Οι γιορτές των ημερών δεν μας βρίσκουν πάντα στο σπίτι… Πολλοί από μας θα βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο για να περάσουμε τη βραδιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως παρά τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία και τις προσπάθειες των εστιατορίων για τήρηση των κανόνων υγιεινής, τα παραδείγματα έχουν δείξει ότι τα μικρόβια μπορούν να «ξεφύγουν» και να φέρουν το πρόβλημα, κυριολεκτικά στο πιάτο μας.

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε κατά την παραμονή μας σε έναν χώρο εστίασης, για να αποφεύγουμε τα μικρόβια και να έχουμε την ασφάλειά μας.

Το μενού

Μερικές φορές τα πιο βλαβερά μικρόβια στο μενού ενός εστιατορίου μπορεί να είναι κυριολεκτικά στο μενού το ίδιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ίχνη του E. coli (κολοβακτηρίδιο) και του S. aureus (σταφυλόκοκκος) μπορούν να βρεθούν στα μενού, επειδή μεταφέρονται από χέρι σε χέρι.

Τα πλαστικά μενού «μαζεύουν» πιο πολλά μικρόβια από τα χάρτινα μενού, ειδικά αν βραχούν. Το πλαστικό δεν απορροφά το νερό, επομένως κάθεται εκεί μέχρι να εξατμιστεί, γεγονός που δίνει στα βακτήρια άφθονο χρόνο για να αναπτυχθούν. Το πλύσιμο των χεριών, αφού πιάσετε ένα μενού και πριν φάτε οτιδήποτε – ειδικά φαγητά που τρώγονται με το χέρι ή φαγητά που μοιράζονται, όπως η σαλάτα – μπορεί να προλάβει την εξάπλωση μικροβίων.

Οθόνες αφής

Οι οθόνες αφής σε fast food μπορεί να κάνουν πιο γρήγορη και εύκολη την παραγγελία, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν πιο γρήγορη και ευκολότερη τη συλλογή μικροβίων. Το London Metropolitan University δοκίμασε οθόνες αφής σε πολλά εστιατόρια και βρήκε ίχνη E. faecalis (εντερόκοκκο) και σταφυλόκοκκο σε ορισμένες οθόνες. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Καλύτερη περίπτωση πιθανότατα είναι να στηθείτε στην ουρά.

Πάγος

Τα βακτήρια «κάνουν πάρτυ» στο νερό, άρα και στον πάγο. Μελέτη σε μπαρ και εστιατόρια βρήκε διάφορους τύπους βακτηρίων στα παγάκια που χρησιμοποιούσαν αν και δεν ήταν σε επίπεδα που μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Σε άλλη μελέτη, επιστήμονες μόλυναν παγάκια με τέσσερις τύπους βακτηρίων και τα χρησιμοποίησαν σε ποτά με βότκα, ουίσκι, τζιν, τσάι ροδάκινου, τόνικ και σόδα. Μόνο το ουίσκι βρέθηκε χωρίς ζωντανά βακτήρια.

Πάγος και λεμόνι, η συνταγή για «συλλογή μικροβίων» σε χώρους μαζικής εστίασης

Φέτες λεμόνι

Μπορεί να δείχνουν ωραία και να δίνουν γεύση, αλλά τα κομμένα λεμόνια μπορούν να διασπείρουν μικρόβια. Σε μελέτες, το 70% των δειγμάτων είχαν μικροοργανισμούς πάνω τους, μερικά από αυτά έως και 25 διαφορετικά είδη.

Τα οξέα του στομάχου μπορούν να εξουδετερώσουν τα περισσότερα από αυτά, αλλά μερικά μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακά προβλήματα.

Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή κάνουν χημειοθεραπεία.

Πριν πιείτε το ποτό σας, δείτε αν τοποθετούνται στο ποτήρι σας με λαβίδες ή με γάντια.

Μπουφές

Αν το μενού προβλέπει μπουφέ, να ξέρετε ότι κάθε είδους μικρόβιο μπορεί να βρεθεί εκεί. Ο λόγος είναι η ανάσα μας και τα χέρια μας. Οι άνθρωποι αναπνέουν όσην ώρα διαλέγουν το φαγητό τους και πιάνουν τα σκεύη σερβιρίσματος.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους:
• Βεβαιωθείτε ότι το ζεστό κρέας βρίσκεται σε θερμαινόμενη επιφάνεια και τα αλλαντικά στον πάγο.
• Αν επιστρέψετε στον μπουφέ, πάρτε καινούριο πιάτο και καινούρια μαχαιροπήρουνα.
• Όταν σερβίρεστε, μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη σε διαφορετικά φαγητά.
• Μην τρώτε όταν βρίσκεστε στην ουρά του μπουφέ.
• Αν δεν αισθάνεστε καλά, βάλτε κάποιον άλλο να φτιάξει το πιάτο σας.
• Δείτε αν το φαγητό προστατεύεται σε περίπτωση που κάποιος φτερνιστεί – μπορεί το φαγητό να βρίσκεται πίσω από γυάλινα παράθυρα ή σε δίσκους που κλείνουν, για να μένουν τα μικρόβια μακριά.
• Εάν χρειαστεί να φτερνιστείτε, απομακρυνθείτε από το φαγητό προηγουμένως.

Όσο δελεαστικά και γκουρμέ κι αν είναι τα πιάτα, δείτε αν το φαγητό είναι φρέσκο

Σαλάτες

Όπως και στον μπουφέ, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι φιλικά προς τα μικρόβια. Γι΄ αυτό βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται κρύα και φρέσκα.
Και εδώ χρειάζονται προστατευτικά και καινούρια σκεύη αν επιστρέψετε για «δεύτερο γύρο».

Δίσκοι σερβιρίσματος

Η χρήση ενός δίσκου για να μεταφέρετε το φαγητό σας από έναν μπουφέ ή ένα μπαρ με σαλάτες δεν σημαίνει ότι είστε απαλλαγμένοι από μικρόβια. Μια μελέτη έδειξε ότι οι δίσκοι είχαν πάνω από 200 αερόβια μικρόβια, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που θεωρούμε έναν δίσκο καθαρό. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι βρίσκεται στα μπάνια και τα χαλάκια γυμναστηρίου, τα οποία καθαρίζονται πιο συχνά.

Καρυκεύματα

Μπορεί το αλάτι, το πιπέρι, το κέτσαπ και η μουστάρδα να δίνουν γεύση, τα μπουκάλια τους όμως δίνουν και μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιον και βακτήρια του εντέρου.
Ένα σκούπισμα με απολυμαντικό μαντηλάκι στα μπουκάλια, θα βοηθούσε αποτελεσματικά.

Επιφάνεια τραπεζιού

Μπορεί στη θεωρία, τα μικρόβια να εξαφανίζονται όταν ο σερβιτόρος σκουπίζει το τραπέζι πριν καθίσετε. Αλλά πρόκειται για θεωρία, όχι πάντα αληθινή. Τα βακτήρια μπορούν να βρεθούν και στο πανί που καθαρίζει το τραπέζι, οπότε προσέξτε τι πιάνετε με τα χέρια σας και τι ακουμπά το τραπέζι.