Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
ΕΔΔΑ: Παράνομη η απέλαση μετανάστριας από την Ελλάδα – «Συστηματική πρακτική επαναπροώθησης από τις αρχές»

ΕΔΔΑ: Παράνομη η απέλαση μετανάστριας από την Ελλάδα – «Συστηματική πρακτική επαναπροώθησης από τις αρχές»

Σημαντική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), που χαρακτηρίζει «συστηματικές» τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) απεφάνθη σήμερα (7/1) ότι η Ελλάδα απέλασε παράνομα μια γυναίκα στην Τουρκία τ0 2019, χαρακτηρίζοντας «συστηματική πρακτική επαναπροώθησης υπηκόων τρίτων χωρών από τις ελληνικές αρχές, από την περιοχή του Έβρου» προς την γειτονική χώρα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ΕΔΔΑ, «στην υπόθεση A.R.E. κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο διαπίστωσε αρκετές παραβιάσεις της Σύμβασης. Θεώρησε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι υπήρχε, κατά το χρόνο των καταγγελλόμενων γεγονότων, μια συστηματική πρακτική ‘επαναπροώθησης’ υπηκόων τρίτων χωρών από τις ελληνικές αρχές, από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία».

«Σημείωσε ότι η προσφεύγουσα είχε σταλεί πίσω στην πατρίδα της, την Τουρκική Δημοκρατία – από την οποία είχε διαφύγει – χωρίς προηγούμενη εξέταση των κινδύνων που αντιμετώπιζε κατά την επιστροφή της», αναφέρεται, αλλά όπως υπογραμμίζεται, «το Δικαστήριο δεν διαπίστωσε, ωστόσο, παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή ή της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, θεωρώντας ότι η προσφεύγουσα δεν είχε προσκομίσει κανένα εκ πρώτης όψεως αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει στην προσφεύγουσα 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς δεν της δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου.

ΕΔΔΑ: Την συνέλαβαν ενώ περίμενε δικηγόρο

Η προσφεύγουσα, A.R.E., είναι υπήκοος Τουρκίας που γεννήθηκε το 1992. Τον Μάρτιο του 2019, τα τουρκικά δικαστήρια την καταδίκασαν σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών για συμμετοχή σε οργάνωση, που περιγράφεται από τις τουρκικές αρχές ως «τρομοκρατική οργάνωση» (FETÖ/PDY).

Η A.R.E. υποστήριξε ότι είχε εισέλθει στην Ελλάδα περίπου στις 5.30 π.μ. στις 4 Μαΐου 2019, αφού διέσχισε τον ποταμό Έβρο από την Τουρκία για να ζητήσει διεθνή προστασία. Στις 5.51 π.μ. της ίδιας ημέρας, χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp για να επικοινωνήσει με τον αδελφό της από μια δασώδη περιοχή κοντά στη Νέα Βύσσα (Ελλάδα) και ενεργοποίησε τη λειτουργία «ζωντανή τοποθεσία» για να μπορέσει να εντοπίσει τη θέση της σε πραγματικό χρόνο.

«Διευκρίνισε ότι συνέχισε να επικοινωνεί με τον αδελφό της – ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2018 και είχε ζητήσει άσυλο εκεί – σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως για να του στείλει φωτογραφίες ή βίντεο σχετικά με το πού βρισκόταν στην Ελλάδα και να λάβει τα στοιχεία επικοινωνίας ενός δικηγόρου», σημειώνεται.

Όπως προσθέτει το ΕΔΔΑ στην απόφασή του, «σύμφωνα με την εισήγηση της Α.Ρ.Ε., λίγο μετά τις 2.25 μ.μ., ενώ περίμενε δικηγόρο (Ν.Ο.), η αστυνομία τη συνέλαβε στην πλατεία της Νέας Βύσσας και την οδήγησε στο συνοριακό σταθμό του Νέου Χειμωνίου, όπου κρατήθηκε, ανεπίσημα, από δύο αστυνομικούς μέχρι τις 7 μ.μ. και όπου, για πρώτη φορά, ζήτησε άσυλο».

«Μεταφέρθηκε με φορτηγό κοντά στον Έβρο από άτομα που φορούσαν μάσκες»

«Η ‘επαναπροώθηση’ της προσφεύγουσας στην Τουρκική Δημοκρατία φέρεται να ξεκίνησε μετά τις 7 μ.μ. Σύμφωνα με την ίδια, μετά από ένα ταξίδι περίπου 15 με 20 λεπτών, μεταφέρθηκε σε ένα άγνωστο αστυνομικό τμήμα, όπου κατασχέθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα (ιδίως τα παπούτσια της, τα χρήματα και το κινητό της τηλέφωνο). Η ίδια ισχυρίστηκε ότι, στη συνέχεια, εκείνη και άλλοι μεταφέρθηκαν με φορτηγό σε σημείο κοντά στον ποταμό Έβρο, όπου τους έβγαλαν από το φορτηγό άτομα που φορούσαν (σ.σ. μάσκες προσώπου) μπαλακλάβες. Γύρω στις 11 το βράδυ η προσφεύγουσα, μαζί με άλλους, φέρεται να επιβιβάστηκε σε ένα μικρό φουσκωτό σκάφος για να επιστρέψει στην Τουρκία», επισημαίνεται στην απόφαση.

Συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 5 Μαΐου 2019. Την επόμενη ημέρα, το ποινικό δικαστήριο της Σμύρνης παρατήρησε ότι, παρά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η A.R.E. είχε διαφύγει στο εξωτερικό, όπου είχε λάβει χώρα μια «απώθηση» και ότι είχε συλληφθεί στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Η προσφεύγουσα κρατήθηκε αρχικά στις φυλακές της Αδριανούπολης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Gebze, κοντά στην Σμύρνη (Τουρκία).

Μάλιστα, σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2019, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπέβαλε ποινική καταγγελία για λογαριασμό της προσφεύγουσας, η οποία απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

«Απαράδεκτη» έκρινε το ΕΔΔΑ προσφυγή Αφγανού κατά της Ελλάδας

Επιπλέον, το Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα απόφαση «απαραδέκτου στην υπόθεση G.R.J. κατά Ελλάδας (αίτηση αριθ. 15067/21) – η οποία αφορούσε την υποτιθέμενη ‘επαναπροώθηση’ ενός Αφγανού υπηκόου από την Ελλάδα στην Τουρκία – στην οποία έκρινε ότι ο προσφεύγων δεν μπορούσε να επικαλεστεί το καθεστώς του θύματος για τους σκοπούς του άρθρου 35 της Σύμβασης, δεδομένου ότι δεν είχε προσκομίσει εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία του στην Ελλάδα ή για την ‘επαναπροώθησή’ του στην Τουρκία από το νησί της Σάμου κατά τις υποτιθέμενες ημερομηνίες».

Must in

Πότε θα παίξει ο Ολυμπιακός με τη Χιρόνα για τους «32» του Youth League - Η κλήρωση και το μονοπάτι μέχρι το Final 4 στη Νιόν

Στις 12 Φεβρουαρίου στις 16.00 το μεσημέρι θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την Χιρόνα για την φάση των «32» του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο