Κίνα: Σχεδιάζει το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο και η Ινδία ανησυχεί
Κίνα και Ινδία έχουν ήδη τεταμένες σχέσεις και τώρα κάτι έρχεται να τις επιβαρύνει περαιτέρω: το νερό.
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- Πώς δρούσε η συμμορία ανηλίκων που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά - Βίντεο ντοκουμέντο
- Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την… εκλογική νίκη του Τραμπ – Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα στο Κογκρέσο
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
Η Κίνα ενέκρινε την κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο στον ποταμό Yarlung Zangbo, γνωστό στην Ινδία ως Brahmaputra, στο Θιβέτ κοντά στα ινδικά σύνορα, μετέδωσε την Τετάρτη το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Το έργο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2020, θεωρείται το ακριβότερο έργο υποδομής στον κόσμο με κόστος 137 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Το φράγμα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε ένα τεράστιο φαράγγι στα Ιμαλάια, όπου ο ποταμός κάνει μια αναστροφή πριν εισέλθει στην Ινδία μέσω του Αρουνάτσαλ Πραντές. Στη συνέχεια, ο ποταμός ρέει στο Μπαγκλαντές πριν εκβάλει στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Το έργο εκτιμάται ότι θα παράγει 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περισσότερο από τρεις φορές τη δυναμικότητα του σημερινού μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού στον κόσμο, στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Κίνα, σύμφωνα με τη South China Morning Post.
Η Κίνα έχει σχεδιάσει να εγκαταστήσει σχεδόν διπλάσια ποσότητα παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε σχέση με την συνολική παραγωγή όλου του υπολοίπου κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor τον Νοέμβριο. Το έργο του φράγματος Brahmaputra θα βοηθήσει το Πεκίνο να σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους του για την ουδετερότητα του άνθρακα.
Η Κίνα σχεδιάζει, Ινδία και Μπαγκλαντές ανησυχούν
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές σχετικά με το έργο. Οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τις τοπικές οικολογίες και να αλλάξει τη ροή και την πορεία του ποταμού, επηρεάζοντας εκατομμύρια που ζουν στις γεωργικές πεδιάδες στον κάτω ρου του ποταμού, σύμφωνα με την The Indian Express.
Το φράγμα θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στο Πεκίνο να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες νερού και να πλημμυρίσει συνοριακές περιοχές σε περιόδους σύγκρουσης.
Το φράγμα θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στο Πεκίνο να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες νερού και να πλημμυρίσει συνοριακές περιοχές σε περιόδους σύγκρουσης.
Το έργο θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία για να κατασκευαστεί και θα απαιτούσε σύνδεση με το δίκτυο πιο ανατολικά, καθώς υπάρχει «μηδενική ανάγκη» για αυτού του είδους την παροχή ενέργειας στο Θιβέτ, δήλωσε στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Φίσμαν, ανώτερος διευθυντής στον . συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας Lantau, με έδρα τη Σαγκάη.
«Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα μηχανικής. Ο ίδιος ο ποταμός έχει εξαιρετικούς υδροηλεκτρικούς πόρους», πρόσθεσε. «Όλοι στον κάτω ρου θα ανησυχούν για το τι σημαίνει εάν μειωθεί η ροή του νερού. Ξέρω ότι η Ινδία είναι πολύ ανήσυχη γι’ αυτό».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε δήλωσή του στο Bloomberg News ότι το Πεκίνο είχε «δαπανήσει δεκαετίες μελετώντας την ανάπτυξη του έργου υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κάτω ρου του ποταμού Yarlung Tsangpo» και δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στον κάτω ρου», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι η Κίνα είχε συνεργαστεί με τις επηρεαζόμενες χώρες για την ανταλλαγή υδρολογικών δεδομένων, την πρόληψη καταστροφών και την απόκριση σε θέματα έκτακτης ανάγκης. «Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με τις χώρες μέσω των υπαρχόντων καναλιών», ανέφερε το υπουργείο.
Ενέργεια αλλά και γεωπολιτική μόχλευση
Ένα κολοσσιαίο φράγμα που λειτουργεί από την Κίνα στο κατώφλι της Ινδίας θα έδινε στο Πεκίνο έλεγχο στη ροή του νερού στην Ινδία, κάτι που οι ηγέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό σε περιόδους πολιτικών εντάσεων. Τα δύο κράτη δημιούργησαν έναν μηχανισμό ανταλλαγής για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων το 2006 και πραγματοποίησαν μια εικονική συνάντηση μόλις τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων της Κίνας.
Τα υδροηλεκτρικά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας στην Κίνα, αποτελώντας σχεδόν το 14% του συνδυασμού της χώρας πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Αλλά αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό από άλλους τύπους ισχύος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επεκτείνει τις ξηρασίες στην Κίνα και μείωσε απροσδόκητα την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επαρχίες πλούσιες σε νερό, όπως Σιτσουάν και Γιουνάν.
Στο παρελθόν, αναλυτές θεωρούσαν απίθανη την την δημιουργία φράγματος στο Yarlung Tsangpo. Η μεταφορά υλικών και εργαζομένων σε μια τέτοια απομακρυσμένη τοποθεσία θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, όπως και η σύνδεση των γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρόλα αυτά, το 2020, ο επικεφαλής της κυβερνητικής εταιρείας Power Construction Corporation of China ανέφερε ότι ο ποταμός διέθετε ένα τεράστιο φαράγγι με δυνατότητα παραγωγής 70 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι περιβαλλοντολόγοι στην Κίνα ανησυχούν εδώ και καιρό για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των κατασκευών φραγμάτων στο φαράγγι, όπου βρίσκεται ένα εθνικό φυσικό καταφύγιο που ανακηρύχθηκε το 2000 και ένα από τα κορυφαία σημεία βιοποικιλότητας της χώρας.
Το Πεκίνο φαίνεται ότι γνωρίζει τις ευαισθησίες. Ένα άρθρο από το 2020 που ρωτούσε εάν ένα υδροηλεκτρικό έργο στον ποταμό θα εξαφάνιζε τις τελευταίες τίγρεις του Θιβέτ λογοκρίθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις