«Πόλεμος» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διεθνή αμυντική βιομηχανία
Οι μεγάλες εταιρείες που δρατηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία αναμένεται να προβούν σε επενδύσεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης
Πολεμικές συρράξεις μαίνονται σε πολλές γωνιές του κόσμου και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία κινούνται με εντατικούς ρυθμούς. Παράλληλα, οι αμυντικές εταιρείες προετοιμάζονται για νέες συμφωνίες, καθώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αύξηση κερδών για να επενδύσουν σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα εξελιγμένα drones και τα διαστημικά συστήματα.
Οι παγκόσμιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη σύναψη συμφωνιών τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να επεκταθούν σε ταχέως αναπτυσσόμενα πεδία.
Οι κορυφαίες 15 εταιρείες στον τομέα της άμυνας προβλέπεται να καταγράψουν ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026, σύμφωνα με ανάλυση της Vertical Research Partners για τους Financial Times, σχεδόν διπλάσιες των συνδυασμένων ταμειακών ροών τους στο τέλος του 2021.
Αν και οι μεγαλύτερες εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να δαπανούν αυτά τα χρήματα για επαναγορές μετοχών και υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων, η δραστηριότητα των συναλλαγών αναμένεται επίσης να αυξηθεί.
Αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στην αμυντική βιομηχανία
Ο Μάικλ Σίον, συνεργάτης των συμβούλων Bain & Co, δήλωσε στους FT ότι αναμένει μια άνοδο στον τομέα των αεροδιαστημικών και αμυντικών συγχωνεύσεων και εξαγορών και προέβλεψε μια εισροή χρηματοδότησης από εταιρείες ιδιωτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.
«Πολλές εταιρείες αναζητούν να επεκτείνουν αυτό που προσφέρουν για να προετοιμαστούν για προηγμένες τεχνολογίες», είπε. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, πρόσθεσε, θα κυνηγήσουν ταχέως αναπτυσσόμενα μέρη της άμυνας, όπως το διάστημα και τα αμυντικά ηλεκτρονικά.
Εν τω μεταξύ, η αξία των συμφωνιών επιχειρηματικών κεφαλαίων στον αμυντικό τομέα έχει αυξηθεί 18 φορές την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bain. Η ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη σύγκλιση εμπορικών και αμυντικών τεχνολογιών.
Πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με την υποστήριξη του κλάδου λόγω ηθικών ανησυχιών, αλλά οι συμπεριφορές αλλάζουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Οι πρόσφατες εταιρικές συμφωνίες στον κλάδο περιλαμβάνουν την εξαγορά από την BAE System της Ball Aerospace, ενός προμηθευτή διαστημικών συστημάτων κρίσιμης σημασίας με έδρα στις ΗΠΑ, έναντι 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ανακοινώθηκε το 2023. Η πρωταγωνίστρια στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ L3Harris συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία κατασκευής πυραύλων Aerojet Rocketdyne στο τέλος του 2022.
Τον Νοέμβριο, ο κατασκευαστής drone AeroVironment δήλωσε ότι θα εξαγόραζε την BlueHalo, μια εταιρεία γνωστή για την τεχνολογία σμηνών drone και counter-drone, για περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μιας συναλλαγής all-share. Ο Γουαχίντ Ναβάμπι, διευθύνων σύμβουλος της AeroVironment, δήλωσε στους FT ότι η εταιρεία σχεδιάζει να είναι σημαντικός κατασκευαστής «επόμενης γενιάς» που θα επικεντρώνεται στην «αμυντική τεχνολογία».
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στους Financial Times, ο Ναβάμπι είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει μια εταιρεία που κάνει «όλα τα πράγματα στα οποία επικεντρώνεται και χρειάζεται το Υπουργείο Άμυνας [των ΗΠΑ]». Αυτό περιελάμβανε, είπε, «μη επανδρωμένα συστήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, διαστημικές επικοινωνίες…ηλεκτρονικός πόλεμος και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Ενοποιημένη η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, διασπασμένη της Ευρώπης
«Πιθανόν να υπάρξει δραστηριότητα σε αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε χώρο «αμυντικής τεχνολογίας», όπως drones, AI και λέιζερ», δήλωσε ο Ρόμπερτ Στάλαρντ, αναλυτής της Vertical Research Partners. Αλλά η ενοποίηση στην κορυφή του κλάδου μεταξύ των μεγάλων βασικών βιομηχανιών ήταν απίθανη, πρόσθεσε.
Ακόμη και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ «ό,τι συμβαίνει», η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ενοποιημένη σε κορυφαίο επίπεδο», είπε ο Στάλαρντ.
Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, «θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση και συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά το να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις είναι εντελώς άλλο πράγμα», είπε ο Στάλαρντ.
Οι συμπράξεις και η ομαδοποίηση είναι ένα «πολύ ευκολότερο βήμα, που επιτρέπει στους Ευρωπαίους να συγκεντρώσουν δυνάμεις χωρίς να θορυβούν τους πολιτικούς για την απώλεια κυριαρχικών δυνατοτήτων».
Ο Σίον του Bain είπε ότι δεδομένων των αναγκών εκσυγχρονισμού της αμυντικής βιομηχανίας, υπήρχε η ευκαιρία για τα ιδιωτικά κεφάλαια να παίξει μεγαλύτερο ρόλο. Τα ιδιωτικά κεφάλαια, είπε, μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη ενός «χρηματοδοτικού κενού» μεταξύ των αμυντικών απαιτήσεων των ΗΠΑ και των αμυντικών προϋπολογισμών.
Μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τις «προκλήσεις της αμυντικής βιομηχανικής βάσης», όπως η «αύξηση της ικανότητας, η βελτίωση των επιχειρήσεων και η παράδοση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΟΤ
- Μάιλι Σάιρους: H ποπ σταρ φέρνει sexiness στις Χρυσές Σφαίρες έπειτα από δεκαέξι χρόνια
- Η δύσκολη επόμενη μέρα της Serie A
- Ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει τον επικριτή του Τραμπ αρχιεπίσκοπο της Ουάσινγκτον
- «Να απαγορευτούν επιστημονικές θέσεις για την αντοχή της Ρωσίας»
- Ποια βρισιά στα ελληνικά μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα;
- Ο Κώστας Σημίτης και το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ από την Αλλαγή στον Εκσυγχρονισμό