Οι σκύλοι που ακολουθούν τους κηδεμόνες τους μέσα στο σπίτι, τους αγαπούν. Έτσι, είναι;
Είναι κάποιοι σκύλοι που δεν θέλουν να χάσουν από τα μάτια τους τον άνθρωπό τους. Μία συμπεριφορά, που χρειάζεται την προσοχή μας
- Άγρια συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων στις Φυλακές Κορυδαλλού - Στο νοσοκομείο 40χρονος
- Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
- Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην Κούβα - 13 στρατιωτικοί αγνοούνται
- Συνελήφθη καθηγητής για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης στην Ηλιούπολη
Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τον άνθρωπό τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την ψυχική τους ηρεμία να μην αισθάνονται ανησυχία όταν απομακρύνονται οι κηδεμόνες τους.
Μία συμπεριφορά, λοιπόν, που παρουσιάζουν αρκετοί σκύλοι, είναι να ακολουθούν τους κηδεμόνες τους σε κάθε τους βήμα μέσα στο σπίτι. Είναι δείγμα αγάπης, ή μπορεί να μαρτυρά κάτι άλλο;
«Ένα θέμα που συζητούν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι ότι ο μικρός τους φίλος, από την ώρα που θα επιστρέψουν σπίτι, είναι «κολλημένος» πάνω τους: κάθεται ακριβώς δίπλα τους ή τους ακολουθεί οπουδήποτε κι αν πάνε. Και θεωρούν ότι αυτή η συμπεριφορά του δείχνει το πόσο πολύ τους αγαπά», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια, Στέλλα Ρηγάκη.
Αν ο σκύλος βρίσκεται σε μία μόνιμη ένταση, χρειάζεται διερεύνηση αυτή η συμπεριφορά
Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, είναι κοινωνικά πλάσματα και αποζητούν τη συντροφιά. Και αυτός είναι ένας λόγος, σύμφωνα με την κα Ρηγάκη, που συμβιώνουν αρμονικά.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σκυλιά μας, όπως λέει, μας αγαπάνε.
Αλλά, «σίγουρα μπορεί να μας ακολουθούν στην κουζίνα, με την ελπίδα να τους δώσουμε κάποιο μεζέ, ή από περιέργεια να μας μυρίζουν μόλις επιστρέφουμε στο σπίτι», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη.
Γι΄ αυτό τη συγκεκριμένη συμπεριφορά θα πρέπει να την εξετάσουμε λίγο περισσότερο. Και να μην την ερμηνεύουμε μόνο ως ένδειξη αγάπης.
Σύμφωνα με την κα Ρηγάκη, αν ο σκύλος βρίσκεται σε μία μόνιμη ένταση, χρειάζεται διερεύνηση αυτή η συμπεριφορά. Δηλαδή, αν ο σκύλος μας κοιμάται και κάθε φορά που σηκωνόμαστε μας ακολουθεί, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει την ικανότητα να χαλαρώνει στον χώρο του, ανεξαρτήτως από το τι κάνουμε εμείς.
Για ποιους λόγους ο σκύλος είναι…. η ουρά μας μέσα στο σπίτι
Τη συμπεριφορά αυτή τη συναντάμε πολύ συχνά στα κουταβάκια, όπως λέει η κα Ρηγάκη, και έχει λογική εξήγηση. Τα κουτάβια, όταν «αποχαιρετούν» τη μητέρα τους για να πάνε στην καινούρια τους οικογένεια, είναι λογικό να ψάχνουν κάποιον να την «αντικαταστήσει». Και αυτό γιατί χρειάζονται ακόμα καθοδήγηση.
«Αυτή η συμπεριφορά, όμως, με τον καιρό –και σταδιακά- σταματά, καθώς μεγαλώνουν και αποκτούν αυτοπεποίθηση και ανεξαρτητοποιούνται.
Είναι μία διαδικασία που περνούν ακόμα και αν παρέμεναν με τη μητέρα τους. Είναι φυσική και αντίστοιχη με τη διαδικασία ενηλικίωσης από την οποία περνάμε και εμείς», εξηγεί η κα Ρηγάκη.
Ο ενήλικος σκύλος
Ας δούμε, όμως, γιατί παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά οι ενήλικοι σκύλοι.
Αν ο σκύλος μας στερείται όλη μέρα την ανθρώπινη παρουσία, είναι λογικό, όπως επισημαίνει η κα Ρηγάκη, να του έχουμε λείψει και να θέλει να περάσουμε χρόνο μαζί του.
«Όσο γλυκό και αν είναι για εμάς, όμως, είναι σκληρό για τον σκύλο μας. Οπότε, καλό θα ήταν να προσπαθούμε να του αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο.
Ωστόσο, λόγω του πιεσμένου προγράμματος μας, δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορούμε, όμως, να του διαθέσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με παιχνίδι ή εκπαίδευση», συμβουλεύει η κα Ρηγάκη.
Υπάρχει και η περίπτωση, όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια, ο σκύλος να έχει… σκυλοβαρεθεί. Σε ένα σπίτι που είναι μόνος του, δεν συμβαίνουν και πολλά συναρπαστικά γεγονότα. Οπότε, μας περιμένει για να συμβεί κάτι.
«Ακόμα και η μετακίνηση μας από το σαλόνι στο υπνοδωμάτιο, είναι συναρπαστική. Είναι η μόνη κίνηση που έχει γίνει μέσα στο σπίτι όλη αυτή την ώρα που απουσιάζαμε», λέει η κα Ρηγάκη.
Συμβουλές
Στην περίπτωση που βλέπουμε ότι ο σκύλος μας δυσκολεύεται να χαλαρώσει, η κα Ρηγάκη συμβουλεύει να δούμε πώς φέρεται όταν είναι μόνος του στο σπίτι. Έτσι ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του «άγχους αποχωρισμού».
Ακόμα, όμως, και αν βεβαιωθούμε ότι δεν έχει «άγχος αποχωρισμού», όπως λέει, καλό θα ήταν να δουλέψουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση του. Σε αυτό θα μας βοηθήσει ένας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει με συγκεκριμένες ασκήσεις. Έτσι, ο σκύλος μας θα αποκτήσει μία υγιή σχέση μαζί μας και δεν θα είναι συναισθηματικά εξαρτημένος με εμάς.
● Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.
Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του.
Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις