H ανακοίνωση ΠτΔ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – Ρωμανός, Τσουκαλάς, Καραμέρος διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους
Για τις διεθνείς προκλήσεις και την ανακοίνωση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ μίλησαν οι εκπρόσωποι Τύπου της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ
Για τις διεθνείς εξελίξεις και το θέμα του νέου ΠτΔ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία ώρα MEGA, οι εκπρόσωποι Τύπου της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ρωμανός, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα ανοιχτά μέτωπα των πολέμων στο διεθνές πεδίο, αναγνώρισε ότι υπάρχει αστάθεια και δυσκολία για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «τόσο η Ευρώπη όσο και η χώρα μας είναι σε μία αμηχανία σχετικά με τις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έλλειψη ενός οράματος διορατικότητας και στρατηγικής για τα μείζονα ζητήματα γεωπολιτικής».
Εξειδικεύοντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε πως «την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε με τον κ. Φιντάν και είχε βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη στο προ της συναντήσεως διάστημα, εντούτοις φαίνεται πως ο κ. Φιντάν προετοίμαζε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό είναι κάτι που ούτε η Ευρώπη ούτε η χώρα μας είχε προβλέψει και γι’ αυτό βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη αμηχανία».
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, αναγνώρισε ότι «επικρατεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην περιοχή μας», προσθέτοντας πως η Κουμουνδούρου έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις.
Και υπενθύμισε την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου «για μια πολυμερή διάσκεψη, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να πιάσουμε το νήμα – εννοώ το νήμα που άφησε η χώρα το 2019 – μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που θα καθιστά την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής με διπλωματία, διαπραγμάτευση, διαιτησία. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας».
«Σήμερα υπάρχει το ζήτημα της Συρίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απλά αρχικά να πανηγυρίζει, όταν ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα καταλαμβάνει τη Δαμασκό και να παρακολουθούμε απαθείς την Τουρκία να είναι στη Δαμασκό από την πρώτη μέρα και να επίκειται ενδεχομένως ένα νέο ψευτο-σύμφωνο για ΑΟΖ», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αν προχωρήσει κάτι τέτοιο, «χρειάζονται κυρώσεις στην Τουρκία, όπως έχει βάλει το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2019, με τις προσπάθειες της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης τότε. Ή αυτό ή διάσκεψη, όπως πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος, αν επιλεγεί το διεθνές δίκαιο».
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση νέου/ας ΠτΔ
Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις 10 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Ρωμανός επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός «που με δική του πρωτοβουλία και στον χρόνο που θα καθορίσει, θα ξεκινήσει την συζήτηση».
«Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάμε σε έναν θεσμό όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η εθνική ενότητα, η πολιτική σταθερότητα και η εγγύηση της θεσμικής ομαλότητας», αποσαφήνισε ο Κώστας Τσουκαλάς από το ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για τα γνωρίσματα που πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα αναλάβει την ΠτΔ.
«Εμείς έχουμε μιλήσει για μία ισχυρή παράδοση που υπάρχει στη χώρα και εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 με τον Κωστή Στεφανόπουλο και υπαγορεύει, όταν κυβερνά μία παράταξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον ‘αντίπαλο’ πολιτικά χώρο. Με άλλα λόγια, είθισται όταν μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις κυβερνά να επιλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη για την επίτευξη της πολιτικής εξισορρόπησης», προσέθεσε.
Για να υπογραμμίσει πως «επειδή η παράδοση αυτή έχει θετικό αποτύπωμα, εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά».
Τέλος, ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «ο όρος ‘εθνική ενότητα’, στον οποίο όλοι συμφωνούμε, δεν μπορεί να είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν μπορεί να είναι και ένα πέπλο που θα καλύψει τις εσωκομματικές διευθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας».
«Εμείς μιλάμε προς το παρόν και θα τοποθετηθούμε εν ευθέτω χρόνω για μία προοδευτική υποψηφιότητα – και αυτό θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό – απέναντι σε αυτό το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, που στα λόγια μιλάει για εθνική ενότητα», τόνισε καταληκτικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις