Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Έξυπνοι τρόποι που σας παγιδεύουν οι χειριστικοί άνθρωποι – Πώς να αμυνθείτε

Έξυπνοι τρόποι που σας παγιδεύουν οι χειριστικοί άνθρωποι – Πώς να αμυνθείτε

Καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δείχνει τρόπους για να αντιμετωπιστούν οι χειριστικοί άνθρωποι.

Πολλοί έχουν συναντήσει στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή τοξικούς ανθρώπους. Ειδικά οι χειριστικοί άνθρωποι άλλες φορές έχουν την τάση να ελέγχουν τις απόψεις των άλλων, να δημιουργούν ενοχές και να υιοθετούν τακτικές, ωθώντας άλλους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουν εκείνοι.

Πολλές φορές το καταφέρνουν δίχως μάλιστα να το αντιλαμβάνονται τα θύματα.

Υπάρχουν ωστόσο, τρόποι για να αντιμετωπιστούν τέτοιες συμπεριφορές αρκεί βέβαια να εντοπιστούν εκείνα τα σημάδια που αποτελούν τέλειες ενδείξεις τοξικού χειρισμού.

Ο καθηγητής ψυχολογίας της κοινωνικής προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο της Πανσυλβάνια, Κέβιν Μπένετ,  περιγράφει στο Psychology Today, συμπεριφορές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί για να κάνουν τους άλλους ανθρώπους να υπακούσουν στις επιθυμίες τους.

Οι τρεις που ξεχωρίζουν είναι:

«Βομβαρδισμός» αγάπης

«Είσαι τόσο υπέροχος! Είσαι ο μόνος που μπορείς να με βοηθήσεις να λύσω αυτό το πρόβλημα. Θα ήμουν τελείως χαμένος χωρίς εσένα». Εάν ένας πελάτης, συνάδελφος ή άλλος αρχίσει να σας πλημμυρίζει με επαίνους, θα πρέπει να δείξετε προσοχή, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κάνει κάτι τόσο αξιέπαινο.

Ο Μπένετ το αποκαλεί αυτό «βομβαρδισμό αγάπης» και είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν μερικές φορές οι χειραγωγοί για να σε γαντζώσουν και μετά να σε «τυλίγουν».

Μόλις τους συνηθίσεις να λένε πόσο πολύ σε χρειάζονται και σε εκτιμούν, ο χειριστής μπορεί να βγάλει το χαλί από πάνω σου. Όταν κόβουν αυτόν τον συνεχή έπαινο, σας στερούν την προκύπτουσα βιασύνη ντοπαμίνης. Μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε ότι θα κάνατε τα πάντα για να ανακτήσετε τον θαυμασμό τους. Και τότε ο χειριστής σε έχει εκεί που σε θέλει.

«Αυτή η ψυχολογική τακτική» λέει πο Μπένετ «εμφανίζεται συνήθως σε καταχρηστικές σχέσεις. Ο χειριστικός στήνει έναν κύκλο από έντονες ανόδους και χαμηλές που συνθλίβουν την ψυχή, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό τρενάκι που αφήνει το θύμα συναισθηματικά εξαρτημένο και εύκολο στον έλεγχο».

Η καλύτερη άμυνά σας είναι να γνωρίζετε αυτήν την πιθανή τακτική και να διατηρείτε μια ξεκάθαρη άποψη για τη σχέση σας με τον χειριστή. Αν συσσωρεύουν τα κομπλιμέντα όταν δεν κάνατε τίποτα ιδιαίτερο, μην παίρνετε τα καλά τους λόγια πολύ στα σοβαρά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα σας ενοχλήσει αν η ροή των κομπλιμέντα σταματήσει ξαφνικά.

«Τριγωνισμός»

Πολλοί χειριστικοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να στρέφουν τους ανθρώπους τον έναν εναντίον του άλλου. Τότε κάθονται και απλά παρακολουθούν το δράμα να εκτυλίσσεται, κάτι που ο δρ. Μπένετ το ονομάζει αυτό «τριγωνισμό».

Οι ναρκισσιστές και οι άνθρωποι με συγκρουσιακή προσωπικότητα το κάνουν συχνά, γράφει, «επειδή αποσταθεροποιεί τις σχέσεις και κάνει τους πάντες να μαντεύουν».

Πώς όμως αντιμετωπζίεται μια τέτοια μορφή χειραγώγησης.

«Προσέξτε να μην αντιμετωπίζετε το τρίτο μέρος ως εχθρό. Άλλωστε και ο χειριστής τα χρησιμοποιεί.

Δείτε αν μπορείτε να κάνετε μια συμμαχία ή τουλάχιστον να συμφωνήσετε να μην γκρεμίσετε ο ένας τον άλλον. Εάν μπορείτε να σταματήσετε οποιοδήποτε δράμα προτού συμβεί, θα στερήσετε από τον χειριστή αυτό που ποθούν περισσότερο.

Σιωπηρή επικοινωνία

Σε αυτή τη μορφή χειραγώγησης, ο «θύτης» δεν απαντά σε μηνύματα ή δεν σας μιλάει ενώ μπορεί να βρίσκεστε στο ίδιο μέρος, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο σύμφωνα με τον ειδικό.

«Η έρευνα δείχνει ότι η παράβλεψη μπορεί να ενεργοποιήσει τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον σωματικό πόνο. Με άλλα λόγια, η σιωπηλή μεταχείριση πονάει περισσότερο από ό,τι οι λέξεις θα μπορούσαν ποτέ – γιατί είναι η απουσία οποιασδήποτε λέξης», λέει ο Μπένετ.

«Η σιωπηλή μεταχείριση λειτουργεί εκμεταλλευόμενη τη θεμελιώδη ανάγκη μας για σύνδεση και κοινωνική συμμετοχή» συνεχίζει ο ειδικός. «Στέλνει το μήνυμα ότι το θύμα είναι αόρατο, ανάξιο προσοχής ή ότι δεν εκτιμάται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε συναισθήματα απόρριψης, μοναξιάς και χαμηλής αυτοεκτίμησης».

Μπορεί να μην μας είναι ξεκάθαρο που αποσκοπεί με αυτή τη συμπεριφορά ο χειριστής, ωστόσο είτε έτσι είτε αλλιώς, αφού αντιληφθούμε τι συμβαίνει με αυτή την τακτική, η δ.ρ η της τακτικής και προσπαθήστε να κερδίσετε κάποια συναισθηματική απόσταση.

Στην δουλειά ειδικά, δεν πρέπει να απαντάτε με θυμό ή ζητάτε να μάθετε τι συμβαίνει. Εάν χρειάζεστε πληροφορίες που δεν σας δίνει ο χειριστής, ζητήστε αυτές τις πληροφορίες, κατά προτίμηση γραπτές. Διατηρήστε τον τόνο σας ελαφρύ και επαγγελματικό όταν το κάνετε.

Ο ειδικός υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι πολύ λιγότερο απολαυστικό για τον χειριστή, εάν δεν δείχνετε να σας αναστατώνει τόσο. Μπορεί ακόμη και να απογοητευτεί και να το σταματήσει.

Must in

Ο Άλαν Σίρερ αποθεώνει τη Νότιγχαμ Φόρεστ – «Το όριο της είναι ο ουρανός» λέει ο θρυλικός άσος της Νιούκαστλ

Ο Άλαν Σίρερ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη Νότιγχαμ Φόρεστ και την εντυπωσιακή πορεία της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο