Οι οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν από την Κόζα Νόστρα εξέφρασαν φόβους ότι περισσότεροι από 20 ανώτεροι μαφιόζοι που αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες μπορεί τώρα να επιστρέψουν στις γειτονιές που κάποτε είχαν υπό τον έλεγχο τους.

Η πλειονότητα αυτών, ορισμένοι από τους οποίους κατείχαν ηγετικούς ρόλους στις κυριότερες οικογένειες της μαφίας της πρωτεύουσας της Σικελίας, του Παλέρμο, δεν αποκήρυξαν ποτέ την Κόζα Νόστρα, τη σικελική μαφία, και αρνούνταν πάντα να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές.

Έχουν αφεθεί ελεύθεροι με άδεια ή λόγω καλής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Guardian.

Μαθητές αποβιβάζονται από πλοίο στο λιμάνι του Παλέρμο, Ιταλία, στις 23 Μαΐου 2013, για να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας των δύο δικαστών Πάολο Μπορσελίνο και Τζιοβάνι Φαλκόνε, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από μέλη της Μαφίας στο Παλέρμο το 1992.

Οι οικογένειες των θυμάτων

Ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο, αδελφός του θρυλικού δικαστή κατά της μαφίας Πάολο Μπορσελίνο, ο οποίος δολοφονήθηκε από την εγκληματική οργάνωση Κόζα Νόστρα το 1992, δήλωσε: «Η αποφυλάκιση μαφιόζων που ανέκαθεν αρνούνταν να συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη είναι πάντα εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι ένα μοιραίο πλήγμα για τον αγώνα κατά της μαφίας».

Ο Νίνο Μοράνα Αγκοστίνο, ανιψιός του αστυνομικού Νίνο Αγκοστίνο, ο οποίος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι του 1989 μαζί με τη σύζυγό του, Ίντα, η οποία ήταν πέντε μηνών έγκυος, δήλωσε στην εφημερίδα la Repubblica:

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μειώσουμε την επιφυλακή μας στον αγώνα κατά της μαφίας. Οι μαφιόζοι που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και οι οποίοι τώρα επιστρέφουν με αναστολή εξακολουθούν να κρατούν τεράστια μυστικά για ανεξιχνίαστες δολοφονίες που αρνήθηκαν να ομολογήσουν. Γι’ αυτό και η απελευθέρωσή τους στέλνει ένα κακό μήνυμα».

Μαφιόζοι με καλή συμπεριφορά

Τον Οκτώβριο, ο Ραφαέλε Γκαλάτολο, 74 ετών, αρχηγός της μαφίας στη συνοικία Acquasanta του Παλέρμο, αφού το δικαστήριο τον ανακήρυξε «πρότυπο κρατουμένου» για την καλή του συμπεριφορά, επέστρεψε στην ελευθερία, με ορισμένους όρους.

Ο Ραφαέλε και ο αδελφός του Βιντσένζο, οι οποίοι καταδικάστηκαν και οι δύο για φόνο, ήταν οι επικεφαλής του λεγόμενου «θαλάμου θανάτου», ενός δωματίου όπου στραγγαλίζονταν τα θύματα με εντολή του τότε αφεντικού της σικελικής μαφίας, Σαλβατόρε « Τότο» Ριίνα.

Μετά τον θάνατο του Βιντσένζο, ο Ραφαέλε παρέμεινε ο μοναδικός διάδοχος του θρόνου στη μαφιόζικη οικογένεια Acquasanta.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Τζουζέπε Κορόνα, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του από το 2018 στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που προορίζεται για τα αφεντικά της μαφίας, αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας εκτίσει το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα πριν από τη δίκη του, η οποία αναβάλλεται συνεχώς.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το εφετείο του Παλέρμο είχε αποφυλακίσει για τον ίδιο λόγο εννέα αφεντικά από το Τράπανι, που συνδέονται με το πρώην αφεντικό της σικελικής μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023 έπειτα από 30 χρόνια φυγής και πέθανε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Ένα στιγμιότυπο από βίντεο δείχνει τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, το πιο καταζητούμενο αφεντικό της μαφίας της χώρας, να συνοδεύεται έξω από αστυνομικό τμήμα των Καραμπινιέρων μετά τη σύλληψή του στο Παλέρμο της Ιταλίας, 16 Ιανουαρίου 2023.

Η ιταλική νομοθεσία

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Παλέρμο, Μαουρίτσιο ντε Λουτσία, απηύθυνε πρόσφατα έκκληση να διατηρηθεί η εστίαση στον αγώνα κατά της μαφίας, με τους ερευνητές να φοβούνται το ενδεχόμενο η Κόζα Νόστρα, μετά από μια μακρά περίοδο παρακμής, να προσπαθήσει να αναδιοργανώσει τη λεγόμενη Κούπολα, το διοικητικό της όργανο.

«Πρόκειται για μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου Mafia Life.

«Πρόσφατες αλλαγές στην ιταλική νομοθεσία επιτρέπουν σε αφεντικά που δεν ανακάλεσαν ποτέ τις πράξεις τους στο παρελθόν και δεν κατέθεσαν ποτέ εναντίον της μαφίας να επωφεληθούν από τη νομοθεσία για ‘καλή συμπεριφορά’».

«Οι αρχές των φυλακών δεν συμβουλεύονται τους εισαγγελείς για να αποκτήσουν μια αίσθηση του πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η αποφυλάκιση. Η μαζική επιστροφή τους θα διευκολύνει την αναδιοργάνωση της Κόζα Νόστρα. Θα είναι πιο πιθανό ότι η Κούπολα θα είναι πλέον σε θέση να συνεδριάσει».

Φόβος για επιστροφή στους κόλπους της μαφίας

Ο φόβος των εισαγγελέων και των οικογενειών των θυμάτων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά από αυτά τα αφεντικά έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τις αρχές, δείχνοντας έτσι έμμεσα ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να ανήκουν στη μαφία.

«Αυτοί οι μαφιόζοι θα φύγουν από τη φυλακή για να ανακτήσουν την εξουσία τους μέσα στη φατρία», δήλωσε ο Μπορσελίνο.

«Επιπλέον, θα απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο κύρος μεταξύ των μελών της μαφίας και εκείνων που υποστηρίζουν την Κόζα Νόστρα, επειδή μπορούν να καυχηθούν ότι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς ποτέ να μιλήσουν ή να κατονομάσουν άλλα μέλη».

Ο Βαρέζε είπε:

«Η είσοδος στη σικελική μαφία είναι ισόβια και γίνεται μέσω ενός τελετουργικού. Κατά την τελετή, η φλεγόμενη εικόνα ενός αγίου τοποθετείται στα χέρια του δόκιμου και τα συγκεντρωμένα μέλη της μαφίας δηλώνουν ‘Θα καείς σαν αυτή την εικόνα αν προδώσεις ή προσπαθήσεις να εγκαταλείψεις αυτή την οργάνωση’».

«Μπορείς να φύγεις μόνο με θάνατο. Έτσι προκύπτει ότι όσοι επιστρέψουν στις γειτονιές του Παλέρμο και του Τράπανι θα συνεχίσουν τις μαφιόζικες δραστηριότητές τους».