Θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ο πρώτος απολογισμός της θητείας του Δημήτρη Κουρέτα για το έτος 2024, παρουσιάστηκε από τον ίδιο. Ποια τα σημεία σταθμός της μέχρι σήμερα πορείας του.
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- H στρατηγική του «αντανακλαστικού ελέγχου» του Πούτιν στην Ουκρανία - Τι εξηγούν δυτικοί αναλυτές
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Με τη λήξη του πρώτου έτους της θητείας του, ο Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, παρουσίασε τον απολογισμό του για το 2024. Όπως δήλωσε, το έτος αυτό χαρακτηρίστηκε από τεράστιες προκλήσεις, με κύρια την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής που γνώρισε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Ο κ. Κουρέτας έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Περιφέρεια. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η ίδρυση του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του πρώτου στο είδος του στην Ελλάδα, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πλέον παρακολουθούμε 25 μετεωρολογικούς σταθμούς και έχουμε εγκαταστήσει σταθμήμετρα σε κρίσιμα σημεία των ποταμών, ώστε να προβλέπουμε και να προειδοποιούμε για επικίνδυνα φαινόμενα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ρεμάτων, όπως αυτά του Βόλου (Κραυσίδωνας, Ξηριάς, Άναυρος), με την απομάκρυνση 1 εκατ. τόνων φερτών υλών που είχαν συσσωρευθεί επί δεκαετίες.
Στρατηγικός στόχος του κ. Κουρέτα είναι η δημιουργία μιας «κουλτούρας ανθεκτικότητας». Αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας μέσω του εθελοντισμού και της εκπαίδευσης στην πολιτική προστασία.
Διαχείριση κρίσεων και νέα έργα
Ο κ. Κουρέτας τόνισε τη σημαντική πρόοδο στη διαχείριση κρίσεων. Όπως ανέφερε, η «Περιφέρεια αντιμετώπισε την πανώλη και την ευλογιά, ενώ πέτυχε εντυπωσιακή μείωση των καμένων εκτάσεων από 100.000 στρέμματα το 2023 σε μόλις 3.000 το 2024.
Παράλληλα, καταρτίζεται ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό Master Plan, με επεμβάσεις στον Πηνειό και άλλες περιοχές, ενώ μεγάλα έργα ορεινής υδρονομίας αναμένονται το 2025-2026. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται κρίσιμες υποδομές, όπως η διώρυγα που θα συνδέει τη Γυρτώνη με την Κάρλα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, σημαντική έμφαση δόθηκε και στον πολιτισμό, με έργα όπως η ολοκλήρωση του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) σε περιοχές όπως οι Βόρειες Σποράδες και τα Άγραφα, που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία, με στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρισμό και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, προγράμματα επιχειρηματικότητας ύψους 30 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, υποστήριξε.
«Ξέρουμε ότι το έργο μας είναι τιτάνιο, αλλά δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας. Θέλουμε τους πολίτες στο πλευρό μας, να γίνουν συνοδοιπόροι στο όραμά μας», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουρέτας, στον πρώτο απολογισμό της ιστορίας του ως περιφερειάρχης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις