Ottavio και Rosita Missoni – Ένας μεγάλος έρωτας, μια αυτοκρατορία μόδας και η μοιραία τραγωδία
Κανείς δε θα γνώριζε το όνομα Missoni εάν δεν είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 1948, όπου ένα είδος φλόγας πυροδότησε έναν έρωτα μεταξύ της Rosita Jelmini και του Ottavio Missoni.
- Ανακάλυψαν τελικά ποια ήταν η γυναίκα που έριξε αρσενικό σε γλυκό και σκότωσε τρία άτομα
- Απόγνωση και φρίκη στη Γάζα - Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, 49 Παλαιστίνιοι νεκροί μέσα σε 24 ώρες
- Σύγκρουση αυτοκινήτου με άλογα στη Μυτιλήνη - Ένας 19χρονος στη ΜΕΘ
- Απάντηση Μπλίνκεν στους New York Times: «Ανησυχείτε μην σας κατηγορήσουν ότι στηρίξατε γενοκτονία στη Γάζα;»
Για πολλούς ανθρώπους, το όνομα Missoni σημαίνει ζιγκ-ζαγκ και πλεκτά. Αλλά για την Angela Missoni, η οποία εδώ και 30 σχεδόν χρόνια ηγείται της εταιρείας που ίδρυσαν οι γονείς της το 1953, η πρώτη λέξη που της έρχεται στο μυαλό είναι «επιβίωση».
«Μοιάζει με θαύμα το ότι είμαστε ακόμα εδώ», δήλωσε το 2018 με θάρρος η σχεδιάστρια από το ατελιέ της στο Μιλάνο, όπου τελειοποιούσε τις εμφανίσεις της για μια επίδειξη πασαρέλας και ένα επίσημο δείπνο για τον εορτασμό του 65ου έτους της Missoni στη μόδα.
«Στην καριέρα μου, έχω δει τόσα πολλά ονόματα να έρχονται και να φεύγουν, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που πίστευα ότι θα υπήρχαν για πάντα».
Οι Missoni ξέρουν να επιβιώνουν
Τη χρονιά της επετείου τους, λοιπόν, οι Missoni έκαναν το ριζοσπαστικό βήμα να εγκαταλείψουν τον οικογενειακό έλεγχο, πουλώντας το 41,2% των μετοχών σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων έναντι επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η συγκέντρωση της δύναμης στη βιομηχανία της μόδας στα χέρια εταιρειών πολυτελείας, όπως η LVMH και η Kering, έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τις μικρότερες μάρκες να ανταγωνιστούν για ένα βιώσιμο μερίδιο αγοράς.
Η συμφωνία με την Missoni ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018, τον ίδιο μήνα που ο Βέλγος σχεδιαστής Dries Van Noten ανακοίνωσε την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ομώνυμης εταιρείας του στον ισπανικό όμιλο Puig –τον Μάρτιο του 2024, ο Van Noten ανακοίνωσε και την οριστική αποχώρησή του από τον οίκο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τρεις γενιές Missoni και μόδα
Η περήφανη παράδοση των οικογενειακών εταιρειών μόδας στην Ιταλία παλεύει με νύχια και με δόντια να συγκρατήσει το κύμα της αλλαγής. Το 2014, η οικογένεια Versace πούλησε το 20% της εταιρείας της στην Blackstone.
«Είμαι η γέφυρα μεταξύ των γονέων μου, που ίδρυσαν αυτή την εταιρεία, και της τρίτης γενιάς. Πάντα ήξερα ότι στόχος μου ήταν να αφήσω αυτή την εταιρεία ζωντανή και υγιή για τα παιδιά», δήλωσε η Angela Missoni μιλώντας για τη συνεργασία της με το ιταλικό κρατικό επενδυτικό ταμείο FSI
Οι δύο ενήλικες κόρες της, Margherita και Teresa, εργάζονται και οι δύο στον κλάδο της μόδας. «Μέχρι στιγμής, αισθάνομαι ότι με βοηθούν, αισθάνομαι ότι με στηρίζουν», λέει η Angela για τη νέα επιχειρηματική δομή. «Επίσης, ξέρετε, εξακολουθούμε να κατέχουμε την πλειοψηφία των μετοχών».
Εκείνη ήταν 17 ετών, μια ντροπαλή Ιταλίδα στο Λονδίνο για να βελτιώσει τα αγγλικά της. Εκείνος ήταν 27 ετών, ένα ψηλό, γοητευτικά όμορφο μέλος της ιταλικής ομάδας των 400 μέτρων με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Επανάσταση στα σχέδια και μοντέλα χωρίς σουτιέν στην πασαρέλα
Αν αναφέρετε το όνομα Missoni, οι περισσότεροι αυτομάτως θα σκεφτούν μια αυτοκρατορία της μόδας που έφερε επανάσταση στα σχέδια, δημιούργησε την εμφάνιση χωρίς σουτιέν στις πασαρέλες και παραμένει στην κορυφή, πλέον, ως μια παγκόσμια μάρκα που σχεδιάζει τα πάντα, από πουλόβερ μέχρι σεντόνια και ξενοδοχεία.
Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 1948, όπου ένα είδος φλόγας πυροδότησε έναν έρωτα μεταξύ της Rosita Jelmini και του Ottavio Missoni.
Εκείνη ήταν 17 ετών, μια ντροπαλή Ιταλίδα στο Λονδίνο για να βελτιώσει τα αγγλικά της. Εκείνος ήταν 27 ετών, ένα ψηλό, γοητευτικά όμορφο μέλος της ιταλικής ομάδας των 400 μέτρων με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο πλανήτης προσπαθούσε να αφήσει πίσω του την καταστροφή του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
«Οι φοιτητικές μας θέσεις ήταν δίπλα-δίπλα στα αποδυτήρια του σταδίου Γουέμπλεϊ. Τον είδα
Ένας φοιτηττικός έρωτας
«Οι φοιτητικές μας θέσεις ήταν δίπλα-δίπλα στα αποδυτήρια του σταδίου Γουέμπλεϊ. Τον είδα. Φαινόταν σαν να ήταν 21 ετών, αλλά αργότερα έμαθα ότι ήταν 27 ετών. Είχε ένα εξαιρετικό στυλ στο τρέξιμο», θυμήθηκε η Rosita στα 81 της, πολλά χρόνια μετά, με τον Ottavio, 91 ετών τότε, να κάθεται δίπλα της σε έναν εμβληματικό καναπέ Missoni με μοτίβο ζέβρας.
Είδαν για πρώτη φορά ο ένας τον άλλον κοντά στο σιντριβάνι Shaftesbury Memorial στο Piccadilly Circus. Στην κορυφή του σιντριβανιού υπάρχει ένα άγαλμα του Αντέρωτα, του θεού της ανταποδοτικής αγάπης.
Η Rosita έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου του 2025, στα 93 της, ενώ ο Ottavio είχε ήδη πεθάνει στις 9 Μαΐου του 2013.
Ο Ottavio, πολεμώντας με την ιταλική πλευρά στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, συνελήφθη από τους Βρετανούς και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου για τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αιχμάλωτος πολέμου
Ως παιδί, ο Ottavio ήταν ένα παιδί-θαύμα στο άθλημα των αγώνων δρόμου. Το 1937, στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, ήταν το νεότερο μέλος της εθνικής ομάδας της Ιταλίας. Εκείνη τη χρονιά στα 400 μέτρα σε μια διοργάνωση του Μιλάνου, νίκησε τον Αμερικανό Elroy Robinson, κάτοχο τότε του παγκόσμιου ρεκόρ στα 880 μέτρα.
Ο Missoni έτρεξε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1938 και κέρδισε το Ιταλικό Πρωτάθλημα του 1939 και τους Παγκόσμιους Μαθητικούς Αγώνες.
Στη συνέχεια, τα όπλα του πολέμου ήχησαν. Τόσο οι αγώνες του 1940 όσο και του 1944 ακυρώθηκαν. Ο Ottavio, πολεμώντας με την ιταλική πλευρά στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, συνελήφθη από τους Βρετανούς και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου για τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο.
Δείτε το σχετικό βίντεο με τη Rosita και τον Ottavio
Σαν ένα οποιοδήποτε ηλικιωμένο ζευγάρι στο πάρκο
«Δεν ήταν ακριβώς ένα περιβάλλον τύπου Club Med ιδανικό για προπόνηση», θα πει γελώντας ο Ottavio ακουμπώντας σε ένα μαξιλάρι Missoni.
«Ήμουν…» προσθέτει κι όπως τα περισσότερα ζευγάρια που είναι μαζί μια ζωή, η Rosita ολοκληρώνει τη σκέψη του συζύγου της: «Του αρέσει να κάνει πλάκα με τους Άγγλους, λέγοντας ότι ήταν καλεσμένος της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά της Βρετανίας».
«Πράγματι, αν δεν υπήρχε γύρω τους το πολυτελές περιβάλλον, τα εξώφυλλα των περιοδικών μόδας, οι υπογεγραμμένες φωτογραφίες στους τοίχους και ο μπάτλερ με το λευκό σακάκι του, ο Ottavio και η Rosita θα μπορούσαν να είναι ένα οποιοδήποτε ηλικιωμένο ζευγάρι που μοιράζεται ένα παγκάκι στο πάρκο» γράφει το 2012 το Reuters.
«Εκείνοι ήταν όμορφοι Ολυμπιακοί Αγώνες, επειδή όλα ήταν φυσικά και αυθόρμητα, όχι όπως τώρα, που όλα διογκώνονται, ξεφουσκώνουν», δήλωσε ο Ottavio, τον οποίο όλοι γνωρίζαν με το υποκοριστικό «Tai»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Tai, ο αθλητής αγώνων δρόμου
«Άρχισα να τρέχω ξανά με τις λίγες δυνάμεις που μου είχαν απομείνει, γιατί φυσικά, μετά από τέσσερα χρόνια αιχμαλωσίας δεν ήμουν σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά κατάφερα και κέρδισα τον ιταλικό τίτλο (4 X 400) και επιλέχθηκα να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Ottavio.
Το 1948, ένα μεγάλο μέρος της Ιταλίας εξακολουθούσε να ανακάμπτει από τις καταστροφές του πολέμου- το σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της χώρας βρισκόταν στη φάση της ανάπτυξης και για πολλούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου προσέφεραν μια επείγουσα ευκαιρία να ζητωκραυγάσουν τους εθνικούς αθλητές.
Λίγοι άνθρωποι είχαν τηλεοράσεις στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι παρακολουθούσαν τους Αγώνες σε μπαρ και βιτρίνες καταστημάτων ή σε ταινίες ειδήσεων στους κινηματογράφους.
«Εκείνοι ήταν όμορφοι Ολυμπιακοί Αγώνες, επειδή όλα ήταν φυσικά και αυθόρμητα, όχι όπως τώρα, που όλα διογκώνονται, ξεφουσκώνουν», δήλωσε ο Ottavio, τον οποίο όλοι γνωρίζουν με το υποκοριστικό «Tai».
Παντρεύτηκαν το 1953 και δημιούργησαν ένα μικρό εργαστήριο κατασκευής αθλητικών κοστουμιών στο Gallarate, κοντά στο χωριό της Rosita, και αργότερα προχώρησαν στα πλεκτά
Το οικονομικό θαύμα της Ιταλίας
Αφού τον είδε για πρώτη φορά να τρέχει στο Γουέμπλεϊ, η Rosita και οι συμμαθητές της προσκλήθηκαν για γεύμα με τους Ιταλούς αθλητές στο Μπράιτον.
«Κατά τη διάρκεια του γεύματος συνειδητοποίησα ότι ήταν τόσο αστείος. Ήταν όμορφος αλλά όχι μόνο. Ήταν έξυπνος και ευφυής και με σπουδαία αίσθηση του χιούμορ, κάτι που μας βοήθησε πολύ σε όλη μας τη ζωή», δήλωσε η Rosita.
Παντρεύτηκαν το 1953 και δημιούργησαν ένα μικρό εργαστήριο κατασκευής αθλητικών κοστουμιών στο Gallarate, κοντά στο χωριό της Rosita, και αργότερα προχώρησαν στα πλεκτά, παρουσιάζοντας την πρώτη τους κολεξιόν στο Μιλάνο το 1958, στην αυγή αυτού που έμελλε να γίνει γνωστό ως το οικονομικό θαύμα της Ιταλίας.
«Αρχίσαμε να βγάζουμε κέρδη μετά από 10 χρόνια δραστηριότητας και εκείνη τη μέρα ένιωσα σαν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο», είπε ο Ottavio.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Προσπαθήσαμε να σπάσουμε τους κανόνες»
Η πρώιμη δουλειά τους εντοπίστηκε και υποστηρίχθηκε από την Anna Piaggi, μια σημαίνουσα συντάκτρια του ιταλικού περιοδικού μόδας Arianna- και μια άλλη μεγάλη ευκαιρία ήρθε το 1965, όταν έφτιαξαν μια συλλογή πλεκτών μαζί με τη σχεδιάστρια Emmanuelle Kahn.
«Προσπαθήσαμε να σπάσουμε τους κανόνες, ζούσαμε σε πολύ ευνοϊκές εποχές, επειδή ήταν η αρχή αυτού που τότε ονομάστηκε Pret-a-Porter», είπε η Rosita.
«Η υψηλή μόδα είχε παρακμάσει και υπήρχε αυτό το νέο πράγμα, το Ready-to-Wear, που ξεκινούσε και βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Με τα 10 χρόνια εμπειρίας μας, ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε και προσπαθήσαμε να βρούμε το δικό μας δρόμο», είπε.
«Αρχίσαμε να βγάζουμε κέρδη μετά από 10 χρόνια δραστηριότητας και εκείνη τη μέρα ένιωσα σαν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο», είπε ο Ottavio
Η μάχη του σουτιέν
Στη συνέχεια, το 1967, η μάχη του σουτιέν τους έβαλε πραγματικά στο χάρτη της μόδας. Η Missoni προσκλήθηκε να κάνει επίδειξη στο παλάτι Pitti στη Φλωρεντία, αλλά πριν τα μοντέλα βγουν στην πασαρέλα, η Rosita παρατήρησε ότι τα σουτιέν τους έβγαιναν μέσα από τα μπλουζάκια τους, καταστρέφοντας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του χρώματος και του μοτίβου.
Στο καμαρίνι είπε στα μοντέλα να τα αφαιρέσουν αλλά κάτω από τον φωτισμό της πασαρέλας τα ρούχα τους έγιναν εντελώς διάφανα και το περιστατικό προκάλεσε κοσμογονική αίσθηση.
«Δεν πίστευα ότι κάναμε κάτι σκανδαλώδες, αλλά μας κατηγόρησαν ότι μετατρέψαμε το Pitti Palace σε Crazy Horse», είπε, αναφερόμενη στο διάσημο παλάτι του μπουρλέσκ στο Παρίσι.
Δεν τους προσκάλεσαν να επιστρέψουν την επόμενη χρονιά, αλλά το περιστατικό με το σουτιέν της Φλωρεντίας έγινε αιτία και λίγο αργότερα η Missoni βρέθηκε στα εξώφυλλα μεγάλων ονομάτων περιοδικών μόδας, όπως τα Vogue, Elle, Marie Claire, Women’s Wear Daily και Bazaar.
«Το όνομά μας είναι μεγαλύτερο από την εταιρεία μας», λέει η Angela. «Οι γονείς μου έκαναν κάτι πολύ σπάνιο, δηλαδή επινόησαν ένα στυλ»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι οικογενειακές τραγωδίες
Η οικογένεια υπέστη μια τραγωδία πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός της Angela Missoni, ο Vittorio, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας, σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του και τρεις φίλους του σε αεροπορικό δυστύχημα στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας.
Ο πατέρας της Angela και του Vittorio, Ottavio, πέθανε λίγους μήνες αργότερα σε ηλικία 92 ετών. «Ο πατέρας μου δεν ήθελε ποτέ μια μεγάλη εταιρεία», δήλωσε η Angela.
«Συνήθιζε να αρνείται παραγγελίες όταν έρχονταν πάρα πολλές. Έλεγε στη μητέρα μου Rosita, “γιατί να παίρνεις όλα αυτά τα χρήματα και να μην έχεις χρόνο να τα ξοδέψεις; Ποιο είναι το νόημα μιας ζωής που είναι μόνο δουλειά;”. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο και ως επιχείρηση δεν έχεις την επιλογή να παραμείνεις μικρός. Ή μεγαλώνεις ή πεθαίνεις» σχολιάζει η Angela, το 2018.
Η FSI έδωσε μια επιχειρηματική ευκαιρία στη Missoni, η οποία έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, αλλά παραμένει μια σχετικά μικρή επιχείρηση. Το 2016 τα κέρδη της ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 τα κέρδη ήταν πάνω από 150 εκατ.
«Το όνομά μας είναι μεγαλύτερο από την εταιρεία μας», λέει η Angela. «Οι γονείς μου έκαναν κάτι πολύ σπάνιο, δηλαδή επινόησαν ένα στυλ».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα τελευταία χρόνια του ζεύγους Missoni
«Μερικές φορές με περιφέρουν σαν να είμαι θρησκευτικό λείψανο, αλλά τώρα απέχω από το να κάνω θαύματα», έγραψε ο Ottavio Missoni στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Μια ζωή στη γραμμή του μαλλιού», ένα λογοπαίγνιο επειδή στους πρώιμους αγώνες μια κλωστή μαλλιού χρησιμοποιούνταν ως ταινία τερματισμού.
Στα τελευταία της χρόνια, η Rosita Missoni συνέχισε να επιβλέπει τη σειρά Missoni Home ως δημιουργική διευθύντρια.
Ενθουσιώδης με τα ταξίδια, μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης και διάσημη θιασώτρια της αγοράς φθηνών ειδών, προς το τέλος της ζωής της η Missoni προσκαλούσε τακτικά περιοδικά εσωτερικών χώρων να φωτογραφίσουν το σπίτι της στο Sumirago, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του κόσμου του ντιζάιν.
Το 2022, δήλωσε στο περιοδικό Observer: «Είχα το προνόμιο να ζήσω μια μακρά και όμορφη ζωή και να μοιράζομαι με μεγάλη ευχαρίστηση το σπίτι μας με όλον τον κόσμο».
*Αρχική Φωτό: Ottavio και Rosita Missoni / Photo: Wikimedia Commons
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις