Πώς να διαχειριστούμε την επιστροφή στη δουλειά μετά από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές
Μετά από κάποιες μέρες γεμάτες άπλετο φαγητό, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ζεστές κουβέρτες, οικογενειακή θαλπωρή και πάρτι με φίλους, η επιστροφή στη δουλειά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση
Το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων είναι μία δύσκολη στιγμή για πολλούς ανθρώπους καθώς αρχίζει να κυριαρχεί το άγχος για την επιστροφή στη δουλειά
Σύμφωνα με το Forbes οι έρευνες δείχνουν ότι αν κάποιος έχει αποσυνδεθεί επιτυχώς από την εργασία κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να αισθάνεται γεμάτος ενέργεια επιστρέφοντας στη δουλειά.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα λόγω του τρόπου με τον οποίο τείνουμε να σκεφτόμαστε για την εργασία αφού έχουμε απομακρυνθεί για κάποιο διάστημα από αυτήν.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να μην σας καταβάλει η αρνητικότητα.
Καταπολέμηση της αρνητικής υπεργενίκευσης
Η αρνητική υπεργενίκευση θα μπορούσε να είναι: «Δεν θέλω να επιστρέψω στη δουλειά μου – δεν υπάρχει τίποτα που να περιμένω με ανυπομονησία ή ενθουσιασμό στη δουλειά μου».
έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε με απόλυτους όρους, ενισχύοντας τις αρνητικές σκέψεις. Αυτή η αρνητικότητα μας κάνει απρόθυμους να επιστρέψουμε, ενισχύοντας την αρνητική υπερ-γενίκευση, επειδή μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας με μια πιο θετική πραγματικότητα.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τα θετικά και τι μπορεί να περιμένετε με ανυπομονησία, όπως το να δείτε συγκεκριμένους συναδέλφους, συγκεκριμένες δραστηριότητες ή τον ίδιο το χώρο εργασίας.
Σκεφτείτε την υπεργενίκευση ως ένα νοητικό φίλτρο: πρέπει να εξισορροπήσετε τα αρνητικά με τις αναπόφευκτες θετικές πτυχές της εργασιακής σας εμπειρίας, ακόμη και αν χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να τις εντοπίσετε.
Αντιμετώπιση του συναισθηματικού συλλογισμού
Ο συναισθηματικός συλλογισμός είναι μια μορφή διαστρέβλωσης που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάθε συναίσθημα είναι πηγή αλήθειας.
Για παράδειγμα, το να αισθάνεστε άγχος για την επιστροφή στην εργασία δεν σημαίνει ότι η επιστροφή στην εργασία δεν θα πάει καλά. Τα συναισθήματα είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν γεγονός.
Είναι σημαντικό ότι ενισχύουν επίσης τον εαυτό τους: το αίσθημα άγχους για την επιστροφή στην εργασία θα τροφοδοτήσει τον εαυτό του και θα δημιουργήσει επιπλέον άγχος.
Μια τεκμηριωμένη υπενθύμιση στον εαυτό σας θα βοηθήσει.
Θυμηθείτε στιγμές που τα πήγατε καλά σε αυτή τη δουλειά ή σε παρόμοια επαγγέλματα για να σας βοηθήσουν να διώξετε την αυτό-τροφοδοτούμενη συναισθηματική λογική.
Γεμίστε την ατζέντα σας με ευχάριστες δραστηριότητες
Προγραμματίστε ευχάριστες πτυχές της εργασίας σας όταν επιστρέψετε.
Για παράδειγμα, έναν περίπατο ή έναν καφέ με συναδέλφους για να πείτε τα νέα από τις διακοπές.
Αυτό είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ενεργοποίηση της συμπεριφοράς», μια τεχνική που εκμεταλλεύεται τη σχέση μεταξύ αυτού που κάνουμε και του πώς αισθανόμαστε.
Η βίωση ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορεί να ενισχύσει τη θετική διάθεση και να κάνει το πιο δύσκολο κομμάτι της εργασίας πιο διαχειρίσιμο.
Στην εργασία, αφιερώνοντας χρόνο για την ανάπτυξη γνήσιων ανθρώπινων σχέσεων ή την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική άνεση, που με τη σειρά τους βελτιώνουν την αντίληψή μας για άλλες εργασιακές δραστηριότητες.
Τα οφέλη των διακοπών
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε ότι τα οφέλη των διακοπών σας θα εξαφανιστούν αμέσως.
Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι διακοπές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης και ότι η επίδραση αυτή διαρκεί για τέσσερις εβδομάδες.
Ο εντοπισμός και η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο διαστρεβλώνουμε την αντίληψή μας για την εργασία είναι το πρώτο βήμα για να σπάσουμε τον κύκλο της αρνητικής σκέψης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις