Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Σκωτία μετά την πρόσφατη ανακάλυψη πως στη χώρα, από το 2017, έχουν γεννηθεί 1.500 μωρά εξαρτημένα από ναρκωτικά.

Οι Σκωτσέζοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανέφεραν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 200 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο με το Σύνδρομο Νεογνικής Αποχής (NAS). Αυτό υποδηλώνει ότι η μητέρα τους έκανε χρήση ναρκωτικών ή κατανάλωνε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Άλεξ Κόουλ-Χάμιλτον, ηγέτης των Σκωτσέζων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Τζον Σουίνι, να δαπανήσει περισσότερα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικά στον νέο προϋπολογισμό ή να ρισκάρει να χάσει την υποστήριξη του κόμματός του.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη

«Ίσως να μην υπάρχει χειρότερη αρχή στη ζωή για ένα νεογέννητο μωρό από το να γεννηθεί εξαρτημένο από ναρκωτικά», δήλωσε ο Κόουλ-Χάμιλτον.

Η Σκωτία καταγράφει εδώ και χρόνια τους περισσότερους θανάτους από ναρκωτικά στην Ευρώπη, με 1.172 άτομα να πεθαίνουν το 2023. Το 80% των θανάτων σχετίζεται με διάφορα οπιοειδή ναρκωτικά, ενώ το 40% αυτών με την κοκαΐνη.

Προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί να μειώσουν αυτόν τον αριθμό, αλλά δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Παρόλο που ο δείκτης θανάτων μειώθηκε το 2022, σημειώνοντας πτώση κατά 279 σε σχέση με το 2021, εξακολουθούσε να είναι 2,9 φορές υψηλότερος από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά.

Χωρίς στιγματισμό η βοήθεια στις εξαρτημένες μητέρες

Όπως αναφέρει ο Guardian, στοιχεία του NHS, του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, έδειξαν ότι έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 1.501 παιδιά με Σύνδρομο Νεογνικής Αποχής από το 2017 μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι ορισμένες υγειονομικές επιτροπές δεν κατέγραψαν καμία περίπτωση της ασθενείας, ενώ άλλες δεν ήταν σε θέση να παράσχουν ολοκληρωμένα στοιχεία.

Στον απόηχο των ανησυχητικών ευρημάτων, ο Νιλ Γκρέι, υπουργός Υγείας της Σκωτίας, είπε πως «κανένα νεογέννητο μωρό δεν θα πρέπει να γεννιέται εξαρτημένο από ουσίες και οι μητέρες θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται, χωρίς κριτική και στιγματισμό».