Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα – Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρωσία
Το μαζούτ έχει πλέον φτάσει στις ακτές της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, με τους εθελοντές που καθαρίζουν τις ακτές να διαμαρτύρονται για απουσία του κράτους.
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου μετά τη βύθιση δύο ρωσικών τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα, ανάμεσα στη Ρωσία και την προσαρτημένη Κριμαία, συνεχίζει να εξαπλώνεται με σε περισσότερες ακτές, όπου χιλιάδες εθελοντές πασχίζουν να καθαρίσουν την άμμο και να περιθάλψουν άγρια πτηνά.
Στις 15 Δεκεμβρίου, δύο ρωσικά τάνκερ, τα Volgoneft-212 και Volgoneft-239, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια καταιγίδας στο Στενό του Κερτς. Τα πλοία μετέφεραν 9.200 τόνους μαζούτ, από τους οποίους το 40% διέρρευσε στη θάλασσα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Λόγω του περιστατικού η Ρωσία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 26 Δεκεμβρίου.
Οι εθελοντές που προσπαθούν να απομακρύνουν το πετρέλαιο από την Ανάπα και άλλες τουριστικές ακτές της νοτιοδυτικής Ρωσίας καταγγέλλουν στο μεταξύ ότι ο εξοπλισμός τους είναι ανεπαρκής και ότι το κράτος δεν έχει στείλει την απαιτούμενη βοήθεια.
«Δύο τοποθεσίες μολυσμένες από πετρελαιοειδή εντοπίστηκαν στην Κριμαία», ανακοίνωσε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στην παραλία της πόλης Κερτς και, νοτιότερα, κοντά στη λίμνη Τομπετσίσκογιε.
Από την αρχή της διαρροής, σχεδόν 73.000 τόνοι ρυπασμένης άμμου έχουν αφαιρεθεί από δεκάδες χιλιόμετρα παραλιών στις ρωσικές ακτές. Σύμφωνα με τις αρχές το νούμερο μπορεί να αυξηθεί στους 200.000 τόνους.
Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στη θαλάσσια πανίδα, όπως σε θαλασσοπούλια, δελφίνια και άλλα κήτη.
Τον Δεκέμβριο, επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών επέκριναν την απάντηση των αρχών στην περιβαλλοντική καταστροφή, λέγοντας ότι οι εθελοντές δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει προκαλέσει «οικολογική καταστροφή».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι η έκταση της περιβαλλοντικής ζημίας είναι «προς το παρόν αδύνατο να υπολογιστεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις