Η αστικοποίηση φέρνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου πριν τα 50
Όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1965 – 1980 κινδυνεύουν από παχυσαρκία, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω περιβάλλοντος
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, . Κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1,9 εκατ. νέα περιστατικά, αλλά και πάνω από 900.000 θάνατοι.
Οι μελέτες δείχνουν αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες κάτω των 50 ετών σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ και ταυτόχρονη μείωση των περιστατικών σε μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 ετών. Το γεγονός αποδίδεται σε μείωση των παραγόντων κινδύνου π.χ. με τη διακοπή του καπνίσματος ή την έναρξη εκτεταμένων προσυμπτωματικών ελέγχων, ενώ αντίθετα, για την αύξηση της νόσο στις μικρότερες ηλικίες, οι ερευνητές την αποδίδουν στην αστικοποίηση των πληθυσμών, η οποία συνοδεύεται από ανθυγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet συμπεριέλαβε δεδομένα από 50 χώρες για την επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του έτους διάγνωσης, του φύλου και ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία, από τη βάση δεδομένων της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για την Επίπτωση του Καρκίνου στις Πέντε Ηπείρους του ΠΟΥ.
Διαπιστώνεται αύξηση της συχνότητας πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου με ρυθμό 2-4% ετησίως μέχρι το 2017
Ποσοστά, ηλικίες και χώρες
Όπως διαπιστώθηκε, κατά την τελευταία πενταετία (2013–17) το υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες 25-49 ετών ήταν 16,5 ανά 100.000 άτομα κατ΄ έτος, στην Αυστραλία, το Πουέρτο Ρίκο 15,2, τη Νέα Ζηλανδία 14,8, τις ΗΠΑ 14,8 και στη Ν. Κορέα 14,3. Το χαμηλότερο ποσοστό βρέθηκε στην Ουγκάντα 4,4 και την Ινδία 3,5.
Τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης στους ηλικιωμένους ενήλικες βρέθηκαν στην Ολλανδία 168,4 και στη Δανία 158,3 και τα χαμηλότερα πάλι στην Ουγκάντα 45,9 και την Ινδία 23,5.
Την τελευταία 10ετία, ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου αυξήθηκε σε 27 χώρες, ενώ διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα στις υπόλοιπες 23 χώρες. Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις διαπιστώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία (μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή 3,97%, Χιλή 3,96% , Πουέρτο Ρίκο 3,81% και Αγγλία 3,59%.
Σε ότι αφορά τους ενήλικες άνω των 50 ετών, 14 από τις 27 χώρες παρουσίασαν σταθεροποίηση (Αργεντινή, Γαλλία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Πουέρτο Ρίκο) ή φθίνουσα πορεία των περιστατικών (Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία, Αγγλία, Σκωτία και ΗΠΑ).
Σε 13 χώρες παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις και στις δύο ηλικιακές ομάδες, με τη μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση στους νεότερους σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ενήλικες να είναι υψηλότερη στη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Κροατία και τη Φινλανδία και χαμηλότερη στην Ταϊλάνδη, τη Γαλλία (Μαρτινίκα), τη Δανία και την Κόστα Ρίκα και παρόμοια στην Τουρκία, τον Ισημερινό και τη Λευκορωσία.
Άνδρες ή γυναίκες;
Η αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν ταχύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες στη Χιλή, το Πουέρτο Ρίκο, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, την Ταϊλάνδη, τη Σουηδία, το Ισραήλ και την Κροατία, ενώ αντίστροφα, ταχύτερη αύξηση στις γυναίκες έναντι των ανδρών διαπιστώθηκε στην Αγγλία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Κόστα Ρίκα και τη Σκωτία.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ ήταν ιστορικά οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και από τις πρώτες που ανέφεραν αύξηση της πρώιμης έναρξης της νόσου σε αντίθεση με την ταχεία μείωση που παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους. Τα ευρήματά της μελέτης, δείχνουν αύξηση της συχνότητας πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου με ρυθμό 2-4% ετησίως μέχρι το 2017, κυρίως στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Κροατία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.
Επιπλέον, η τάση μείωσης μέχρι το 2014 πάνω από 1% ετησίως στον πρώιμο καρκίνο παχέος εντέρου στην Αυστρία, Ιταλία και Λιθουανία, έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Η σταθεροποίηση ή βραδύτερη αύξηση των περιστατικών σε ενήλικες άνω των 55 σε όλη την Ευρώπη πιθανώς αποδίδεται στη μείωση του καπνίσματος και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Πρόβλημα γενιάς και περιβάλλοντος
Η ανάλυση των τάσεων στη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία και σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη υψηλού εισοδήματος αποδίδουν σταθερά την αυξανόμενη επιβάρυνση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου σε ομάδα πληθυσμού που γεννήθηκε μετά το 1950, παραπέμποντας σε περιβαλλοντικές εκθέσεις και τρόπο ζωής που επηρεάζει την πρώιμη ζωή και τη νεαρή ενήλικη ζωή σε γενιές μετά την ανάπτυξη του μωρού.
Τα παιδιά και οι έφηβοι σε αυτές τις εξαιρετικά βιομηχανοποιημένες και αστικοποιημένες χώρες ήταν πιθανώς από τους πρώτους που υιοθέτησαν επιζήμιες διατροφικές εκθέσεις και καθιστικό τρόπο ζωής που συνδέονται με τον οικονομικό πλούτο.
Αν και τα στοιχεία που συνδέουν τις τάσεις της ομάδας αυτής των γεννήσεων σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου με την αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σπάνια, αναλύσεις από εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα ερευνών στις ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει αυξανόμενους κινδύνους παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980 και στη συνέχεια.
Χάνονται τα οφέλη
Χωρίς παρεμβάσεις, η γήρανση των γενεών που γεννήθηκαν μετά το 1950 θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας δυνητικά την πρόοδο δεκαετιών κατά της νόσου. Στις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος της γήρανσης στη γενιά υψηλού κινδύνου είναι ήδη εμφανής, όπως φαίνεται από την σταθεροποίηση των περιστατικών, παρότι είχε προηγηθεί ταχεία μείωση 2% ετησίως στη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα μέσης ηλικίας (50-64 ετών) από το 2011.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις