις 9 Ιανουαρίου γνωμοδοτεί η Επιτροπή Δεοντολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης
- Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του - Πώς αντέδρασε (βίντεο)
- Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη κάτω από τον Κηφισό - Πού βρίσκεται
Διαφορετικά «θέλω» απέναντι στην εργασία στις χώρες της ΕΕ και στον Παγκόσμιο Νότο προκύπτουν σύμφωνα με έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Η τελευταία παγκόσμια έρευνα της Amrop διερευνά το ρόλο και τη σημασία της εργασίας στη ζωή των ανθρώπων, συγκρίνοντας τις απόψεις 8.000 ανθρώπων από τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου είναι περισσότερο ικανοποιημένες από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από ό,τι οι χώρες της ΕΕ
Εκτός από το θέμα της αμοιβής, η εργασία έχει ιστορικά επιτελέσει πολλές λειτουργίες: δημιουργεί κοινωνικές επαφές και σχέσεις σε όλες τις γενιές και τις οικονομικές τάξεις, προσφέρει χώρο για μάθηση και ανάπτυξη και μπορεί να δημιουργήσει βαθύ νόημα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Στους ανθρώπους αρέσει να εργάζονται
Η έρευνα εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις απέναντι στην εργασία και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας, των κινήτρων και των επαγγελματικών φιλοδοξιών.
Εμβαθύνοντας σε βασικούς πολιτιστικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, τα ευρήματα αποκαλύπτουν έντονες αντιθέσεις μεταξύ του Παγκόσμιου Νότου και των δυτικών χωρών.
Ένα γεγονός ξεχωρίζει αμέσως από τα δεδομένα: Στους ανθρώπους αρέσει να εργάζονται. Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% του συνόλου των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση: «Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει να εργάζομαι».
Τα επίπεδα διαφωνίας (συμπεριλαμβανομένης της μέτριας έως μεγάλης διαφωνίας) ήταν σταθερά χαμηλά σε όλα τα έθνη, με μέσο όρο περίπου 10%.
Εξετάζοντας επιμέρους τις χώρες, η Ινδία έχει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που απολαμβάνουν την εργασία τους, με 92% των ερωτηθέντων. Η Βραζιλία ήρθε στη δεύτερη θέση με 87%. Η Γαλλία και η Πολωνία φέρνουν με 63% και 62% αντίστοιχα, κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα διαφωνίας με 11%, ενώ άλλες αξιοσημείωτες διαφωνίες περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ (10%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (9%), αντανακλώντας ελαφρώς χαμηλότερο ενθουσιασμό για την εργασία σε σύγκριση με άλλα έθνη.
Διαφορές Παγκόσμιου Νότου και Δύσης
Παρά την κοινή ομοιότητα όσον αφορά το πάθος για την εργασία, υπάρχουν ανισορροπίες μεταξύ της Δύσης και των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Οι επαγγελματίες στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου θεωρούν την εργασία τους πιο σημαντική από τους συνομηλίκους τους στις δυτικές χώρες και δείχνουν περισσότερες φιλοδοξίες στην καριέρα τους.
Το 84% των ερωτηθέντων στην Ινδία τονίζει τη σημασία μιας επιτυχημένης καριέρας για μια ικανοποιητική ζωή, κάτι που επαναλαμβάνεται έντονα στην Κίνα (71%) και τη Βραζιλία (70%). Αντίθετα, μόνο το 43% στη Γερμανία, το 40% στη Γαλλία και το 36% στην Πολωνία συμμερίζονται αυτή την άποψη. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την καριέρα τους απαραίτητη για μια καλή ζωή.
Βασικά συμπεράσματα
- Στον Παγκόσμιο Νότο η εργασία είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική ταυτότητα, ενώ τα δυτικά έθνη δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία, με την οικογένεια και την προσωπική ευεξία να ξεπερνούν συχνά την εργασία στον ορισμό της ταυτότητας.
- Ο Παγκόσμιος Νότος εστιάζει στην ηγεσία, ενώ οι δυτικές χώρες φαίνεται να δυσκολεύονται με την ηγετική φιλοδοξία των επαγγελματιών.
- Το χάσμα φιλοδοξιών αναδεικνύει τη διαφορετική σημασία των επαγγελματικών φιλοδοξιών μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών και των δυτικών χωρών.
- Η συνεχής μάθηση και οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας είναι πιο κρίσιμες στην Ινδία και την Κίνα απ’ ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτό αντανακλά το ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον στον Παγκόσμιο Νότο, όπου η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, σε σύγκριση με τα κίνητρα που επικεντρώνονται στη σταθερότητα στη Δύση.
- Η οικονομική σταθερότητα είναι το κορυφαίο κίνητρο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα φύλα παγκοσμίως. Οι ανησυχίες για τα μελλοντικά κέρδη είναι υψηλότερες στην Πολωνία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, λόγω των πιέσεων για το κόστος ζωής και της οικονομικής αβεβαιότητας.
- Ο «πολιτικός» κατατάσσεται ως το λιγότερο επιθυμητό επάγγελμα σε όλες τις χώρες, με το 40% των ερωτηθέντων παγκοσμίως να το επιλέγει ως μη ελκυστικό.
Οικογένεια vs εργασία/καριέρα
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία και άλλων πτυχών της ζωής τους. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τους «παράγοντες που επηρεάζουν την αυτοαντίληψή τους/ταυτότητα», στις ΗΠΑ (62%) και στη Βραζιλία (68%), οι ερωτηθέντες έδωσαν μεγάλη έμφαση στην «οικογένεια», αντανακλώντας την πολιτισμική σημασία των στενών οικογενειακών δεσμών.
Στην «προσωπική ευεξία» δίνει προτεραιότητα το 38,2% στις ΗΠΑ και το 57,4% στη Βραζιλία- με την «εργασία/καριέρα» να λαμβάνει μικρότερη προτεραιότητα σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Ινδία (41,2%) και η Κίνα (46,2%).
Στην Κίνα, τόσο οι άνδρες (14,6%) όσο και οι γυναίκες (16,2%) προσδιόρισαν την «καριέρα και την εργασία» ως την υψηλότερη προτεραιότητα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Κινέζοι εκτιμούν την «οικονομική επιτυχία» (άνδρες: 13,3%, γυναίκες: 14,3%) περισσότερο από την «υγεία και ευεξία» (άνδρες: 13,2%, γυναίκες: 14,4%).
Η εργασιακή ηθική
Στο μεταξύ, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στην εργασιακή ηθική μεταξύ των χωρών. Απαντώντας στη δήλωση «Το να είσαι σκληρά εργαζόμενος είναι μια αρετή που όλοι πρέπει να έχουν», το 75% των ερωτηθέντων στην Ινδία και το 70% στις ΗΠΑ συμφώνησαν με αυτό, αλλά μόνο το 35% των ερωτηθέντων στη Γαλλία. Η Πολωνία (σχεδόν 50%), η Βραζιλία (σχεδόν 55%) και η Κίνα (σχεδόν 63%) υπολείπονται της Ινδίας και των ΗΠΑ από αυτή την άποψη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου επιδεικνύουν μεγαλύτερη φιλοδοξία για ηγετικούς ρόλους και επιχειρηματικά εγχειρήματα.
76% στην Ινδία εκφράζουν την επιθυμία να διευθύνουν ή να διαχειριστούν μια εταιρεία, ακολουθούμενοι από 66% στη Βραζιλία και 54% στην Κίνα. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο (52%), οι ΗΠΑ (49%), η Γαλλία (37%) και η Γερμανία (36%) υστερούν σε αυτές τις φιλοδοξίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις