Για πολλούς, η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου μοιάζει «καμένη», ενώ τα στοιχήματα για αυτόν ή αυτήν που θα την διαδεχθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δίνουν και παίρνουν. Άλλοι μιλούν για στροφή στα δεξιά και άλλοι για εναλλακτικές επιλογές από το χώρο του κέντρου. Όμως, ελάχιστοι ποντάρουν τα λεφτά τους στην διατήρηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα.

Με όρους στοιχηματικής αγοράς, η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το μεγάλο «αουτσάιντερ», την ώρα που διάφορα στελέχη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή τον χώρο του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν ως «φαβορί». Όσοι σπεύδουν, ωστόσο, να ξεγράψουν την κυρία Σακελλαροπούλου παραγνωρίζουν τους 3+1 λόγους για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να την στηρίξει ξανά.

Από το 2019 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά τα ηνία της χώρας έχει αποδείξει πως δύσκολα εγκαταλείπει τις στρατηγικές του επιλογές. Παρά τις πιέσεις, ο ίδιος έμεινε ανυποχώρητος σε ζητήματα ταυτότητας ή επιλογών που καθόρισαν την πορεία της χώρας, αδιαφορώντας τόσο για την «γκρίνια» της δεξιάς πτέρυγας όσο όμως και για τις αντιδράσεις των στελεχών του κέντρου που βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έχοντας υποστεί σημαντικές ήττες, μοιάζει δύσκολο ο ίδιος να υποχρεωθεί σε αλλαγή πλεύσης μεταβάλλοντας το μείγμα πολιτικής καθ’ υπόδειξίν των εσωκομματικών του επικριτών.

Το δεύτερο στοιχείο που ενισχύει το σενάριο διατήρησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει να κάνει με την απαιτούμενη αυτοκριτική που χρειάζεται να κάνει σε περίπτωση διαφορετικής πρότασης για το ανώτατο αξίωμα. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως είναι απρόθυμος να αναγνωρίζει λάθη και να κάνει αυτό-κριτική. Με άλλα λόγια, η διατήρηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην θέση της Προέδρου θα έβγαζε τον πρωθυπουργό από την άβολη θέση να εξηγεί σε δημόσια θέα πως η προσωπική του επιλογή (Σακελλαροπούλου) δεν πέτυχε και πρέπει να την αλλάξει.

Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με τους αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 2019, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε ψηφίσει σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α (που περιλαμβάνει τόσο την σημερινή Κουμουνδούρου όσο και τη Νέα Αριστερά) αλλά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κοινώς, οι σημερινοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη (εντός και εκτός κόμματος) θα πρέπει δημόσια να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους παίρνουν αποστάσεις από την ψήφο τους το 2019, κάτι που δεν μοιάζει ιδιαίτερα εύκολο την δεδομένη στιγμή. Με άλλα λόγια, θα έχει πετάξει από πάνω του την «καυτή πατάτα» και στα χέρια τους πλέον θα την έχουν εσωκομματικοί αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι.

Το τέταρτο στοιχείο έχει να κάνει με την σχέση Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου. Η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας της, δεν προκάλεσε ποτέ προβλήματα στην πολιτική ηγεσία. Αντίθετα, πολλές φορές κατακρίθηκε από τους αντιπάλους πως έβαλε πλάτη στη κυβέρνηση, συντασσόμενη με την κυβερνητική γραμμή όπως κατηγορείται πως έπραξε στην περίπτωση των Τεμπών ή των υποκλοπών.