Διαμαντοπούλου: Η ΕΕ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ειρήνης και στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας
Η Άννα Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση επαναφέρει την πρόταση του 2023 για τη θέσπιση από την Κομισιόν και υπό την αιγίδα της, μιας διαρκούς Διάσκεψης Ειρήνης
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- Δείτε τη Γροιλανδία χάνει 2.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου σε 30 δευτερόλεπτα
- Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη κάτω από τον Κηφισό - Πού βρίσκεται
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
«Η ηττοπάθεια δεν ταιριάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αναντίρρητα δύσκολες σημερινές συνθήκες, τα επιμέρους προβλήματα σε κράτη – μέλη και τις νέες μεγάλες γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις. Η ΕΕ οφείλει για την ασφάλεια των λαών της να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ειρήνης στη περιοχή της και στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», τονίζει η Άννα Διαμαντοπούλου δίνοντας στη δημοσιότητα το – τελευταίο για το 2024 – Δελτίο Πολιτικής Ανάλυσης και Εκτίμησης του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Με την θεώρηση αυτή κατά νου», προσθέτει η κυρία Διαμαντοπούλου, «το Δίκτυο επαναφέρει την πρόταση του 2023 για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό την αιγίδα της, μιας διαρκούς Διάσκεψης Ειρήνης, όπου θα μπορούσαν να συνέρχονται μεμονωμένα καταρχάς αντιπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των άλλων χωρών, με στόχο μια μακροχρόνια ανακωχή και σε βάθος χρόνου ειρήνευση».
«Δεν είναι μόνο ο Τραμπ και ο Πούτιν»
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Δικτύου, «ενώ η αναδυόμενη εικόνα των ουσιαστικών συνομιλητών για μια εκεχειρία στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο δείχνει τις ΗΠΑ και την Ρωσία, θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ορίσουμε τον ρόλο της ΕΕ».
Επισημαίνεται ότι «ο Τραμπ ομιλεί στην ουσία για μια διαπραγμάτευση ‘μέσω αμερικανικής ισχύος’» και σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «το ‘πρώτα η Αμερική’ δεν μπορεί να σημαίνει κατ’ ανάγκη ‘η Αμερική πρώτη’. Γιατί τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό; Θα μπορούσαν π.χ. να δοθούν εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον για την εξασφάλιση των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς; Ή η αμερικανική ισχύς σημαίνει πειθαναγκασμό της Ουκρανίας να εγκαταλείψει κυριαρχικά δικαιώματά της;».
Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στον ρόλο των ορυκτών αποθεμάτων σε σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, ενώ επισημαίνεται το γεγονός πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις αμερικανικές εκλογών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα μεγάλα ορυκτά αποθέματα της χώρας του σε σπάνιες γαίες (τιτάνιο, λίθιο, βηρύλλιο κ.α), απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρονικών, τις οποίες οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν και εξαρτώνται από εισαγωγές, όπως και η ΕΕ.
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η 4η σεζόν του Maestro, το Netflix και η μεγάλου μήκους ταινία στο ABCNews
- Σοφία Ρομπόλη: Η διερμηνέας νοηματικής που έγινε viral στην αλλαγή του χρόνου αποκάλυψε τι την δυσκόλεψε
- Καραμέρος: Η εκλογή ΠτΔ δεν είναι ταγκό συναίνεσης για να «ξεπλύνουμε» καρτέλ και πολιτικές του Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις