Τι φταίει και ο σκύλος γαυγίζει, γρυλίζει, επιδεικνύει τα δόντια του; – Τι θα συμβεί εάν τον μαλώνετε
Όταν ο σκύλος εκδηλώνει τέτοιου είδους συμπεριφορές, κάτι προσπαθεί να μάς «πει». Τι μας «λέει», και πώς θα καταλαγιάσουμε αυτές τις μη επιθυμητές αντιδράσεις
- Γυναίκες εκτός μάχης: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο των φύλων
- Δίκη για Γηροκομείο Χανίων: «Τώρα μας τον φέρατε; Ο πατέρας σας πεθαίνει» – Συγκλονιστική η πρώτη κατάθεση
- Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα από σούπερ μάρκετ – Βρέθηκαν σκουλήκια
- Ένοχη και στο Εφετείο η 37χρονη για την αρπαγή και τον βιασμό της μικρής Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη
Έχει και ο σκύλος «λόγο». Και όταν φτάσει στο σημείο να τον εκφράσει, για εμάς είναι ανεπίτρεπτο.
Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που τον μαλώνουν όταν γαβγίζει, δείχνει τα δόντια του, γρυλίζει κλπ, για να σταματήσει αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Και, πράγματι, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να πάψουν να τα κάνουν.
Ωστόσο, τούς «φιμώνουν». Και το ερώτημα είναι, αυτή η στέρηση του «λόγου», πού μπορεί να τους οδηγήσει;
Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις του σκύλου, δείχνουν στρες, άγχος, ή ότι αισθάνεται απειλή
«Κανένας κηδεμόνας σκύλου δεν θέλει, ο σκύλος του να εκδηλώνει αντιδραστικές συμπεριφορές απέναντι του. Πολλές φορές, όταν αυτό συμβαίνει, τον επιπλήττει», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.
Ο σκύλος «εκπέμπει» σήματα ηρεμίας
Εξηγεί, όμως, ότι οι συγκεκριμένες αντιδράσεις ενός σκύλου ανήκουν στα λεγόμενα «σήματα ηρεμίας» που επιδεικνύει ένας σκύλος σε περίπτωση που βιώνει στρες, άγχος, ή αισθάνεται απειλή.
Τα σήματα ηρεμίας, όπως επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης, είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του σκύλου. Σκοπό έχουν, είτε να βοηθήσουν το ίδιο το ζώο να ηρεμήσει, είτε να επικοινωνήσει σε κάποιον τρίτο ότι νιώθει άβολα, φοβάται, ή αισθάνεται πως απειλείται.
«Τα σήματα ηρεμίας αποτελούν τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου και, συνήθως, κλιμακώνονται. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, ένας σκύλος ενοχληθεί από κάτι, ενδέχεται να γαυγίσει με σκοπό, το ερέθισμα που τον ενοχλεί να πάψει. Αν το ερέθισμα, όμως, δεν σταματήσει, ο σκύλος θα προχωρήσει σε ένα επόμενο και πιο έντονο σήμα ηρεμίας. Όπως, για παράδειγμα, ένα έντονο γρύλισμα, ή ακόμη και δάγκωμα», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.
Γιατί δεν πρέπει να μαλώνουμε τον σκύλο
Αναφέρει πως η ζωή με τον σκύλο μας θα πρέπει να βασίζεται στη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Όταν ένας σκύλος εμπιστεύεται τον κηδεμόνα του, μειώνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει σε αντιδραστικές συμπεριφορές προς εκείνον.
Όταν ο σκύλος μας, για παράδειγμα, μας γρυλίζει και εμείς τον μαλώσουμε, αυτό μπορεί, όντως, να τον κάνει να σταματήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αλλά μπορεί και να τον ωθήσει άμεσα σε μια ανεξέλεγκτη επιθετική συμπεριφορά προς το άτομο μας.
«Στην πρώτη περίπτωση, που το μάλωμα θα τον κάνει να σταματήσει, δεν σημαίνει πως κατάλαβε ότι η εν λόγω συμπεριφορά είναι μη επιθυμητή. Επιπροσθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκύλος θεωρεί πως το σήμα ηρεμίας του δεν έγινε αντιληπτό, ή σεβαστό, θα λέγαμε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έρθει αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο ερέθισμα, μπορεί να προχωρήσει σε μία πιο έντονη -ή και επικίνδυνη- συμπεριφορά προς εμάς. Και αυτή είναι ένα δάγκωμα», τονίζει ο κ. Πιτσικάλης.
Αν, λοιπόν, ο σκύλος μας γαυγίζει ή γρυλίζει, θα ήταν καλύτερα, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Και όχι να προσπαθήσουμε να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα. Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τον σκύλο μας. Παράλληλα, θα μας διδάξει πώς μπορούμε να ζητάμε από τον σκύλο μας να σταματάει μία συμπεριφορά.
Σκύλος – φύλακας
Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης, διευκρινίζει ότι το θέμα σκύλος – φύλακας δεν το αναφέρουμε καθόλου. Και αυτό γιατί μόνο τα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να ασχολούνται με σκύλους – φύλακες. Οι ιδιώτες, απαγορεύεται.
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.
Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.
Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).
Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.
Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών.
Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις