Καλυμμένο από πυκνό φωτοχημικό νέφος εδώ και εβδομάδες, το Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ, σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα περιορίσει το πρόβλημα προωθώντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα επίπεδα των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων  PM2.5  μετρήθηκαν στα 266 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο νωρίς το πρωί της Παρασκευής -η υψηλότερη τιμή στον κατάλογο της εταιρείας AirVisual, η οποία παρέχει ανεξάρτητες πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, περιφερειακός κατασκευαστικός κόμβος με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία, πάσχει από σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο στο Ανόι αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Το πυκνό νέφος προκαλείται κυρίως από τα οχήματα, την καύση απορριμμάτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Χαμένο στο νέφος το Ανόι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου (Reuters)

«Εμείς οι ηλικιωμένοι το βιώνουμε πολύ ξεκάθαρα όταν υποφέρουμε από προβλήματα του αναπνευστικού που προκαλούν δύσνποια» λέει ο Λου Μιχ Ντουκ, 64 ετών. «Η κατάσταση δείχνει να έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό».

Και οι νέοι όμως παραπονιούνται. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν η ομίχλη … αλλά μετά κατάλαβα ότι είναι λεπτόκοκκη σκόνη που περιορίζει την όραση και με κάνει να νιώθω ότι δεν είναι υγιές να αναπνέω», λέει η Νγκουέν Νιχ Χουόνγκ, φοιτήτρια 21 ετών.

Σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τραν Χονγκ Χα ζήτησε την Πέμπτη για να επιταχυνθεί η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής το Ανόι έχει θέσει στόχο για ηλεκτροκίνηση τουλάχιστον του 50% των λεωφορείων και του 100% των ταξί μέχρι το 2030.

Άλλες πόλεις που έχουν κατα καιρούς βρεθεί στην κορυφή της Λίστας είναι η Λαχόρη του Πακιστάν και το Νέο Δελχί της Ινδίας.

Στην Ευρώπη, οι πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα είναι τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας και το Σεράγεβο της Βοσνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters