Δούρου: Η θητεία στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ευκαιρία και πρόκληση για να αλλάξει η κυβέρνηση εξωτερική πολιτική
Η Ρένα Δούρου καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει επιτέλους τη ΙΧ εξωτερική πολιτική της στη βάση των δογμάτων του 'δεδομένου συμμάχου' και του 'προκεχωρημένου φυλακίου'»
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- H στρατηγική του «αντανακλαστικού ελέγχου» του Πούτιν στην Ουκρανία - Τι εξηγούν δυτικοί αναλυτές
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχολιάζει η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, εξαπολύοντας «πυρά» προς την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί.
Τονίζει πως η θητεία της χώρας στο Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί «μια ευκαιρία και μια πρόκληση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από σοβαρές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, τη γενοκτονία στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως είναι «ευκαιρία, η κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τη ΙΧ εξωτερική πολιτική της στη βάση των δογμάτων του ‘δεδομένου συμμάχου’ και του ‘προκεχωρημένου φυλακίου’, προκειμένου να ασκήσει ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
«Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα»
Η Ρένα Δούρου προσθέτει πως αυτό θα συμβεί αν η Ελλάδα αναλάβει «συγκεκριμένα σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, π.χ. για να πάψει η συνεχιζόμενη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γενοκτονία στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό. Πρωτοβουλίες υπέρ της πολυμερούς διπλωματίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, κατά της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και της εξάπλωσης των πυρηνικών εξοπλισμών».
Παράλληλα, τονίζει πως αποτελεί και «πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα ρότα και, στη βάση εθνικής στρατηγικής, να πιάσει ξανά το νήμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των πάγιων αρχών της ελληνικής διπλωματίας για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σαφείς κόκκινες γραμμές».
«Δίκαιη λύση Κυπριακού, σαφείς κόκκινες γραμμές» στα ελληνοτουρκικά
«Για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για την ενίσχυση του ρόλου της Αθήνας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, περιφερειακό, αναπτυξιακό και ενεργειακό κόμβο. Γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ της Ευρώπης και χωρών του ‘Παγκόσμιου Νότου’», όπως αναφέρει.
«Ειδάλλως», σημειώνει καταληκτικά η κυρία Δούρου, «τα περί ‘συμπαραγωγής της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις’ (δήλωση του κ. υπουργού Εξωτερικών) θα μείνουν ωραία λόγια στα χαρτιά, στάχτη στα μάτια για τη συνέχιση της ίδιας, επικίνδυνης για τα συμφέροντα της χώρας, εξωτερικής πολιτικής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις