Οι «δέκα εντολές» για να βελτιώσεις εντυπωσιακά τη μνήμη σου
Ένας ειδικός στη Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνει 10 καλά tips για να βελτιώσει κανείς την μνήμη του μόνος του.
Μια καλή μνήμη επηρεάζει όχι μόνο τις επιδόσεις μας στην εργασία, αλλά και την ποιότητας ζωή μας μέχρι τα γεράματα.
Ένας καλός συνδυασμός προσαρμογών στον τρόπο ζωής, γνωστικών στρατηγικών και τεχνικών ενεργητικής μάθησης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον εγκέφαλό μας και να δούμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
Ο Λέοναρντ Ρόντμαν, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει στο linkedin, 10 tips για να βελτιώσει κανείς την μνήμη του μόνος του.
Κάντε τακτική γυμναστική
Η σωματική δραστηριότητα, ειδικά η αερόβια άσκηση, ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και υποστηρίζει τον ιππόκαμπο, μια βασική περιοχή για τη μνήμη. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Κοιμηθείτε αρκετά
Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την εδραίωση των αναμνήσεων. Επιδιώξτε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα και εξετάστε το ενδεχόμενο να διαβάσετε αυτό που σας ενδιαφέρει πριν τον ύπνο για να αυξήσετε τη συγκράτηση όσων διαβάσετε.
Χρησιμοποιήστε μνημονικούς κανόνες
Οι μνημονικοί κανόνες (Mnemonics) περιλαμβάνουν τη δημιουργία συσχετισμών για να διευκολύνουν την απομνημόνευση πληροφοριών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ακρωνύμια (π.χ. PEMDAS για μαθηματικές πράξεις).
Εξασκηθείτε στην επανάληψη
Αντί να στριμώχνετε πληροφορίες, επανεξετάστε τις σε αυξανόμενα διαστήματα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η τεχνική ενισχύει τη μνήμη επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει πληροφορίες πιο αποτελεσματικά.
Ασχοληθείτε με την Ενεργή Ανάκληση
Δοκιμάστε τον εαυτό σας τακτικά σχετικά με το υλικό που προσπαθείτε να μάθετε. Χρησιμοποιείστε κάρτες αναφοράς (flash) ή κουίζ με εικόνες που αναγκάζουν τον εγκέφαλο να ανακτά πληροφορίες.
Δημιουργήστε ένα «παλάτι μνήμης»
Η τεχνική του «παλατιού μνήμης» περιλαμβάνει τη συσχέτιση πληροφοριών με συγκεκριμένες τοποθεσίες σε έναν οικείο χώρο. Η οπτικοποίηση αυτού του χώρου βοηθά στην ανάκληση των λεπτομερειών πιο ζωντανά.
Τρώτε τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο
Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ψάρι), αντιοξειδωτικά (π.χ. βατόμουρα) και δημητριακά ολικής αλέσεως υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία της μνήμης. Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Διαλογιστείτε και διαχειριστείτε το άγχος
Ο διαλογισμός (Ενσυνειδητότητα) μειώνει το άγχος και βελτιώνει την εστίαση, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της μνήμης. Ο τακτικός διαλογισμός έχει συνδεθεί με καλύτερη μνήμη γεγονότων.
Μάθετε κάτι νέο
Η πρόκληση του εγκεφάλου σας με νέες δεξιότητες -όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας, το παιχνίδι ενός οργάνου ή η επίλυση γρίφων- τον διατηρεί ενεργό και ενισχύει την ικανότητα μνήμης.
Διδάξτε άλλους
Τέλος, το να εξηγείτε έννοιες σε κάποιον άλλον σας αναγκάζει να οργανώσετε τις σκέψεις σας καθαρά, εμβαθύνοντας την κατανόησή σας και ενισχύοντας τη μνήμη σας για το υλικό.
«Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την απόδοση τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και της μακροπρόθεσμης μνήμης, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική γνωστική υγεία», σημειώνει ο Ρόντμαν.
- Κρήτη: Δρομολόγιο του τρόμου με οδηγό του ΚΤΕΛ να… παίζει με το κινητό του
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: «Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες»
- Νέα μυθική εμφάνιση από τον Μουρίγιο – Ο Βραζιλιάνος της Νότιγχαμ κάνει πάταγο στην Πρέμιερ Λιγκ
- Τζάστιν Τριντό: Γιατί παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στον Καναδά
- Το πανόραμα της Premier League: Ξανά στη δεύτερη θέση η ασταμάτητη Νότιγχαμ (pic)
- Γουλβς – Νότιγχαμ Φόρεστ 0-3: «Τρελαίνει» κόσμο η ομάδα του Νούνο – Έφτασε τις 6 σερί νίκες!