Στρατιώτης από το Ισραήλ, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, διέφυγε από τη Βραζιλία ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα για τα πεπραγμένα του στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα.

Oικογένειες Παλαιστινίων των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό προσχώρησαν στην προσφυγή του HRF ως ενάγοντες

Την είδηση μεταδίδουν το Middle East Eye και ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης ήταν στη Βραζιλία για τουρισμό. Το Ίδρυμα Hind Rajab (HRF), φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση που εδρεύει στο Βέλγιο, έκανε μήνυση κατά του συγκεκριμένου στρατιώτη για συμμετοχή στη συστηματική κατεδάφιση σπιτιών αμάχων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Το Σάββατο, δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε εντολή στην αστυνομία να ερευνήσει αν ο στρατιώτης συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Hind Rajab κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ενορχήστρωσε τη διαφυγή του για να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι καταστρέφονται στοιχεία».

Τα στοιχεία που «καίνε» τον στρατιώτη από το Ισραήλ

Η φιλο-παλαιστινιακή οργάνωση παρέδωσε στο δικαστήριο πάνω από 500 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού και φωτογραφιών που δείχνουν τον ύποπτο να τοποθετεί εκρηκτικά και να συμμετέχει στην καταστροφή ολόκληρων γειτονιών.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

«Το άτομο αυτό συνέβαλε ενεργά στην καταστροφή σπιτιών και μέσων διαβίωσης και οι δηλώσεις και η συμπεριφορά του ευθυγραμμίζονται σαφώς με τους γενοκτονικούς στόχους στη Γάζα», δήλωσε η Μάιρα Πινέιρο, δικηγόρος του HRF.

Oικογένειες Παλαιστινίων των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό προσχώρησαν στην προσφυγή του HRF ως ενάγοντες.

«Ιστορική στιγμή»

Η υπόθεση αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης εφαρμόζει ανεξάρτητα τις διατάξεις του χωρίς να εξαρτάται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), τονίζει το Middle East Eye.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Hind Rajab. «Δημιουργεί ένα ισχυρό προηγούμενο για τα έθνη να αναλάβουν τολμηρή δράση για την απόδοση ευθυνών στους δράστες εγκλημάτων πολέμου», πρόσθεσε.

Το Ίδρυμα έχει υποβάλει παρόμοιες καταγγελίες και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά του στρατιωτικού ακόλουθου του Ισραήλ στις Βρυξέλλες και μιας άλλης που αφορά έναν στρατιώτη που ταξίδευε στη Σρι Λάνκα.

Τι συμβουλεύουν οι IDF τα μέλη τους

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φόβοι στο Ισραήλ ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συλλήψεις και έρευνες για εγκλήματα πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός συνέστησε σε δεκάδες στρατιώτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού φέρεται να εντόπισε περίπου 30 καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και νομικές αγωγές που στόχευαν το προσωπικό του για τον ρόλο του στις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες έχουν επίσης λάβει οδηγίες να αφαιρέσουν από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή βίντεο τεκμηριώνουν την εμπλοκή τους σε επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Επιπλέον, τους έχει ζητηθεί να μην κοινοποιούν τις τοποθεσίες τους στο εξωτερικό, υπό το φόβο αντιποίνων από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες φέρονται να έχουν καταρτίσει «μαύρες λίστες» ατόμων που εμπλέκονται στον πόλεμο, σημειώνει το Middle East Eye.