Meta: «Τελείως λάθος» το τέλος του fact-checking λέει η νομπελίστρια δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα
Έρχεται «μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδος για το μέλλον της δημοσιογραφίας» αναφέρει η ίδια μετά την απόφαση του CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα προειδοποιεί για την έλευση «μιας εξαιρετικά επικίνδυνης περιόδου» για την δημοσιογραφία με την απόφαση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να σταματήσει την εφαρμογή των προγραμμάτων fact-checking στις πλατφόρμες Facebook, Instagram, WhatsApp στις ΗΠΑ και την αντικατάστασή τους από τα προσφιλή στον Έλον Μασκ και το Χ «community notes».
Η Meta αντικαθιστά το fact-checking με τα «community notes» που χρησιμοποιεί το Χ
«Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει ότι είναι για λόγους ελευθερίας της έκφρασης. Είναι τελείως λάθος», δήλωσε η Μαρία Ρέσα στο AFP ανησυχώντας για την έλευση «μίας εξαιρετικά επικίνδυνης περιόδου για το μέλλον» της δημοσιογραφίας.
«Μόνο αν το κίνητρό σου είναι το κέρδος μπορείς να το ισχυριστείς αυτό. Αν θέλεις εξουσία και χρήματα, μπορείς να το ισχυριστείς αυτό. Εδώ πρόκειται για θέμα ασφαλείας», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη από την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο δισεκατομμυριούχος CEO της Meta δείπνησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε αίθριο στο ιδιωτικό κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο. Η Meta έχει έκτοτε δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για την ορκωμοσία του Τραμπ.
Meta: Η απόφαση – σταθμός
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Meta καταργεί το πρόγραμμά της του fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντικαταστήσει με τα «community notes» που χρησιμοποιεί το Χ.
«Θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας και θα επικεντρωθούμε στη μείωση των λαθών, στην απλοποίηση των πολιτικών μας και στην αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας», δήλωσε μέσω βίντεο. «Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να απαλλαγούμε από τους fact checkers και να τους αντικαταστήσουμε με κοινοτικές σημειώσεις παρόμοιες με το Χ, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ».
Ο Έλον Μασκ, που θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης παραβιάζει την ελευθερία του λόγου, αντί να απευθυνθεί σε ανεξάρτητους θεσμούς για το fact-checking, εισήγαγε στην πλατφόρμα του τα περίφημα notes, που συντάσσονται από τους χρήστες όταν αυτοί κρίνουν ότι μία πληροφορία είναι παραπλανητική.
Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, τα προγράμματα του fact-checking «ήταν υπερβολικά πολιτικά κατευθυνόμενα και συνέβαλαν περισσότερο στην μείωση της εμπιστοσύνης παρά στη βελτίωσή της, τουλάχιστον στις ΗΠΑ».
Η Μαρία Ρέσα, βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, πρωτοπόρος στην μάχη κατά της παραπληροφόρησης, είναι εκ των ιδρυτών το 2012 της ψηφιακής πλατφόρμας ερευνητικής δημοσιογραφίας Rappler, που έριξε τους προβολείς της στην «εκστρατεία κατά των ναρκωτικών» του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- LIVE: Παναχαϊκή – ΟΦΗ
- Η Νικόλ Κίντμαν έκανε πρόποση με ένα ποτήρι… γάλα ενώ παραλάμβανε το βραβείο της
- Κοιτούσε τα κορίτσια στο στήθος και τους έταζε καλούς βαθμούς -Πρώην μαθητής του 52χρονου καθηγητή αποκαλύπτει στο in
- Η κόρη του Μάικλ Τζάκσον αποκαλύπτει τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ μετά από πέντε χρόνια νηφαλιότητας
- Λίβανος: Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν εκλέχθηκε πρόεδρος – Η στάση της Χεζμπολάχ, ποιοι τον στηρίζουν
- ΣΥΡΙΖΑ για Ερυθρό: Η εγκατάλειψη του ΕΣΥ είναι έργο της ΝΔ και του Άδωνι Γεωργιάδη – Διατάχθηκε ΕΔΕ