Η Κίνα και ο πολύπλοκος κόσμος της Σεν Γιουν
Η παγκοσμίου φήμης κινεζική ομάδα χορού Shen Yun Performing Arts, με έδρα τη Νέα Υόρκη, μεταξύ «σφύρας» του Πεκίνου και «άκμονος» καταγγελιών μελών της για κακοποίηση
«Σεν Γιουν, η Κίνα πριν από τον Κομμουνισμό», είναι το πρώτο μήνυμα στην ιστοσελίδα της παγκοσμίου φήμης κινεζικής ομάδας χορού Shen Yun Performing Arts, που ιδρύθηκε το 2006.
«Εδρεύουμε στη Νέα Υόρκη και οι καλλιτέχνες μας προέρχονται από όλο τον κόσμο», αναφέρει, εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών για μια νέα διεθνή περιοδεία μέσα στο 2025, με τουλάχιστον 150 προγραμματισμένες παραστάσεις.
Φαντασμαγορικές, περιλαμβάνουν κινεζικό κλασικό χορό, με χαρακτηριστικά αφήγησης και συνοδεία συμφωνικής μουσικής.
Ιστορίες από την κινεζική παράδοση αιώνων, μορφές και θρύλοι εναλλάσσονται σαν ζωντανοί πίνακες πάνω στη σκηνή σε εντυπωσιακό φόντο, με «πινελιές» από πολύχρωμα κοστούμια και υπό τους ήχους κλασικών δυτικών και κινεζικών μουσικών οργάνων.
Όμως οι παραστάσεις της Σεν Γιουν -που σημαίνει «Θείες Παραστατικές Τέχνες»- είναι κάτι παραπάνω από ψυχαγωγία.
Κατά την ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2006, «είναι μια αναβίωση της ομορφιάς και της καλοσύνης της Κίνας πριν από τον κομμουνισμό», από το 3.000 π.Χ. και τούδε…
Κατά το Πεκίνο, ωστόσο, δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού για αντικομμουνιστική προπαγάνδα από το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα.
Με ρίζες στη βουδιστική παράδοση και τεχνικές αυτοβελτίωσης μέσω μελέτης διδασκαλιών και ασκήσεις για το σώμα και το νου, αυτή η σχολή τσιγκόνγκ ιδρύθηκε το 1992 τον Λι Χονγκτζί.
Γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως, μέχρι που το 1999 -επί προεδρίας του Τσιάνγκ Ζεμίν- άρχισε να διώκεται ως αίρεση στην Κίνα, ως εχθρός και απειλή για το ΚΚΚ.
Έκτοτε, σύμφωνα με τη Monde Diplomatique, το Φάλουν Γκονγκ άρχισε να λαμβάνει «μια σχεδόν θεσμική υποστήριξη στις ΗΠΑ», ενόσω οι οπαδοί του κινήματος αντιμετωπίζουν διώξεις από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία χαρακτηρίζει τη Σεν Γιουν εργαλείο της «αντι-ανθρωπιστικής και αντι-επιστημονικής» αίρεσης.
Παραστάσεις σε «θολό» φόντο
Το 2001 η φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Freedom House -χρηματοδοτούμενη από την αμερικανική κυβέρνηση- απένειμε στον Λι Χονγκτζί το βραβείο της «θρησκευτικής ελευθερίας».
Την προηγούμενη χρονιά ο Αμερικανός διπλωμάτης Μαρκ Πάλμερ, συνιδρυτής του National Endowment for Democracy -«πολιτικού βραχίονα της CIA», σύμφωνα με την έγκριτη γαλλική εφημερίδα- συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης Friends of Falun Gong.
Το 2019, στο αμερικανικό Κογκρέσο υπήρξαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 48 νομοσχέδια και ψηφίσματα υπέρ της στήριξης του Φάλουν Γκονγκ.
Η ίδια η Σεν Γιουν εν τω μεταξύ τονίζει στην ιστοσελίδα της ότι οι καλλιτέχνες της «ασκούν το Φάλουν Ντάφα», χαρακτηρίζοντάς το «πηγή έμπνευσης για τις παραστάσεις μας».
Αν και ως πρωταρχικό στόχο αναφέρει την αναβίωση του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού και της ομορφιάς του παρελθόντος της Κίνας, ως ζητούμενο προβάλλεται επίσης η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις διώξεις των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα.
Έρευνες για την κινεζική ομάδα χορού ωστόσο -όπως μια πρόσφατη από τους New York Times- έχουν καταγράψει ένα ανησυχητικό μοτίβο στις τάξεις της Σεν Γιουν.
Υπάρχουν καταγγελίες πρώην μελών της ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποθαρρύνουν συστηματικά χορευτές να αναζητήσουν εκτός των εγκαταστάσεων της σχολής ιατρική περίθαλψη για τραυματισμούς.
Γίνεται λόγος για απαίτηση τυφλής υπακοής σε αυστηρά προγράμματα εκπαίδευσης, ακόμη και για συναισθηματική κακοποίηση, με φόντο μια ασφυκτική «ατμόσφαιρα ελέγχου».
Το μήνυμα στους χορευτές, αναφέρεται, είναι ότι οι παραστάσεις αποτελούν μέρος «μιας ιερής αποστολής», προκειμένου «να σώσουν τους μη πιστούς, επιτρέποντάς τους να παρακολουθήσουν μια παράσταση του Σεν Γιουν».
Τυχόν λάθη επί σκηνής «θα μπορούσαν να καταδικάσουν το κοινό τους στην κόλαση».
Ανάλογη «τιμωρία», αναφέρεται, περιμένει όσους θελήσουν να εγκαταλείψουν τη σχολή.
Καταγγελίες, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια εικόνα της Σεν Γιουν.
We invite you to get to know our dancers on a personal level. Recently, we sat down with @JanJekielek from @AmThoughtLeader and gave him an exclusive, inside look at our company and our dancers. No questions are left unanswered. Watch the full video here: https://t.co/UmLqDYvaoc pic.twitter.com/XZudxZ9Z1b
— Shen Yun (@ShenYun) March 13, 2024
Περιοδεία με… παρατράγουδα πέραν από την Κίνα
Καθώς η Σεν Γιουν ετοιμάζεται για νέα διεθνή περιοδεία, καταγγελίες σαν και αυτές απέκτησαν επίσημο χαρακτήρα, με την υποβολή μήνυσης στις ΗΠΑ από μια πρώην χορεύτρια.
Με την αξίωση αποζημιώσεων για την ίδια και για άλλα φερόμενα θύματα, η Τσανγκ Τσουν-Κο κατηγορεί την Σεν Γιουν και άλλες συνδεόμενες νομικές οντότητες για «υποβολή ανηλίκων σε δημόσιο εξευτελισμό ως πειθαρχία» και εξαναγκασμό συμμετοχής στις παραστάσεις «για πολλές ώρες με μικρή αμοιβή».
Στη μήνυση επισημαίνεται ότι, αν και μη κερδοσκοπική, η εταιρεία έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εκμεταλλευόμενη νεαρούς χορευτές, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν εξαντλητικές ώρες και εκφοβίζοντάς τους με αντίποινα σε περίπτωση αποχώρησης.
Κατά την Τσανγκ -η οποία εντάχθηκε όταν ήταν ανήλικη στην χορευτική ομάδα, διέρρηξε τις σχέσεις το 2020 σε ηλικία 24 ετών και έκτοτε διαγνώστηκε με κλινική κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες- η Σεν Γιουν έχει αντιγράψει μερικές από τις «πιο καταχρηστικές πρακτικές» της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κίνας.
Με ανακοίνωση, αντίθετα, η εταιρεία απορρίπτει το σκεπτικό της μήνυσης ως «μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης, ενορχηστρωμένης από το κινεζικό καθεστώς».
«Αντιμετωπίζουμε τους καλλιτέχνες μας με φροντίδα και σεβασμό», τονίζει η Σεν Γιουν, υπογραμμίζοντας ότι περίπου το 85% των καλλιτεχνών της ομάδας είναι ενήλικες, με τις υπόλοιπες θέσεις να καλύπτονται από «ταλαντούχους νέους».
Όλοι οι σπουδαστές λαμβάνουν «πλήρη υποτροφία, ύψους περίπου 50.000 δολαρίων ετησίως, συμπεριλαμβάνοντας τη διαμονή και τη διατροφή», διευκρινίζει, κάνοντας λόγο για «την ευκαιρία μιας ζωής».
Σύμφωνα πάντως με νέα έρευνα των New York Times, «την τελευταία δεκαετία, η Shen Yun Performing Arts έχει κερδίσει χρήματα με ασυνήθιστους ρυθμούς».
Από 60 εκατομμύρια δολάρια το 2015, έφτασε τα 266 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία το 2023, κυρίως σε ρευστό, «με τρόπους» -σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα- που μπορεί να έχουν ξεπεράσει νομικά ή ηθικά όρια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις