Απάντηση Μπλίνκεν στους New York Times: «Ανησυχείτε μην σας κατηγορήσουν ότι στηρίξατε γενοκτονία στη Γάζα;»
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν τίθεται θέμα για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει το πόστο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν παύει να υπερασπίζεται αναφανδόν το Ισραήλ στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, διακεκριμένοι Πολιτικοί επιστήμονες, όπως ο Τζον Μιερχάιμερ και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, είναι πεπεισμένοι για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόσφατα, μάλιστα η Αλμπανέζε καταδίκασε την εισβολή του Ισραήλ στο τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, καθώς και τον εκτοπισμό του προσωπικού και των ασθενών.
«Το Ισραήλ γράφει μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία των γενοκτονιών, με μελάνι «Made in the West»», έγραψε η Αλμπανέζε στο Χ.
Παρ’ όλα αυτά ο Άντονι Μπλίνκεν έχει διαφορετική εικόνα.
«Και, λοιπόν, αυτό που μου λέτε είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να προσφέρουν ούτε τροφή;»
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο των New York Times, Λούλου Γκαρσία Ναβάρο, μεταξύ άλλων και για τον ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις στη Γάζα.
.@LuluGNavarro: Do you worry you’ve been presiding over what the world will see as a genocide?
Blinken: No. It’s not, first of all. Second, as to how the world sees it, I can’t fully answer to that
No… He can’t even pretend to care. Seeing it is so much worse than reading it. pic.twitter.com/JGofIYivNs
— Assal Rad (@AssalRad) January 5, 2025
Ειδικότερα, ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε: «Ανησυχείτε, κύριε υπουργέ Μπλίνκεν, ότι ίσως στηρίξατε αυτό που ο κόσμος θα δει ως γενοκτονία;».
Εκείνος απάντησε: «Όχι. Δεν είναι [γενοκτονία], πρώτα απ’ όλα. Δεύτερον, ως προς το πώς το βλέπει ο κόσμος, δεν μπορώ να απαντήσω πλήρως σε αυτό. Αλλά ο καθένας πρέπει να δει τα γεγονότα και να βγάλει τα συμπεράσματά του από αυτά τα γεγονότα».
Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι ανησυχεί για τις τεράστιες απώλειες αμάχων στη Γάζα, αλλά υπερασπίστηκε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη σφαγή, την οποία αποκάλεσε «δίκαιη άμυνα» του Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Ήμασταν και παραμένουμε βασικά αφοσιωμένοι στην άμυνα του Ισραήλ», είπε.
Όλα πρόθεση και άλλο αποτέλεσμα
Όταν ο Αμερικανός υπουργός ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ έχει αναλάβει τις ευθύνες του για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ο ίδιος έδωσε την αίσθηση ότι προσπάθησε πολύ για να κάνει τους Ισραηλινούς να ανταποκριθούν. Η δημοσιογράφος των New York Times μάλιστα δήλωσε ότι αυτό δεν το κάνει το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ λειτουργεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, το οποίο δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του. […] Όσον αφορά, για παράδειγμα, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δει χρονικές περιόδους όπου, όχι, δεν πιστεύαμε ότι έκαναν αρκετά [οι Ισραηλινοί]. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, πιο πρόσφατα με τον υπουργό Άμυνας Ώστιν, τους πιέσαμε πολύ σκληρά για να λάβουν μέτρα που θα διασφάλιζαν ότι θα έδιναν περισσότερη βοήθεια στους ανθρώπους».
Σε εκείνο το σημείο, η δημοσιογράφος πίεσε ακόμα περισσότερο τον Μπλίνκεν υπογραμμίζοντάς του ότι η παρακράτηση της επισιτιστικής βοήθειας θεωρείται έγκλημα πολέμου. «Και, λοιπόν, αυτό που μου λέτε είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να προσφέρουν ούτε φαγητό;» ρώτησε η Ναβάρο.
Ο Αμερικανός υπουργός όμως κάλυψε απόλυτα το Ισραήλ:
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πρόθεσης και του αποτελέσματος, είτε είναι βάσει του νόμου είτε βάσει οποιουδήποτε προτύπου. Τα αποτελέσματα που βλέπαμε ήταν εντελώς ανεπαρκή. Δηλαδή, τα αποτελέσματα στο να έχουν οι άνθρωποι τη βοήθεια που χρειάζονταν. Ακριβώς όπως η διασφάλιση της προστασίας των ανθρώπων, νομίζω ότι ήταν ανεπαρκή».
Ωστόσο συμπλήρωσε ότι είναι άλλη συζήτηση το ποιά ήταν η πρόθεση του Ισραήλ.
Η θαμμένη έκθεση που δεν θυμάται ο Μπλίνκεν
Ενώ όμως ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε εύσχημα ότι οι Ισραηλινοί δεν είχαν κακές προθέσεις, υπενθυμίζεται ότι ειδικοί της Ισραηλινής κυβέρνησης από το 2007 είχαν επεξεργαστεί την μελέτη «Κατανάλωση Τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας – Κόκκινες Γραμμές» ώστε να δει πόση τροφή έπρεπε να αποκλείσουν από τη Λωρίδα της Γάζας για να γονατίσονυ τον πληθυσμό.
Η μελέτη συμπέρανε ότι το Ισραήλ έπρεπε να επιτρέπει 106 φορτηγά με προμήθειες στη Γάζα κάθε μέρα για να λαμβάνουν οι Παλαιστίνιοι την επιτρεπόμενη «ημερήσια ανθρωπιστική μερίδα», η οποία περιελάμβανε βασικά τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, προϊόντα υγιεινής και γεωργικές εισροές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εάν εκείνη η έρευνα αντικατόπτριζε μια πολιτική που αποσκοπούσε να περιοριστούν οι εισαγωγές τροφίμων τότε ήταν κόντρα στις ανθρωπιστικές αρχές.
Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση έκρυβε τη μελέτη για χρόνια, τελικά αναγκάστηκε να τη βγάλει στη δημοσιότητα το 2012 καθώς η υπόθεση ήρθε στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση λοιπόν δικαιολογήθηκε ότι απλά ήταν ένα προσχέδιο μιας πολιτικής που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Αυτά περί «καλών» προθέσεων του Ισραηλινού κράτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις