Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Commerzbank: Οι τέσσερις αναπάντεχοι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν το 2025

Commerzbank: Οι τέσσερις αναπάντεχοι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν το 2025

Η Commerzbank εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να εμφανιστούν και άλλες εστίες αβεβαιότητας που δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη

Μπορεί οι εστίες αβεβαιότητας να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με πολλούς αναλυτές να έχουν εξαντλήσει τη «βεντάλια» των κινδύνων σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά η Commerzbank επανέρχεται για να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να εμφανιστούν και κάποιοι άλλοι, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη.

Για παράδειγμα, εξετάζει εάν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια λόγω υψηλότερου πληθωρισμού ως αποτέλεσμα των δασμών, εάν η ευρωζώνη διολισθήσει σε ύφεση και οι φόβοι για αποπληθωρισμό προκύψουν ξανά, ή εάν το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους σε χώρες όπως η Γαλλία προκαλέσει κρίση.

Η Fed βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή

Η επόμενη χρονιά είναι απίθανο να είναι εύκολη για την Federal Reserve. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% το επόμενο έτος.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία παραμένει υψηλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται αρκετά έντονα, κάτι που πιθανότατα οι εταιρείες θα μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό στους πελάτες τους.

Σε αυτό προστίθεται η αναδυόμενη οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Οι προγραμματισμένοι σημαντικά υψηλότεροι δασμοί και η πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά την πληθωριστική πίεση.

Η Fed θα βρεθεί μια λεπτή γραμμή. Εάν αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, αυτό θα επιβαρύνει σοβαρά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά η Commerzbank. Άλλωστε, η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων έχει συμβάλει τουλάχιστον στην πολύ θετική εξέλιξη των χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες και δεν υπάρχει επί του παρόντος αύξηση των επιτοκίων στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης.

Από την άλλη πλευρά, η παραμονή της Fed παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προκαλέσει αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ειδικά εάν υπάρχει υποψία ότι η Fed θα ενδώσει στις πολιτικές πιέσεις. Αυτό θα άφηνε πιθανώς βαθιά σημάδια στην αγορά ομολόγων ιδιαίτερα.

Παρόλα αυτά, η Commerzbank εκτιμά ότι η Fed θα τα καταφέρει να ισορροπήσει με επιτυχία σε αυτό το τεντωμένο σκοινί. Ένα επιχείρημα κατά των αυξήσεων των επιτοκίων (που είναι σίγουρα κατάλληλες μακροπρόθεσμα) είναι ότι αυτό θα έθετε τη Fed σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Οι αναμενόμενες επιθέσεις από τον Λευκό Οίκο πιθανότατα θα έκαναν ορισμένους επενδυτές να αμφιβάλλουν ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της μακροπρόθεσμα.

Επομένως, η Commerzbank υποθέτει ότι δεν θα ανταποκριθεί σε υψηλότερο πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν. Ωστόσο, είναι πιθανό να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων στο βασικό επίπεδο του 4% και να επισημάνει ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε μάλλον περιοριστικό έδαφος.

Οι επενδυτές είναι πιθανό να το λάβουν υπόψη και να μην αναθεωρήσουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Εξάλλου, η Fed απολαμβάνει μεγάλη εμπιστοσύνη στις αγορές.

Ο δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ σε ύφεση

Ύφεση στην ευρωζώνη;

Ενώ η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αρκετά καλά και, ως εκ τούτου, να αντιμετωπίζει πληθωριστικούς κινδύνους, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη της γενικά αναμενόμενης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Αντίθετα, ο Composite PMI υποχώρησε εκ νέου τον Νοέμβριο και βρίσκεται πλέον σε επίπεδο στο οποίο η οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν κυρίως σε ύφεση στους προηγούμενους κύκλους.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση πριν ανακάμψει. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλοί πιθανοί αρνητικοί παράγοντες: η ασθενής ζήτηση από την Κίνα, η απειλή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη και η επείγουσα ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αρνητικός παράγοντας των δύο τελευταίων ετών είναι πιθανό να γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικός. Δηλαδή οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μεταξύ του καλοκαιριού του 2022 και του φθινοπώρου του 2023.

Μέχρι τώρα, η οικονομία θα έπρεπε να έχει συνηθίσει σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα δανειακά κεφάλαια έχουν και πάλι σημαντικά υψηλότερη τιμή. Τα έργα που δεν είναι πλέον κερδοφόρα με υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία προσαρμογής δεν θα επιβραδύνει πλέον την ανάπτυξη.

Αντίθετα, οι μειώσεις των επιτοκίων που έγιναν από την ΕΚΤ και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες από το καλοκαίρι είναι πιθανό να έχουν ολοένα και πιο θετικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και να τονώσουν μια οικονομική ανάκαμψη, αν και αδύναμη (πρόβλεψη για την ευρωζώνη το 2025: 0,9%).

Ευρωζώνη: Υποκείμενος πληθωρισμός πρόσφατα κάτω του 2%

Ευρωζώνη: Επιστρέφουν οι φόβοι για τον αποπληθωρισμό;

Με την πρώτη ματιά, το πρόβλημα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμη λυθεί. Άλλωστε, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων και των ποτών) διαμορφώθηκε πρόσφατα στο 2,7%, ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Αν ωστόσο μεμονωμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προειδοποιούν ήδη για υποτίμηση του πληθωρισμού, τότε έχουν υπόψη τους τη βραχυπρόθεσμη δυναμική του πληθωρισμού.

Στην πραγματικότητα, οι βασικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόνο κατά 1,2% τους τελευταίους τρεις μήνες σε ετήσια βάση. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο δομικός πληθωρισμός θα πέσει πολύ κάτω από το όριο του 2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Τότε θα προκύψουν προειδοποιήσεις για πιθανή διολίσθηση σε αποπληθωρισμό – σε συνδυασμό με εκκλήσεις για μείωση του βασικού επιτοκίου πολύ κάτω από το ουδέτερο επίπεδο του 2% και την επανάληψη των καθαρών αγορών ομολόγων. Αυτό θα μείωνε αισθητά τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η Commerzbank αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% τα επόμενα τρίμηνα (πρόβλεψη 2025: 2,3% μετά από 2,9% το 2024), ακόμη και αν συνεχίσει να βλέπει πληθωριστικούς κινδύνους μακροπρόθεσμα λόγω διαρθρωτικών παραγόντων όπως η αποπαγκοσμιοποίηση.

Η προβλεπόμενη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος οφείλεται κυρίως στην ασθενή οικονομική ανάπτυξη, η οποία περιορίζει την τιμολογιακή δύναμη των εταιρειών. Επιπλέον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει αντίκτυπο στον πυρήνα του πληθωρισμού – για παράδειγμα μέσω των υπηρεσιών μεταφορών.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών μιλάει για τον πυρήνα του πληθωρισμού πολύ κάτω του 2%. Οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4,6% τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, κάτι που δεν είναι συμβατό με τον στόχο πληθωρισμού 2% μακροπρόθεσμα.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι περίπου τόσο υψηλό όσο ήταν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κίνδυνος από το υψηλό δημόσιο χρέος;

Ενώ ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το υπερβολικό δημόσιο χρέος. Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ οδεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 6% του ΑΕΠ φέτος, αν και το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό. Το ομοσπονδιακό χρέος είναι σχεδόν 100% του ΑΕΠ – παρόμοιο με το επίπεδο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δημόσιο χρέος αυξάνεται και στην ευρωζώνη. Στη Γαλλία, βρίσκεται ήδη στο 110% του ΑΕΠ, με την πλειονότητα των ακροαριστερών και δεξιών κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση να καθιστά απίθανο το υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα του 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (2024) να μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανησυχίες για το δημόσιο χρέος στις δυτικές χώρες είναι κατανοητές, ειδικά καθώς δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ακριβώς πού καταλήγει η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η μείωση της διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια έντονη αντίδραση στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, η Commerzbank επαναλαμβάνει αυτό που τονίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι τα αίτια της κρίσης του δημοσίου χρέους, δηλαδή η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν έχουν επιλυθεί.

Τα γεγονότα στη Γαλλία επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση. Ωστόσο, δεν περιμένει νέα κρίση δημοσίου χρέους.

Πηγή: ot.gr

Must in

Μπάγερν Μονάχου: Έτοιμη να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο το συμβόλαιο του Μάνουελ Νόιερ

Η Μπάγερν Μονάχου προχωράει τη διαδικασία ανανέωσης του συμβολαίου του Μάνουελ Νόιερ για ακόμη έναν χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο