Τα κοινοβουλευτικά highlights μια χρονιάς που άλλαξε τις ισορροπίες και οι προκλήσεις το 2025
Το 2024 ήταν χρονιά γεμάτη προκλήσεις με νομοσχέδια και κοινοβουλευτικές μάχες τόσο για τη ΝΔ όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το 2025 η Βουλή καλείται να εκλέξει Προέδρο της Δημοκρατίας, ενώ τα κόμματα παίρνουν θέσει για σκληρές μάχες
- Άγιο Δισκοπότηρο: Από τον Μυστικό Δείπνο, στον Ιντιάνα Τζόουνς και το Λεόν της Ισπανίας
- Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο
- Εξαφάνιση στη Λάρισα: «Οδυνηρό γεγονός, που δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση» λέει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
- Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα χώρισε την σύζυγό του με γραπτό μήνυμα
Μια κοινοβουλευτική χρονιά που διαμόρφωσε νέους πολιτικούς συσχετισμούς και έφερε στην επιφάνεια καινούργιες κομματικές προκλήσεις τόσο στη λειτουργία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και στο βηματισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε. Τη σκυτάλη παίρνει το 2025, κατά το οποίο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία μόνο από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Βουλή, σε ένα σκηνικό πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας.
Η Βουλή που προέκυψε από τις διπλές εκλογές του 2023 είναι διαφορετική από τις προηγούμενες υπό την έννοια ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει 9 συνολικά κοινοβουλευτικές ομάδες εκ των οποίων καμία – από την αντιπολίτευση- δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών προκειμένου να προκαλέσει την κυβέρνηση με πρόταση δυσπιστίας.
Έχει επίσης την ιδιαιτερότητα πως από το 2025 – εκτός από την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας- μπορεί να μετατραπεί σε προτείνουσα και ν’ ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση καθορίζοντας τα αναθεωρητέα άρθρα.
Σε κάθε περίπτωση, το 2024 ήταν χρονιά γεμάτη προκλήσεις με νομοσχέδια και κοινοβουλευτικές μάχες τόσο για τη ΝΔ όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες εξάλλου εκτυλίχθηκε και το δράμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς αλλά και το «ξεδόντιασμα» της ΚΟ των Σπαρτιατών οι οποίοι μέσα από μια απίστευτη διελκυστίνδα καταγγελιών περί παρεμβάσεων της Greek Mafia και ενεργού ρόλου του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, έμειναν μόλις με 5 βουλευτές και έχασαν τo υπόλοιπο της κρατικής χρηματοδότησης.
Η καταιγίδα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα
Έχοντας κερδίσει την πολιτική ηγεμονία η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εμπροσθοβαρώς, πριν τις ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στα μέσα του Φλεβάρη με ισχυρή πλειοψηφία, αλλά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς συνολικά 51 βουλευτές δεν το ψήφισαν.
Από αυτούς μάλιστα φτιάχτηκε και η «μαγιά» των βουλευτών της πλειοψηφίας που άρχισαν να αμφισβητούν κυβερνητικές επιλογές σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν μ την φορολογία, την ακρίβεια και την ασκούμενη συνολικά οικονομική πολιτική.
Τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων
Στις αρχές του περασμένου Μάρτη, η βουλή συζήτησε και ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η συζήτηση μοιραία άνοιξε και συμπεριέλαβε και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και το ενδεχόμενο συμπερίληψης σε αυτή του πολύπαθου άρθρου 16.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου πάντως προκάλεσαν αντιδράσεις και προβλημάτισαν ακόμα και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής η οποία μάλλον δυσκολεύτηκε να πάρει θέση αναφορικά με την συνταγματικότητα ή μη της διάταξης.
Από τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της συζήτησης ήταν η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξει την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 αν πρώτα δεν υπήρχε συμφωνία ως προς το περιεχόμενο της διάταξης που θα αναθεωρηθεί.
Η εξεταστική για τα Τέμπη και η πρόταση δυσπιστίας
Ήδη μέσα στον Μάρτιο, η εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της και στις 20 του μήνα, έφερε προς συζήτηση στην Ολομέλεια το πόρισμα της ΝΔ που εστίαζε στο ενδεχόμενο λάθος του ανθρώπινου παράγοντα και δεν έβλεπε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Λίγες μέρες αργότερα και υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Βήματος για το μοντάζ στις συνομιλίες των μηχανοδηγών στην τραγωδία των Τεμπών, η αντιπολίτευση συσπειρώνεται-αναγκαστικά- και ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας. Εκείνη την περίοδο αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως μη έχοντας τους 50 βουλευτές που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑΡ και Πλεύση. Η κυβέρνηση έλαβε στις 28 του μήνα ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές
Ο μεγάλος αριθμός των ανεξαρτήτων
Μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο η παρούσα Βουλή έχει αναδείξει έναν εντυπωσιακό αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Η πλειοψηφία ωστόσο των 24 ανεξαρτήτων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη δύο κοινοβουλευτικές διασπάσεις και των Σπαρτιατών. Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2023, ομάδα 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας χάσει την εσωκομματική μάχη την ηγεσία, ανεξαρτητοποιείται και συγκροτεί τη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς υπό τον Αλέξη Χαρίτσης. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε στις εκλογές 47 βουλευτές, έμεινε με 36 και συνέχισε έτσι μέχρι πριν από λίγο καιρό και τις ανεξαρτητοποιήσεις άλλων 10 μετά και τη νέα αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις