Πόσο αλκοόλ μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου;
Οι έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού - Ισχύει τελικά ότι «λίγο κρασάκι κάνει καλό στην καρδιά»;
- Προς παραίτηση ο Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
- Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για ληστείες στον Πειραιά - Αναζητείται ακόμα ένας
- Μπλίνκεν: Η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ είναι σημαντική σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις
- Η Βόρεια Κορέα υποδέχεται με... βαλλιστικό πύραυλο τον Μπλίνκεν
Ο γενικός χειρουργός της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ακόμη και η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο αλκοόλ όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου», λέει ο δρ Έρνεστ Χοκ
Πώς ορίζεται όμως η έννοια της μέτριας κατανάλωσης; Διότι ακόμα και ένα ποτό την ημέρα είναι ικανό να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, όπως εκείνων του στόματος, του φάρυγγα και του μαστού.
Σύμφωνα με την έκθεση του Μούρθι, η χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων και του οισοφάγου, του ήπατος και του παχέος εντέρου.
Βεβαίως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει κάποιος σε τακτά διαστήματα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου με την πάροδο του χρόνου. Η συσχέτιση ισχύει για όλα τα οινοπνευματώδη ποτά, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του κρασιού.
«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο αλκοόλ όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου», δηλώνει από την πλευρά του ο δρ Έρνεστ Χοκ, από το Κέντρο Καρκίνου Άντερσον στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Πέρα από τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, συνυπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες – όπως το φύλο, τα γονίδια, η διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό – που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Για παράδειγμα, λιγότερο αλκοόλ αρκεί για να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των γυναικών από ό,τι των ανδρών, ενδεχομένως επειδή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσουν το αλκοόλ και αυτό παραμένει στον οργανισμό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όποιος έχει γενετικές μεταλλάξεις ή οικογενειακό ιστορικό με τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου θα ξεκινούσε με υψηλότερο βαθμό κινδύνου.
Επίσης, ορισμένες συμπεριφορές και επιλογές τρόπου ζωής θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά. Ο συνδυασμός αλκοόλ και καπνίσματος, για παράδειγμα, επιτείνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο κεφάλι και στον λαιμό, διευκρινίζει η Ελίζαμπεθ Πλατς, επιδημιολόγος καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.
Λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, η έκθεση του Βίβεκ Μούρθι ορίζει ένα τυπικό ποτό ως αυτό που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ και εξετάζει τα στοιχεία για τον καρκίνο με βάση το πόσο καταναλώνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα ή εβδομάδα. Η έρευνα, πάντως, όσον αφορά τη συσχέτιση πολύ ελαφράς κατανάλωσης αλκοόλ με τον καρκίνο είναι περιορισμένη.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 17 στις 100 γυναίκες που κατανάλωναν ένα ποτό την εβδομάδα – ή λιγότερο – θα εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους καρκίνο σχετιζόμενο με το αλκοόλ. Περίπου 11 στις 100 γυναίκες θα εμφάνιζαν καρκίνο του μαστού. Οι έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που συνδέεται με αυτόν τον τύπο καρκίνου.
Οι άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα είχαν περίπου 10% πιθανότητα να αναπτύξουν οποιονδήποτε καρκίνο σχετιζόμενο με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ένα ποτό κάθε μέρα
Για χρόνια, ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι οι χαμηλές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ κάνουν καλό, ιδιαιτέρως στην καρδιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και ένα ποτό την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία.
Η έκθεση του Μούρθι αναφέρει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης οποιουδήποτε καρκίνου σχετιζόμενου με το αλκοόλ αυξήθηκε στο 19% (19 στις 100 γυναίκες) μεταξύ όσων κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό κάθε μέρα, δηλαδή επτά ποτά την εβδομάδα. Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής αυξήθηκε σε 13,1%.
Αν και οι απόλυτες αυξήσεις του κινδύνου μπορεί να ακούγονται μικρές, αντανακλούν έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους ανθρώπους που πίνουν λιγότερο αλκοόλ ή καθόλου.
Δύο ποτά την ημέρα
Στην περίπτωση κατανάλωσης δύο ποτών κάθε μέρα, το ποσοστό των γυναικών που θα εμφάνιζαν καρκίνο σχετιζόμενο με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους αυξήθηκε από 16,5% σε σχεδόν 22%, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση. Όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 15,3%.
Μεταξύ των ανδρών που έπιναν σε αυτό το επίπεδο, το μερίδιο που θα εμφάνιζε καρκίνο σχετιζόμενο με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους αυξήθηκε στο 13%.
Τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα
Μια μεγάλη ανάλυση που συνέκρινε τακτικούς πότες με όσους δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν περισταστικά έδειξε ότι οι βαριοί πότες είχαν υπερδιπλάσιο σχετικό κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και της χοληδόχου κύστης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, των πνευμόνων και του παγκρέατος ήταν περίπου 15% έως 2ο% υψηλότερος.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών σε ένα δίωρο θεωρείται υπερβολική για τις γυναίκες, ενώ η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών θεωρείται υπερβολική για τους άνδρες. Ωστσόσο, οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν εξετάσει τις διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας με τη μία ή της κατανάλωσης της ίδιας ποσότητας που εκτείνεται σε αρκετές ημέρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις