Πρόσφυγες: Πάνω από 2.200 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στη Μεσόγειο το 2024
Πρόσφυγες και μετανάστες χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο καθώς προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- H στρατηγική του «αντανακλαστικού ελέγχου» του Πούτιν στην Ουκρανία - Τι εξηγούν δυτικοί αναλυτές
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους το 2024 στη Μεσόγειο, από τους οποίους σχεδόν 1.700 χάθηκαν κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού της κεντρικής Μεσογείου, δήλωσε σήμερα η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Ρεγκίνα Ντε Ντόμιτσις.
Η Ντε Ντόμιτσις, η οποία είναι η ειδική συντονίστρια της διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη, δήλωσε πως στα θύματα περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από ένα ναυάγιο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετά το οποίο αγνοείται η τύχη περίπου 20 ανθρώπων που είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη.
Οι επτά επιζώντες, ανάμεσα στους οποίους ένα οκτάχρονο αγόρι που έχασε τη μητέρα του, μεταφέρθηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και αργότερα μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στο Αγκριτζέντο της Σικελίας.
Πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο – Το 1/5 είναι παιδιά
Tα παιδιά αποτελούν το ένα πέμπτο των ανθρώπων που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειονότητά τους διαφεύγει από βίαιες συγκρούσεις και φτώχεια.
«Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ασφαλών, νόμιμων οδών για την προστασία και την επανένωση των οικογενειών, καθώς και συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ασφαλή αποβίβαση, υποδοχή με βάση την κοινότητα και πρόσβαση σε υπηρεσίες ασύλου.
«Προτρέπουμε επίσης να αυξηθούν οι επενδύσεις σε βασικές υπηρεσίες για τα παιδιά και τις οικογένειες που φθάνουν μέσω επικίνδυνων μεταναστευτικών οδών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της νομικής βοήθειας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης και να στηρίξουν την ένταξη των οικογενειών στις κοινότητες υποδοχής, διασφαλίζοντας ότι τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις