Που βρίσκεται το μοναδικό οχυρό στον κόσμο που έχει σήμα φαλλού
Τι οδήγησε τους Πορτογάλους αποικιοκράτες να φτιάξουν ένα οχυρό σε σχήμα πέους πάνω σε ένα ακρωτήριο στην Ινδονησία;
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- «Αυτοί που διαδίδουν ψέματα και παραπληροφορούν...» - Συνεχίζεται η διαμάχη Στάρμερ και Μασκ
- «Διεθνή αταξία» βλέπει ο Μακρόν – Μηνύματα στον Τραμπ και τον Μασκ – Τι είπε για Συρία, Ουκρανία
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
Χτίστηκε για να συμβάλει στην εξασφάλιση μπαχαρικών στα πιάτα των Ευρωπαίων και ταυτόχρονα για να κάνει τον βίο αβίωτο στους ντόπιους. Το άγνωστο οχυρό Τολούκο, είχε συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά και το «κατάλληλο» σχήμα γι’ αυτές: αυτό ενός φαλλού.
Το μικρό σχετικά οχυρό Τολούκο βρίσκεται στο νησί Τερνάτε στις Μολούκες ένα αρχιπέλαγος στην Ινδονησία. Γεωγραφικά βρίσκονται ανάμεσα στο Σουλαουέζι, τη Νέα Γουινέα και το Τιμόρ. Τα νησιά είναι επίσης γνωστά στους Ευρωπαίους και στους Κινέζους ως νησιά των μπαχαρικών, αν και η ονομασία χρησιμοποιείται και για άλλα νησιά.
Η περιοχή αυτή αποτελεί μία από τις πιο περίπλοκες γεωλογικά περιοχές του κόσμου, ως αποτέλεσμα της θέσης των νησιών, στο σημείο επαφής τεσσάρων πλακών και δύο ηπείρων.
Είναι γεγονός ότι το εμπόριο μπαχαρικών από τις Μολούκες διεξάγεται τουλάχιστον από τη τρίτη χιλιετία π.Χ., όταν κατασκευάστηκαν αξιόπλοα πλοία, ικανά για μεγάλα και συχνά ταξίδια.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το γαρίφαλο χρησιμοποιούταν στην Μεσοποταμία από το 17ο αιώνα π.Χ. και πως στην 2η χιλιετία π.Χ. στη Μεσόγειο είχε φτάσει και μοσχοκάρυδο. Σημαντικό ήταν το εμπόριο μπαχαρικών μεταξύ Κίνας και Μολουκών.
Το 14ο αιώνα στις Μολούκες διαδόθηκε ο Ισλαμισμός, αλλά τα προβλήματα θα ξεκινούσαν όταν η έντονη μυρωδιά των μπαχαριών θα έφτανε στις μύτες των Ευρωπαίων, συγκεκριμένα των Πορτογάλων.
Οι πρώτοι Πορτογάλοι
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στο Τερνάτε, το 1512, ήταν μέρος της πορτογαλικής αποστολής του Φρανσίσκο Σεράο, του Πορτογάλου εξερευνητή που πραγματοποίησε το πρώτο γνωστό ευρωπαϊκό ταξίδι ανατολικά πέρα από τη Μαλάκα μέσω της σύγχρονης Ινδονησίας και των Ανατολικών Ινδιών.
Ωστόσο, το πλοίο του ναυάγησε κοντά στο Ceram και διασώθηκαν από ντόπιους. Ο σουλτάνος Abu Lais του Τερνάτε σκέφτηκε ότι ήταν καλή ιδέα να συμμαχήσει με τους ισχυρούς ξένους επιτρέποντάς τους να φτιάξουν το πρώτο τους οχυρό, το Καστέλα. Έτσι την «πατούσαν» και οι ιθαγενείς στη Βόρεια, αλλά και στη Νότια Αμερική και όχι μόνο.
Οι Πορτογάλοι έγιναν λοιπόν δεκτοί από το Σουλτανάτο, εν μέρει επειδή οι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τους κατοίκους στον αγώνα τους ενάντια στον αντίπαλό τους, το σουλτανάτο του Τιντόρε, το οποίο ήταν σύμμαχος με τους Ισπανούς.
Το Σουλτανάτο της Τερνάτε επέτρεψε στους Πορτογάλους να χτίσουν ένα οχυρό τον Ιούνιο του 1522 δίπλα στην κατοικία του σουλτάνου στο Γκαμάλαμα (σημερινή Καστέλλα).
Έχισαν ωστόσο και άλλο οχυρό πιο… ευφάνταστο, το Τολούκο, που βρίσκεται στο χωριό Dufa Dufa στην άκρη της πόλης Τερνάτε.
Η χρησιμότητα του Τολούκο
Το Τολούκο έχει ύψος 6 μέτρα και βρίσκεται σε ένα ακρωτήριο 10,5 πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ασυνήθιστη φαλλική διάταξη του Fort Tolukko είναι συνάρτηση της άμεσης τοπογραφίας.
Η μικρή στενή διάταξή του με δύο προπύργια είναι σαφώς ιβηρική, αλλά διαφέρει από άλλες μορφές οχυρωματικής δόμησης.
Η κύρια λειτουργία του ήταν να δεσπόζει πάνω σε μια περιοχή που μπορούσε να αποβιβαστεί ο εχθρός, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μια φρουρά 160 στρατιωτών.
Η σκοπιμότητα του φρουρίου -όχι το σχήμα του;- μαρτυρούσε και τις προθέσεις των Πορτογάλων που δεν ήταν απλώς να δημιουργήσουν ένα λιμάνι αλλά να μονοπωλήσουν οι ίδιοι το εμπόριο μπαχαρικών. Στο σημείο που χτίστηκε έπρεπε να είναι μακρόστενο, λόγω της ιδιαίτερης τοπογραφίας της περιοχής.
Οι Πορτογάλοι που μπήκαν στη διαδικασία να φτάσουν στην άλλη άκρη της γης, ήταν κυρίως τυχοδιώκτες, φυλάργυροι και διατεθειμένοι να διαπράξουν οποιααδήποτε βαναυσότητα στις περιοχές που πήγαιναν. Έτσι, οι σχέσεις με τους ντόπιους γρήγορα κατέληξαν να είναι άκρως συγκρουσιακές.
Η βάρβαρη συμπεριφορά των Πορτογάλων σε συνδυασμό με τις βίαιες απόπειρες εκχριστιανισμού επιδείνωσαν τις σχέσεις με τον μουσουλμάνο ηγεμόνα του Τερνάτε, όπως και οι προσπάθειές τους να μονοπωλήσουν το εμπόριο μπαχαρικών και να κυριαρχήσουν στην τοπική πολιτική.
Το φαλικό οχυρό δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να προστατεύσει τους φυλάργυρος αποικιοκράτες αποικιοκράτες και ηττήθηκαν το 1575. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του 190υ αιώνα το οχυρό θα άλλαζε ιδιοκτήτες καθώς μπήκαν στο παιχνίδι, Ισπανοί, Ολλανδοί και Βρετανοί και λίγο έλειψε και Οθωμανοί.
Με πληροφορίες από Wikipedia
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις